Ze worden ook perkplanten genoemd, maar je kan ze ook potten op je balkon of elders buiten plaatsen. Deze planten bloeien in onze zomermaanden, maar je kan ze niet overhouden. Er zijn honderden soorten te koop in ons land van de meest exotische tot exemplaren die gewoon ‘bij ons’ horen en waaraan je waarschijnlijk niet eens had gedacht. Een paar van die bijzondere eenjarige planten staan hieronder vermeld.
Inhoudsopgave
10 bijzondere eenjarige planten
Op zoek naar bijzondere eenjarige planten? Denk dan eens aan een van de onderstaande plantjes, of combineer meerdere van deze plantjes met elkaar om een mooie bloeiende tuin te creëren in de zomermaanden.
1. Madelief
Wie heeft ze vroeger niet geplukt? Maar wist je dat er zeker 40 verschillende soorten zijn met diverse kleuren, dubbele bloemen en ook Xl bloemen? Cultivars blijven vaak bloeien tot de eerste nachtvorst invalt. Zet madeliefjes op een zonnig plekje in de tuin op het balkon op je terras en geniet van de vrolijkheid die ze bieden.
2. Vergeet-me-nietje
Nog zo’n echt inheemse plant die bekend staat om zijn intense kleuren. Er zijn ook tweejarige exemplaren te koop. Door de relatief geringe lengte zijn ze vooral populair in potten. Dit plantje is te teer voor de volle zomerzon en staat graag op een plek met indirect licht.
3. Leeuwenbek
Ook deze perkplant prefereert een plaats waar niet te veel zon komt. De plant bloeit uitbundig en er zijn mooie kleuren om te combineren of juist te kiezen voor enkele flits van kleur. Vanwege de vorm van de bloemen, komen er vooral vlinders op af. De leeuwenbek heeft ook fraai gevormde felgroene bladeren.
4. Dahlia
Echt een aanwinst in iedere tuin. Deze mooie bloeier is bijzonder gemakkelijk en neemt genoegen met vrijwel iedere soort grond, Zowel in de schaduw als de zon gaat de bloei door tot de temperatuur voor het eerst onder de 0° C komt. Wil je liever meerjarige dahlia’s? Dat kan ook, kies dan voor knollen in plaats van zaad.
5. Vlijtig Liesje
Al in mei begint deze plant vlijtig te groeien en bloeien. Er zijn vele kleurschakeringen en tegenwoordig ook tweekleurige planten. De bloemetjes zijn eenvoudig en bestaan uit 8 blaadjes, een vrolijk gezicht. Bij het Vlijtig Liesje is het opletten met water geven. Verdrogen is een risico.
6. IJzerhard
Wilde bijen en hommels zijn dol op deze plant. Dat komt wellicht door de eenvoudig bereikbare bloemen die in trossen zijn gegroepeerd. Wat er voor bijen smakelijk uitziet is een traktatie voor het menselijk oog in felle kleuren. Ondanks de naam overleeft ook IJzerhard de vorst niet, het is wel een sterke tuinplant
7. Middaggoud
Dit kleine plantje dat kleurig bloeit is wat minder bekend omdat het enkele eisen stelt. De grond moet van goede kwaliteit zijn en de bloei wordt gestimuleerd door voldoende zon. Als je nog een dergelijk plekje in de tuin overhebt, is middaggoud een aanrader.
8. Lobelia
De Lobelia kan zo uitbundig bloeien in diverse kleuren dat het groen van de bladeren lijkt te verdwijnen. De planten worden niet hoger dan 20 centimeter en zijn goed te combineren met andere eenjarige planten. Deze plant vraagt wat extra aandacht. Droogt de Lobelia te veel uit dan zal deze daarna nooit meer even mooi bloeien als voorheen.
9. Petunia
Vroeger was de Petunia vaak een probleemplant omdat deze regen slecht kon verdragen, Bij de moderne rassen is dat probleem opgelost, Het is een rijkbloeiende perkplant geworden die het extra goed doet als je uitgebloeide bloemen tijdig verwijdert. De Petunia doet het ook uitstekend als hangplant in een mand. Vind in ce zomer maar eens een lantarenpaal zonder in het centrum.
10. Afrikaantjes
Ze komen dan wel niet uit Afrika maar deze eenjarige mag niet ontbreken. Ze doen het in de halfschaduw goed en hebben af en toe een scheutje water nodig. Behalve het bekende oranje zijn ze er ook in geel en rood tegenwoordig. Wist je dat Afrikaantjes met hun geur insecten verdrijven die wortels van perkplanten beschadigen. Win – win noemen we dat.
Tips bij eenjarige planten
- Eenjarige planten zijn niet winterhard. Neem geen risico en plant ze pas na 15 mei. Let dat op voor het geval er nog een onverwachte nachtvorst komt en bescherm ze dan met vliesdoek. Op die manier mag je hopen op een bloeiende zomer.
- Als je perkplanten in potten plaatst, vul dan de pot met verse potaarde tot 2 centimeter onder de rand.
- Eenjarige planten in een pot moet je tijdens de bloei iedere dag een beetje water geven. In een droge periode hebben ook perkplanten in de tuin extra water nodig.
- Perkplanten houden niet van ‘natte voeten’. Zorg altijd dat deze in grond staan die goed waterdoorlatend is en pas op met gieten.
- Door uitgebloeide bloemen tijdig (en voorzichtig) weg te halen, verleng en verrijk je de bloei.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.