De paas- of lidcactus of rhipsalidopsis graeseri is vaak een opvallende verschijning tussen de kamerplanten in het voorjaar. Dan bloeit deze namelijk uitbundig met roze of witte bloemen. Er zijn ook kweekexemplaren in andere kleuren inmiddels. Maar na de bloei verdwijnt deze plant vaak weer met net afval, net als de kerstster. Dat is onnodig, want deze cactus kan jarenlang bloeien en groeien bij een goede verzorging en dat is beslist niet moeilijker dan de meeste kamerplanten. Het is hoogstens iets anders dan je van een cactus zou verwachten.
Zoals een oplettende lezer aanvulde: er is een verschil tussen rhipsalidopsis graeseri en rhipsalidopsis gaertneri. De laatste heeft langere bladeren en is botanisch.
Inhoudsopgave
Oorsprong van de paascactus
Waar komt de paascactus eigenlijk vandaan? De rhipsalidopsis graeseri en gaertneri komt in de natuur voor in de regenwouden van Brazilië, waar ze de cactus Flor de Outubro noemen. Je hebt ook de schlumbergera truncata en schlumbergera reginae, die in Brazilië Flor de Maio genoemd worden. Daar groeit de plant hoog in de bomen als epifyt. Dat wil zeggen dat de plant voor zijn eigen kostje zorgt en niet-parasitair leeft. In april is er uitbundige bloei. Als jungle cactus heeft de lidcactus andere behoeften wat betreft water, licht en temperatuur dan de familieleden in woestijngebieden. Toch is het ook een stevige plant die ook thuis goed is over te houden mits je weet wat je moet doen.
De juiste verzorging van een paascactus
Wil je dat jouw cactus meerdere jaren zal bloeien? Hou dan rekening met onderstaande tips.
Licht
In de regenwouden krijgt deze cactus iedere dag zijn portie daglicht. Dat is echter door de dichte begroeiing geen direct zonlicht. In tegenstelling tot een groot deel van de familie hangt deze plant liever voor een raam op het oosten of het noorden. Voldoende licht is belangrijk maar te fel verdraagt deze cactus niet goed.
Water
In de regenwouden is er gedurende het gehele jaar voldoende vocht. De paascactus is niet ingesteld op periodes van droogtes. Behandel de cactus als de meeste andere kamerplanten uit de jungle. Laat de grond niet uitdrogen en giet zodra deze droog aanvoelt. Tijdens de bloei gebruikt de plant meer water. De rest van het jaar is een keer gieten per week wel genoeg. De ‘blaadjes’ gaan rimpelen bij een tekort aan water. Te veel water zorgt voor zachte rottende plantdelen.
De juiste grond
In de natuur zit een paascactus niet in de vaste grond. De wortels hebben ruimte en zuurstof nodig en water mag niet blijven staan. Verpotten hoeft maar eens in de twee jaar. Gebruik dan losse cactusgrond of maak deze zelf.
Voeding
Een paascactus gaat zuinig om met voeding. Gebruik de speciale mest voor cactussen. Tijdens de bloei mag het een beetje meer maar de rest van het jaar is er maar weinig nodig.
Temperatuur
Het vriest nooit in het regenwoud en de paascactus houdt beslist niet van lage temperaturen. Een minimum is ongeveer 12°C. Tijdens de bloei is een temperatuur van rond de 22° C ideaal. In de winter zijn de temperaturen in de huiskamer vaak te hoog in combinatie met de droge lucht. Een plekje in een slaapkamer die minder wordt verwarmd is vaak ideaal.
Hoe krijg je een paascactus in bloei?
Een paascactus is een bezienswaardigheid in volle bloei. Daarom wordt deze ook in het voorjaar zo vaak aangeboden. Maar deze plant heeft als bijzonderheid dat in de maanden voor de bloei het in de nacht absoluut donker moet zijn. Een straatlantaarn buiten kan al verstorend werken. Een simpele oplossing is om de cactus in de wintermaanden ‘s avonds in een niet te koude kast te plaatsen en in de ochtend weer in de vensterbank.
Paascactus stekken
Weinig planten zijn zo eenvoudig te stekken als deze paascactus. Draai een of meerdere geschakelde blaadjes van de plant (bij voorkeur niet in de bloeitijd) en leg deze een paar dagen te drogen. Daarna kan je ze in (cactus)potgrond steken. Wortels maken gaat deze plant goed af gelet op de leefwijze in de natuur. Opkweken in water is niet nodig. Een jonge stek groeit maar langzaam. Geduld is dan ook noodzakelijk.
Is een paascactus giftig?
Nee, een paascactus is niet giftig. De plant bevat geen giftige stoffen en is dus veilig voor kinderen en huisdieren. Overigens kunnen huisdieren wel overgeven als ze te veel groen binnenkrijgen.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.