Heb jij dat ook dat ieder jaar als de kerstboom de kamer uitgaat, er een leegte ontstaat in de kamer? Natuurlijk is het een heel gedoe met die afvallende naalden en ook een ander probleempje is zomaar gebeurd in de maand dat een kerstboom gemiddeld in de kamer staat. Toch overheerst de gezelligheid en de donkere dagen zijn nog lang niet voorbij. Wellicht is het een optie om dit jaar de kerstboom meteen te vervangen door een kamerboom. Deze zal je niet versieren met lichtjes of decoraties, maar de kamerplant kan wel de leegte opvullen die de kerstboom wellicht achterlaat.
Inhoudsopgave
Wat verstaan we onder een kamerboom en waar moet je daarbij rekening houden?
Een kamerboom is een XXL kamerplant die meteen de behoefte vervuld om de leegte die de kerstboom achterlaat weg te nemen. Ze zijn er in principe voor iedere plek in de kamer en hieronder staan 3 voorbeelden die door hun groene pracht meteen de gezelligheid terugbrengen ook op de meest grijze dagen. Indien je er voor kiest om een kamerboom in huis te halen zijn er een aantal zaken waarbij je stil moet staan.
1. Een goede plaats
Een kamerboom heeft al een fikse omvang bij aankoop en blijft bij een goede verzorging ook nog wel even doorgroeien. Voldoende ruimte in de breedte en de hoogte is dus noodzakelijk.
2 Een kamerboom is een investering
Tijd is geld en dat geldt ook voor kamerplanten. Voor de groei is tijd nodig en voor een XXL plant betaal je dan ook een forse prijs. Kies voor een betrouwbare leverancier en overtuig je ervan dat de plant er goed en fris uitziet. Een dergelijke kamerboom kan vele jaren een sieraad zijn in je kamer en daarmee de investering waard.
3. Een extra onderhoudstip
Iedere plant heeft voorkeuren wat betreft licht, water en temperatuur. Bij kamerbomen geldt dat ook. Een overeenkomst tussen de meeste grote planten is dat ze ook grote bladeren hebben. Als je deze schoonhoudt, van stof en aanslag voorkom je parasieten en ziet de plant er altijd gezond en glanzend uit.
De beste kamerbomen op een rij
Welke kamerboom kies jij? Hieronder vind je de beste kamerbomen op een rijtje.
Voor iedere standplaats: Ficus elastica
Deze ficus is een oude bekende in de huiskamer, oma had er meestal ook wel eentje staan van behoorlijke omvang. De plant wordt ook wel rubberboom genoemd omdat er in het wild natuurrubber aan kan worden onttrokken. Het is een sterke plant die overal op zijn plek is. Op een lichte plek groeit de ficus elastica snel en met minder licht vindt meer vertakking plaats. Wees zuinig met water en giet pas weer als de bovenlaag van de grond is gedroogd. Vaker gieten heeft de voorkeur boven een grote hoeveelheid per keer.
Een plaats uit de zon: Ficus lyrata
Deze ficus wordt ook wel vioolplant genoemd omdat de bladeren die elegante vorm hebben. De plant wordt meestal op stam verkocht en bereikt dan een fikse hoogte. De lyrata houdt wel van licht maar uitsluitend indirect zonlicht. Een plaatsje bij maar niet direct voor het raam heeft dan ook de voorkeur. Vallen er bladeren dan krijgt de plant te weinig licht. Wees voorzichtig met water en giet pas weer als de grond droog is. De wortels houden niet van natte voeten, dus geef niet te veel water in een keer.
Een zonaanbidder: Strelitzia
Vanwege een soort die prachtige paars-roze bloemen heeft, wordt deze plant ook wel paradijsvogelplant genoemd. Maar er zijn ook diverse soorten die minder opvallende bloemen hebben. Bloei vindt pas plaats als de plant 8 jaar of ouder is. De mooie bladeren geven sowieso een exotisch tintje aan je kamer. De plant houdt van veel licht en verbruikt ook veel water. Alleen in de zomer is bescherming nodig op het heetst van de dag.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.