Dat planten invloed kunnen hebben op de gezondheid van de mens, weet iedereen die last heeft van hooikoorts. Dat zijn er best veel in ons land. Ongeveer 1 op de 4 Nederlanders heeft hooikoorts en de helft daarvan heeft problemen met het dagelijks functioneren als de pollen-concentratie maximaal is. Buiten zijn graspollen de grootste boosdoeners maar hoe zit dat in de huiskamer. Zijn er kamerplanten die allergische reacties oproepen?
Inhoudsopgave
Wat zijn allergische reacties eigenlijk?
De wetenschap spreekt over allergische reacties als het immuunsysteem in ons lichaam in actie komt bij contact met stoffen die in principe niet schadelijk zijn voor onze gezondheid. De reactie kan soms zeer heftig zijn er vele zaken die een allergische reactie kunnen veroorzaken. De bekendste zijn graspollen, (uitwerpselen van) huisstofmijten en voedingstoffen zoals noten. Een allergeen is dus iets anders dan een toxische stof. Veel planten bevatten gifstoffen maar die komen maar zelden in de lucht terecht. Een reactie op een toxische stof (bijvoorbeeld na eten van een deel van een plant) is ook anders dan bij een allergie.
Verschijnselen bij een allergie
Denk jij dat je allergisch bent voor kamerplanten? De meest voorkomende verschijnselen bij een allergie zijn:
- Loopneus
- Jeukende ogen
- Niezen
- Roodheid of donkere kringen onder de ogen
- Benauwdheid
- Vlekken op de huid
Kamerplanten waarbij allergische verschijnselen zich voordoen
Slechts een deel van de mensen reageert allergisch op bepaalde stoffen. Bekend is dat dit bij de volgende kamerplanten kan voorkomen:
- Ficus benjamina
- Hoya Carnosa
- Lepelplant
- Yucca
- Varen
- Dieffenbachia
- Palmen van het mannelijke geslacht: alleen mannelijke palmen produceren pollen wanneer de plant in bloei staat
Planten waarbij zelden of nooit allergische reacties ontstaan:
- Anthurium
- Graslelie
- Zamioculcas
- Scindapsus
- Sansevieria
- Bromelia
- Palmen van het vrouwelijk geslacht: vrouwelijke palmen produceren geen pollen wanneer de plant in bloei staat
Tips indien je denkt dat je allergisch bent voor kamerplanten
Twijfel je of je allergisch bent voor kamerplanten? Onderstaand een paar tips om erachter te komen of je last hebt van kamerplantenallergie of dit te voorkomen.
1. Verhuis alle kamerplanten
Om te testen of jij inderdaad allergisch bent voor een soort kamerplant, is dit een goede, zij het trage methode. Hou je symptomen goed in de gaten en plaats 1 soort kamerplanten terug in de kamer. Het kan een paar dagen duren voordat de verschijnselen terugkomen. Test op die manier achtereenvolgens al je planten.
2. Controleer je bloeiende planten
De meeste allergische reacties ontstaan op de pollen van bloeiende planten. Hebben bloeiende planten opvallende stampers, kort deze dan in. Let erop dat je hierbij een mondkapje draagt en je handen achteraf zorgvuldig wast. De plant zal er geen nadeel van ondervinden.
3. Kies voor planten met gladde bladeren
Stof hecht zich minder op planten met gladde bladeren en is ook eenvoudiger te verwijderen als dat toch plaatsvindt. Met stof kunnen zich ook andere zaken in de lucht verspreiden waarvoor jij allergisch bent.
Wat kun je buiten doen om hooikoorts te vermijden?
Is het geen kamerplantenallergie maar hooikoorts? De pollen buiten kan je vrijwel niet ontlopen. Als je dagelijks functioneren wordt belemmerd door hooikoorts bezoek dan een huisarts. Deze kan je medicijnen voorschrijven zoals antihistamine of corticosteroïden. Hiermee verminderen de verschijnselen, maar verdwijnen ze niet compleet. Verder kan je ook een aantal zaken doen om pollen te vermijden op dagen dat de concentratie hoog is (let op de waarschuwingen):
- Blijf zoveel mogelijk binnen als dat mogelijk is.
- Hang kleding niet buiten te drogen bij een pollenwaarschuwing.
- Indien je naar buiten gaat, draag dan een mondkapje en zonnebril.
- Tijdens een regenbui neemt de concentratie tijdelijk af, profiteer daarvan.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.