Een klein Mexicaans meisje was erg verdrietig omdat ze te arm was om bloemen te kopen waarmee ze de kribbe kon versieren in de kerststal. Een engel bezocht haar en verzekerde Pepita dat de Heer ook blij zou zijn met versiering met het onkruid dat langs het pad groeide. Het meisje plukte de groene planten en versierde daarmee de kribbe. Toen het kerst werd, kleurde het onkruid in een prachtige rode kleur. Het was de kerstster.
Inhoudsopgave
Een kamerplant voor 1 seizoen?
De Euphorbia pulcherrima komt oorspronkelijk uit Mexico. Daar worden het struiken die wel 6 meter hoog kunnen worden en weinig lijken op de planten die wij met kerst in huis halen. In de donkere maanden hebben we behoefte aan kleur en gezelligheid. De kerstster biedt dat. Eind 19e eeuw wist een Duitse kweker een compacte kerstster te ontwikkelen met felrode schutbladeren. Het werd een enorm succes. Inmiddels zijn er ook andere kleuren op de markt zoals roze of roomwit, echter de rode zijn het meest populair. De meeste kerststerren worden in januari bij het afval gedumpt. Ze zijn dan uitgebloeid en vaak vrijwel dood. Dat is echter niet nodig bij een goede verzorging. De liefhebber kan een kerstster ook een volgend jaar laten bloeien.
De bloei van de kerstster
Een kerstster bloeit alleen als de dagen korter zijn geworden. De bloemetjes zijn geelgroen en zo groot als een erwt. Ze vallen niet echt op door de felgekleurde schutbladeren. Na de bloei begint in Mexico de groei van de kerstster pas echt. In ons klimaat blijven ze compact.
Verzorging van de kerstster
Als je een kerstster mooi wilt houden, begint de verzorging bij de aankoop. De plant kan slecht tegen kou en tocht. Een kerstster die je op een koude dag op de markt koopt of die bij de ingang van een winkel op de tocht heeft gestaan, is vaak al onherstelbaar beschadigd en legt daarna binnen een paar dagen het loodje. Dat is het lot van de meeste goedkope kerststerren in ons land. Indien je een kerstster hebt gekocht die goed is behandeld, moet je met het volgende rekening houden.
De Euphorbia pulcherrima houdt van een plek met voldoende licht, maar mag ook in de winter niet in de volle zon staan. De gewenste temperatuur is 18 – 23° C, tocht is uit den boze. Ook tijdens de bloei moet je voorzichtig zijn met water geven. De wortels kunnen er niet tegen om te vochtig te worden. Giet pas weer als de grond goed droog is geworden. Tijdens de bloei is voeding met mate nodig.
Het overhouden van de kerstster
Als de kerstster de bloei achter de rug heeft, is het in ons klimaat eerst tijd voor de rust. Als de zomer in zicht komt, kan de plant naar buiten maar let erop dat deze beschermd moet worden op koude dagen of nachten. Daarna heeft de kerstster vanaf eind september iedere dag minstens 12 uur donker nodig. Ook kunstlicht is. In deze periode niet gewenst. Alleen op deze manier wordt de plant weer in de bloei getrokken. Er wordt gezegd dat een kerstster nooit meer zo mooi bloeit als de eerste keer, een volgende bloei is echter een prestatie en een teken van groene vingers.
Wat je verder nog moet weten
Net als bij de familieleden in de Euphorbia groep is het sap van de kerstster licht giftig. Het is dus oppassen geblazen met kinderen en huisdieren. De plant wordt in ons klimaat als een wegwerpartikel gezien. De gevoeligheid voor ziekten en insecten is groot en dat kan gevolgen hebben voor andere planten. De kerstster kan ook niet goed tegen een CV. Kortom je moet liefhebber zijn om deze plant op waarde te schatten.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.