Ken jij iemand die niet van aardbeien houdt? Deze gezonde vrucht is gewoon lekkerder als je die in eigen tuin kweekt en meteen consumeert als deze rijp is. Een gezonde traktatie voor jezelf maar ook voor kinderen en kleinkinderen. Het is de ideale vrucht om ook jongeren te leren hoe fijn het kan zijn om een moestuin te hebben. En je kunt het hele jaar genieten van de smaak als je een deel van de oogst tot jam verwerkt. Wat moet je doen om aardbeien te kweken in de volle grond of in bakken? Hieronder vind je tips.
Inhoudsopgave
Tips voor aardbeien in de moestuin
Aardbeien in de moestuin zijn een feest voor jong en oud. Hoe pak je het aan en hoe krijg je de meeste aardbeien? Hieronder vind je een aantal tips.
1. Kies de juiste soort
Bij ieder tuincentrum zijn er wel aardbeienplantjes te koop voor een redelijke prijs. Daarbij zijn er vele rassen maar 3 duidelijke types:
- Enkeldragende aardbeien. Deze planten geven een overvloedige oogst gedurende 2-3 weken, het tijdstip is afhankelijk van het weer, maar in het algemeen juni of juli.
- Doordragende aardbeien. Hiervan kan je gedurende de hele zomer oogsten, vaak tot in september/oktober.
- Bosaardbeien. Uiteraard kan je deze ook in het wild vinden. De vruchten blijven veel kleiner dan de andere types. Zijn bosaardbeien goed rijp (fel rood) dan bevatten ze veel suiker, zijn ze mierenzoet en kan je er heerlijke jam van maken.
2. Let bij het planten op de kroon
Aardbeienplanten groeien vanuit de kroon. Deze zit een stukje boven de wortels. Bij het planten ongeacht of dit in volle grond of bakken gebeurt, dient de kroon boven de grond te zitten. Dat mag ook niet centimeters boven de aarde zijn, Het goed planten is een belangrijke stap op weg naar een goede oogst.
3. Timing in cruciaal
Een plant heeft tijd nodig om aan de grond te wennen teneinde een goede opbrengst te realiseren. Let op de instructies van het tuincentrum voor het juiste tijdstip. In grote lijnen moet je rekening houden met het volgende:
- Enkeldragend. Planten tijdens de volle zomer in juli of augustus voor een oogst in het volgende jaar
- Doordragend. De planten die je in juni/juli plant zullen dat eerste jaar al een bescheiden oogst opleveren.
- Bosaardbeien. Voor een oogst in dezelfde zomer plant je deze in april/mei. Let erop dat de jonge plantjes niet tegen nachtvorst kunnen.
Het is dus vooral gebruikelijk om rond juni/juli aardbeien te planten. Kies je voor bosaardbeien, dan moet je wat eerder zijn, namelijk in april of mei.
4. De juiste plaats en grond voor aardbeien
Aardbeienplanten gedijen het beste in de zon. Ligt je moestuin in de halfschaduw dan lukt het ook wel om aardbeien te kweken maar moet je wat meer geduld hebben. De aardbeiplant heeft een voorkeur voor een rijke bodem die niet te zuur mag zijn. Een PH-waarde van rond de 6 is ideaal. Te zure grond kan je eventueel eerst behandelen met kalk. Voldoende voeding is ook van belang. Tussen de planten een laagje mulch is een goed idee omdat dit vocht ook beter vasthoudt en de temperatuur reguleert. De wortels van de aardbei gaan niet erg diep en de waterhuishouding is van groot belang. De grond mag niet te vast zijn en goed waterdoorlatend zijn.
5. Planten en verzorgen
De aardbeiplant heeft wat ruimte nodig om zich goed te ontwikkelen. Bij het planten moet je een afstand bewaren van 30-40 centimeter. Als je meerdere rijen planten hebt, moet er tussen de rijen ongeveer 60-70 centimeter zijn. De planten vragen weinig verzorging behalve voldoende water, vooral in droge tijden. De wortels houden er niet van om in natte grond te staan, dus moet deze goed waterdoorlatend en losjes zijn. Bijgieten is in een droge periode noodzakelijk maar liever meerdere malen dan een grote hoeveelheid in een keer. Een doordragende plant is winterhard en hoeft pas na 5 jaar te worden vervangen tenzij deze eerder ziektes vertoont en geen vruchten meer draagt.
6. Bescherming en oogsten
Zodra de vrucht een beetje rood begint te kleuren krijgen vogels interesse in dit lekker hapje. De beste bescherming is een vogelnet gedurende de periode dat de vruchten rijpen. Oogsten doe je als de aardbei volledig rood is, Dan is de smaak het beste. Laat bij het oogsten het steeltje er altijd aanzitten. Voor consumptie even onder de koude kraan en inspecteren op beschadiging en dan smullen maar.
Aardbeien kweken uit zaad of uitlopers
Een aardbei is een van de weinige vruchten waarbij de zaadjes aan de buitenkant zitten. Je kunt deze zaadjes verzamelen en daaruit nieuwe planten opkweken. Dat is een flinke klus maar geeft uiteraard wel voldoening. Het zaad is zeer klein en je moet dus uiterst zorgvuldig te werk gaan. Om te kiemen is voldoende licht, vocht en de juiste temperatuur noodzakelijk. In theorie kan dat in de vensterbank, maar in de praktijk is een propagator nodig om de juiste omstandigheden te garanderen.
De planten zorgen ook zelf voor uitlopers. Dit zijn scheuten die aan de moederplant groeien om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Deze uitlopers kan je als stekjes behandelen en direct in potgrond plaatsen. Ook deze methode is arbeidsintensief en niet altijd succesvol. Vooral de juiste vochtigheid realiseren is geen eenvoudige opgave. Een sterke plant kopen in het tuincentrum is beslist een goed alternatief.
Aardbeien kweken in bakken of potten
Omdat de planten geen lange wortels hebben kan je aardbeien ook in potten of bakken zetten op het terras, het balkon of zelfs in de vensterbank. In tegenstelling tot de volle grond kan je bakken al in de lente vullen. Dan hebben ze al wel voldoende licht nodig, maar mogen nog niet naar buiten.
Wees bij het planten erg voorzichtig met de wortels en zorg voor een goede drainage met scherven onder in een bak of pot met gaatjes. Geef voldoende water met een gieter met sproeikop. Als de eerste bloemetjes worden gevormd, moet je wekelijks organische meststof toevoegen aan het water. Deze kan je zelf ook maken met smeerwortelgier. Oogst regelmatig rijpe vruchtjes, dat zet de plant aan tot verdere productie.
Ken jij nog meer tips? Graag lezen we die onder deze tekst.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.