Als mens kijken we niet alleen letterlijk, maar soms ook figuurlijk op planten neer. Ze kunnen zich tenslotte niet bewegen en zijn volkomen weerloos. Dat is beslist wat arrogant, want die planten bestaan al veel langer en hebben veel meer overleefd dan relatieve nieuwkomers, zoals zoogdieren. Planten weten zich vaak ook uitstekend te beschermen met bijvoorbeeld stekels, scherpe bladeren, een vieze smaak of met een venijnig gif. Dat gebeurt niet alleen in exotische regenwouden, maar ook bij ons om de hoek of zelfs in je tuin. Hieronder vind je een top 10 giftige planten waarmee je beter voorzichtig kan omgaan.
Inhoudsopgave
Top 10 giftige planten
In deze top 10 giftige planten vind je verschillende planten die gewoon bij jou in de tuin kunnen staan. Misschien dacht je vooral aan verre landen bij gevaarlijke planten, maar er zijn ook veel giftige planten in Nederland. Welke dat zijn? Hieronder vind je een top 10 giftige planten, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.
1. Gevlekte scheerling
Waarschijnlijk heb je deze plant regelmatig gezien langs de overs van sloten of andere waterpartijen. De plant heeft een behoorlijke omvang en toont witte schermen van bloemen. Het is een familielid van de peterselie. Maar de gevlekte scheerling kan je beter met rust laten. Het sap is zeer giftig en leidt tot heftige pijnen en uiteindelijk de dood als er niet wordt ingegrepen. In Griekenland werd de gevlekte scheerling met regelmaat gebruikt voor verplichte zelfdoding. Sommige Europese landen eisen het weghalen van Scheerling door de eigenaar indien deze plant op iemands land groeit.
2. Lelie-van Dalen
Dit sierlijke plantje vind je overal in de bossen. Het lelietje-van-dalen geeft een heerlijke geur en wordt in bruidsboeketten gebruikt. Ook in tuinen kom je deze fraaie bloeier vaker tegen. Maar in alle delen van de plant zit ook gif. De eerste symptomen zijn heftige buikpijn gevolgd door een vertraagde hartslag, verlies van zicht en uiteindelijk de dood. Kortom: een plantje om voorzichtig mee om te gaan.
3. Het peperboompje
Vroeger werd het sap van dit fraaie plantje gebruikt op de huid van dames die een elegant blosje wouden tonen. Daar stopte men mee toen duidelijk werd dat de stof in de besjes mezereine bevatte. Dit beschadigt de bloedvaten en kan voor fikse blaren zorgen. Indien de besjes worden gegeten, zorgt het gif voor darmstoornissen en duizeligheid. De effecten kunnen zeer langdurig zijn. De wetenschappelijke benaming van het peperboompje is Daphne.
4. Monnikskap
Er zijn een paar honderd soorten van de monnikskap, maar in de natuur in Nederland komt de gele variant vaak voor. Ook de blauwe Monnikskap zal je wel eens tegenkomen. In tuinen is het een gewilde plant vanwege de vaak prachtige kleuren van de bloemen, zoals paars en diepblauw. Echter zit er ook aconitine in alle delen van de plant. Het aanraken van de plant kan al voldoende zijn om het gif binnen te krijgen, omdat de monnikskap zeer hoge hoeveelheden bevat. De symptomen zijn op het minst onplezierig en beginnen meestal met overgeven en gevoelloosheid.
5. Vingerhoedskruid
Vingerhoedskruid of digitalis is een inheemse plant die opvalt door de vaak prachtig gekleurde hangende bloemen. De plant heeft bekendheid gekregen omdat het een stof bevat die wordt gebruikt in medicijnen voor hartpatiënten. Deze stof digitoxine is echter in de verkeerde dosis een zwaar gif dat ook bij gezonde mensen tot hartfalen kan leiden.
6. Wonderboom
Deze exotische plant is zeer populair in tuinen geworden vanwege de grote sierlijke bladen en de mooie bloemen. In alle delen van de wonderboom zit het gif ricine. Als je plantdelen binnenkrijgt, zal je daarvan gaan braken. Krijg je echter een deel van de ricine in je bloedbaan dan zijn de gevolgen nog veel ernstiger. Het kan namelijk meerdere organen doen uitvallen en dat overleef je buiten een ziekenhuis beslist niet.
7. Oleander
De van oorsprong mediterrane oleander is zeer populair in onze tuinen. In de winter blijft deze heester groen en in de zomer bloeit deze bij mooi weer fantastisch. Echter is de oleander ook een gevaarlijke gast. Indien een huisdier of een klein kind maar enkele blaadjes van de oleander eet, kan dit al dodelijk zijn. Daarbij is het opletten bij het snoeien van de struik. Het sap kan voor een pijnlijke en geïrriteerde huid zorgen.
8. Taxus
In Engelse detectives wordt de taxus redelijk vaak gebruikt voor moordcomplotten. Alle delen zijn giftig. Indien de dood optreedt, lijkt dat vaak op een hartinfarct en niet direct op een vergiftiging. De rode besjes van de taxus zijn zeer onsmakelijk en zullen door kind of huisdier snel weer worden uitgespuugd. Het is wel van belang om dieren en kinderen uit de buurt te houden bij het snoeien en het afval goed af te voeren.
9. Engelentrompet
Deze exotische hangplant komt uit Zuid-Amerika. Er zijn maar negen soorten van en dat is uitzonderlijk weinig voor een soort. De populariteit is de afgelopen jaren toegenomen vanwege de grote hangende bloemen. De plant is echter ook in de variëteiten die in ons land worden verkocht zeer giftig, vooral de bladeren. Inname kan tot de dood leiden.
10. Herfsttijloos
Dit bolgewas (Colchicum autumnale) komt voor op voedselrijke grond en wordt ook regelmatig in tuinen geplant. In de zomer bloeit deze plant met elegante mooie kleuren. Het onschuldige uiterlijk bedriegt echter. Drie blaadjes van de herfsttijloos zijn al voldoende om een gezonde volwassene te doden. De plant lijkt op de krokus.
Wat moet je doen als iemand een giftige plant heeft binnengekregen?
Let op: Vergiftigingen bij mensen door bovengenoemde planten worden zelden gemeld. Het is echter een feit dat steeds meer mensen ‘groen’ willen leven en ook uit de ‘natuur’ willen eten. Dat zorgt voor extra risico’s. Denk je dat jij of iemand in je omgeving plantengif heeft binnengekregen, waarschuw dan de huisarts en volg diens instructies of. Veel water drinken is verder het enige wat je kan doen tot een behandeling kan plaatsvinden.
Er zijn nog meer giftige planten in Nederland. Wees altijd voorzichtig en zorg ervoor dat jouw tuin kind- en diervriendelijk is.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.