De gewone Europese mol komt vrijwel in ons hele land voor. Hoewel de mol niet wordt gezien als ongedierte, is deze bij de meeste tuineigenaren (en landbouwers) niet echt welkom. Waar heeft een mol een hekel aan en wat werkt het beste tegen mollen? Hieronder lees je meer over dit bijzondere diertje en vind je 4 diervriendelijke methoden om mollen te verjagen.
Inhoudsopgave
Hoe ziet een mol eruit?
De gemiddelde volwassen mol is ongeveer 15 centimeter lang, heeft een korte staart en weegt 150 gram. Zijn vacht is zwart, maar die kan lichter worden door de grond waarin hij leeft. Die vacht is overigens bijzonder, omdat de haren niet één kant opstaan, maar beweeglijk zijn. Hierdoor wordt een mol niet gehinderd als hij achteruit kruipt in een gang. De voorpoten van de mol zijn sterk ontwikkeld. Hierdoor en zijn gespierde lijf kan hij uitstekend graven tot wel een meter diep, maar meestal blijft hij dichter bij de oppervlakte. Dankzij de sterke poten is een mol ook een goede zwemmer.
Is de mol een bedreigde diersoort?
Tijdelijk is de vacht populair geweest als bont, toen werd de mol in zijn voorbestaan bedreigd en de jacht verboden. Tegenwoordig mag er weer op mollen worden gejaagd.
Zijn mollen blind?
Een mol is niet blind, maar zijn ogen hebben maar een doorsnede van 1 mm en er hangen haren voor. Zijn zicht is miniem. Het gehoor een mol is uitstekend ontwikkeld. Daarbij heeft deze een spitse snuit met snorharen. Deze zijn zo gevoelig dat de mol de trillingen kan voelen van een regenworm of andere prooi als deze zich door de grond beweegt.
Wat eet een mol en heeft hij natuurlijke vijanden?
Welke uren zijn mollen actief? Overdag verblijft de mol ondergronds, bij nacht is deze af en toe bovengronds. Vanwege het harde werk heeft de mol iedere dag ongeveer 40 gram voedsel nodig. Onder de grond jaagt hij vooral op regenwormen, larven en insecten. Boven de grond zijn het slakken en kleine diertjes, zoals kikkertjes, die als prooi dienen. Ondergronds kent de mol geen vijanden. Boven de grond moet deze opletten voor nachtelijke roofdieren zoals de uil, de vos, maar ook de huiskat.
Gaat een mol in winterslaap?
De mol neemt geen winterslaap maar is minder actief in de koudere periode. In het gangenstelsel worden ook voorraadkamers aangelegd. Een mol leeft in het algemeen solitair, alleen in de paartijd komen ze samen. Het vrouwtje zorgt alleen voor de jongen.
De voordelen van mollen
De mol speelt in de natuur een belangrijke rol voor het plantenleven. Zijn graafwerkzaamheden zorgen ervoor dat er mineralen naar boven worden getransporteerd die door de planten kunnen worden gebruikt. Ook wordt de grond losser door het graven. In feite is een mol een soort dierlijke verticuteermachine. Daarbij eet de mol ook een flink aantal schadelijk larven en insecten die anders de wortels van jouw tuinplanten wegknagen.
Het is ook een positief teken als een mol je tuin bezoekt, want dat betekent dat de kwaliteit van de grond goed is en het bodemleven rijk.
De nadelen van mollen
Het probleem is echter dat de mol verder vooral zijn eigen belang dient. Daardoor kan hij de wortels van de planten ongewild beschadigen en het gangenstelsel vlak onder de oppervlakte kan voor kuilen zorgen in je voorheen zo strakke gazon. Ook moet de mol ergens naar toe met de grond die hij weg graaft.
Het meeste gebruikt de mol om de wanden van zijn gangen en kamers te verstevigen. Wat overblijft deponeert hij bovengronds. Dat worden de bekende molshopen, die tevens vaak als uitgang dienen voor de nachtelijke uitstapjes. De molshopen verdwijnen op den duur door regen en wind maar de meeste tuineigenaren gaan al eerder zoeken naar een methode om de mol te verdrijven. De diervriendelijke volgen hieronder.
Diervriendelijke manieren om mollen te verjagen
Hieronder vind je een aantal diervriendelijke manieren om mollen te verjagen.
1. Planten waar mollen een hekel aan hebben.
Er zijn diverse planten waar mollen een afkeer van hebben. De meest effectieve zijn leden van de leliefamilie, zoals keizerskronen. Deze hebben wortels die geuren afgeven die mollen op afstand houden. Ze moeten dan wel rond de te beschermen tuin worden geplaatst. Let wel op, want de meeste van deze planten zijn ook giftig voor huisdieren.
2. Mollen verjagen met geluid.
Oma weet raadt, ook als het gaat om mollen verjagen. Het is dus een middeltje uit oma’s tijd, maar het werkt nog steeds: mollen verjagen met glazen flessen. Als je de bodem van een glazen fles haalt en deze omgekeerd in een molshoop duwt tot deze in het gangenstelsel komt, zorgt de wind voor geluid in het rijk van de mol. Vanwege zijn uitstekende gehoor is de mol niet gediend van een dergelijk concert en vertrekt naar een andere tuin.
Het is een optie, maar glazen flessen zijn een veel duurzamere keuze. Een glazen fles blijft beter in positie en zorgt ook niet voor ongewenst afval op dagen dat er flink veel wind staat.
3. Mollen verjagen met trillingen.
Omdat een mol zo gevoelig is voor trillingen kan je daar ook gebruik van maken. Er zijn speciale mollenverjagers die om de paar seconden trillingen afgeven die de mol niet kan waarderen. Plaats een dergelijk apparaat naast een molshoop en de gast in je tuin houdt het snel voor gezien. Koop dergelijke apparatuur bij een betrouwbare leverancier en op basis van goede recensies.
4. Vallen voor mollen.
Er zijn vallen te koop waarmee je een mol levend kunt vangen en deze elders weer kunt uitzetten. De vraag is in hoeverre dit diervriendelijk is. De stress die een dergelijke actie oplevert is moeilijk in te schatten.
De tuin vrijhouden van mollen
Indien het je is gelukt om de mol diervriendelijk te verjagen, wil je waarschijnlijk liever geen nieuwe gast in je tuin. Dat is te realiseren met gaas, maar dan moet je er wel moeite voor doen. Je kunt je tuin afschermen door deze compleet te omringen met kippengaas. Dit moet dan ongeveer 60 centimeter diep worden ingegraven. Mollen zoeken dan een andere plek om te wonen.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.