In ons klimaat is het mogelijk om diverse soorten fruit te kweken. Dat kan ook gewoon in de tuin. Mocht je niet voldoende ruimte hebben voor een boom dan kan je een fruitstruik overwegen. Een muur op het zuiden kan al genoeg zijn om je eigen fruit te laten groeien, bijvoorbeeld druiven. Indien je kiest voor een of meerdere bomen zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden.
Inhoudsopgave
Waar moet je op letten als je fruitbomen in de tuin plant?
Waar moet je op letten als je fruitbomen gaat planten? Er zijn een aantal zaken die je echt in overweging moet nemen voor je fruitbomen gaat planten.
1. De grootte van de fruitboom
Ruimte extra kan je vaak niet maken, maar je kan een keuze maken uit de soort fruitboom die je kiest binnen een fruitsoort:
Laagstam
- Hoogte: 1-3 meter maximaal
- Eerste oogst: na 2-4 jaar
- Levensduur: < 30 jaar
- Een relatief beperkte oogst
Halfstam
- Hoogte: 3-7 meter maximaal
- Eerste oogst: na 3-5 jaar
- Levensduur: 30 – 50 jaar
- Oogst gemiddeld
Hoogstam
- Hoogte: 7 meter en meer
- Eerste oogst: na 5 tot 7 jaar
- Levensduur: > 50 jaar
- Oogst maximaal
Hoe groot worden fruitbomen met hoogstam?
Ook de fruitsoort bepaalt de grootte van de boom. Voor hoogstammen moet je op de volgende hoogtes rekenen:
- Walnoten: 20 meter
- Appel: 12 meter met een doorsnee van 12 meter
- Peer en kers: 12 meter met een doorsnee van 10 meter
- Pruim en perzik; 8 meter met een doorsnee van 8 meter
2. Een biologische fruitteelt heeft de voorkeur voor de tuin
Niet alleen de mens maar ook veel insecten hebben een voorliefde voor fruit. Fruitbomen kunnen ook gevoelig zijn voor schimmels, ziekten en andere plagen. In de tuin wil je uiteraard voorkomen dat je bestrijdingsmiddelen moet gebruiken die slecht zijn voor het milieu. Er zijn echter zowel oude rassen als nieuw ontwikkelde soorten die resistent zijn geworden of gemaakt. Veredeling heeft gezorgd voor een aantal rassen die geschikt zijn voor professionele biologische kweek. Deze passen ook in een ecologische tuin.
3. Let op: kruisbestuiving noodzakelijk
Bij de meeste fruitbomen in kruisbestuiving noodzakelijk. Dat betekent dat een fruitboom alleen vrucht kan dragen na bestuiving met het stuifmeel van een ander ras van dezelfde fruitsoort. Beide rassen moeten derhalve een overlopende bloeitijd hebben. Het ene ras is ook veel beter geschikt voor kruisbestuiving dan een ander. Een kweker van fruitbomen kan je hieromtrent van advies dienen of verdiep je in de vakliteratuur.
4. Kies fruit dat je lekker vindt
Het klink zo vanzelfsprekend om lekker fruit te kweken, maar ieder jaar wordt een groot deel van het fruit uit de tuin weggegooid. Hoeveel vruchten een boom ook draagt, als ze niet lekker worden gevonden, worden ze niet gegeten of verwerkt. Wist je dat veel kwekers van fruitbomen proeverijen organiseren? Je kunt natuurlijk ook eens fruit uit de tuin van buren, familie of kennissen proberen. Een goede tip voordat je fruitbomen aankoopt.
5. Oogsten en bewaartijd
Hoe lang je een vrucht na het plukken kan bewaren, hangt af van de soort. Een handappel kan je langer consumeren dan een moesappel. Ga er gemiddeld van uit dat je zacht fruit hoogstens enkele dagen kan bewaren en hard fruit minimaal een week. Als je een hoogstam fruitboom hebt zal de oogst vaak zo overvloedig zijn dat een deel verwerkt moet worden. Het is dan prettig dat de oogsttijd van het fruit opeenvolgend is, zowel voor consumptie als verwerking. De oogsttijd kan beïnvloed worden door het klimaat.
Wanneer kun je welk fruit oogsten?
Het leukste van een fruitboom in eigen tuin is misschien wel de oogsttijd. Wanneer kun je het fruit oogsten? Hieronder een beknopt overzicht per fruitsoort.
- Kers; half juni tot half juli
- Pruim en abrikoos ; begin juli tot september
- Framboos: de meeste soorten zijn doordragend en geven vruchten gedurende de gehele zomer
- Druiven: oktober
- Bessen: juni en juli
- Aardbeien; juni en juli
- Walnoten: oktober en november
- Appels en peren: vroege soorten: augustus; algemeen: september; late soorten: oktober en november
Welke fruitbomen zijn geschikt voor een kleine tuin?
Heb je een kleine tuin? Dan heb je hierboven al kunnen lezen dat je het beste voor laagstammen kunt kiezen. De volgende fruitbomen zijn geschikt voor een kleine tuin:
Hou de snoei goed bij als je de boom compact wilt houden.
Welke fruitbomen doen het goed in Nederland?
Als je je afvraagt welke fruitboom het goed doet in Nederland: dat zijn er heel veel. Het Nederlandse klimaat is van vroeger af reeds geschikt voor veel soorten fruitbomen. Wanneer er bloesem aan de bomen zit en het vriest, hebben fruitbomen wel meer zorg nodig. Je kunt denken aan de volgende fruitbomen voor in je Nederlandse tuin:
Ook fruitstruiken doen het vaak prima, denk maar aan een frambozenstruik, kruisbessenstruik of bramenstruik.
Welke fruitbomen zijn winterhard?
In principe zijn de bekende Nederlandse fruitsoorten allemaal winterhard, maar het is algemeen bekend dat fruitbomen met bloesem niet goed tegen vorst kunnen. Je kunt je fruitboom daar wel tegen beschermen, bijvoorbeeld door de takken nat te spuiten, waardoor zich een laagje ijs rond de knoppen vormt en deze op die manier beschermd worden. Het is ook mogelijk om kleinere fruitbomen in te pakken met enkele lagen vliesdoek.
Welke fruitbomen zijn niet winterhard?
Kies je voor exotische fruitsoorten, zoals een citroenboom, limoenboom of mandarijnboom? Dan zijn deze niet winterhard. Het beste is om deze bij lichte vorst te beschermen met vliesdoek of jute en deze bij zwaardere vorst binnen te plaatsen.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.