Niet iedereen heeft tijd of zin om in de tuin te werken, maar buiten zitten wil eigenlijk iedereen die ruimte voor en/of achter het huis heeft. De betegelde tuin is met name in stedelijke gebieden een periode populair geweest, maar om diverse redenen komt men daar nu op terug (milieu, biodiversiteit, hittebeheersing en gezelligheid.) Een alternatief is een grindtuin, waarbij je zelf de hoeveelheid groen kan bepalen. Hoe je dat aanpakt, kun je hieronder lezen.
Inhoudsopgave
Ontwerpen
Het begint allemaal met het ontwerp. Je hoeft geen tuinarchitect te zijn om op papier te kunnen vastleggen waar de oprit, de paden en planten moeten gaan komen. Het eerste ontwerp hoeft ook niet in details te worden vastgelegd. Wees flexibel en niet bang om aanpassingen te maken.
Uitzetten van het tuinontwerp
Ben je tevreden met je eerste ontwerp, dan is het tijd om het met behulp van stokjes, paaltjes en touw te gaan afzetten in de toekomstige grindtuin. Op die manier krijg je ook een beter overzicht van de indeling van de ruimte zoals je deze op papier hebt gezet. In de deze fase kan je nog alles aanpassen en het ontwerp definitief maken.
De grond gereed maken
Om de grond gereed te maken moet de tuingrond worden afgegraven en het is belangrijk dat wortels zoveel mogelijk worden verwijderd. Onkruid van onderaf moet je zoveel mogelijk voorkomen. Uiteraard vraagt de oprit een andere behandeling dan de paden en de rest van de tuin.
De oprit
Om voldoende draagkracht te hebben moet je bij de oprit ongeveer 30 centimeter tuingrond afgraven. Daar komt dan eerst een laag van ongeveer 20 centimeter gebroken puin of ander stevig materiaal. Daarboven komt een paar centimeter scherp zand. Hoe beter dit zand glad wordt gemaakt, hoe beter de oprit zal functioneren. Een trilapparaat is daarbij in principe noodzakelijk voor het beste resultaat. Het zand wordt afgedekt met worteldoek dat water doorlaat maar geen onkruid vanuit de bodem. Onkruid is taai en blijft een weg zoeken. Om die reden moet je zorgen dat het worteldoek een overlap heeft. Ga uit van 30 centimeter aan alle kanten. Boven deze stevige onderlaag komt 5 tot 7 centimeter grint of split.
De paden en de tuin
De overige gedeelten van de tuin graaf je ongeveer 6 centimeter af. De tuingrond moet goed worden ontdaan van wortelresten en vlak worden gemaakt, maar niet te stevig worden samengeperst. Waar planten moeten worden geplaatst komt boven op de tuingrond worteldoek met overlap. Een laag van 5 centimeter grind of split is voldoende. Dat loopt prettig zonder dat je te ver wegzakt in de grind. Ook de waterdoorlaatbaarheid is bij deze dikte in orde.
Bij een pad of ruimte waar veel over wordt gelopen of gezeten, vervang je een paar centimeters zwarte grond door scherp zand dat goed glad moet worden gemaakt. Je kunt daar ook gaan voor grindplaten die aan elkaar worden bevestigd Dat zorgt voor extra stevigheid. Let op de instructies bij het leggen van de platen. Deze zetten namelijk uit bij warm weer en daarvoor moet ruimte zijn Ook deze stukken met zand of grindplaten dek je af met worteldoek.
Kantsluitingen
Om strakke lijnen te krijgen en het grind ook op de plaats te houden gebruik je kantopsluitingen. Ze zijn er in diverse soorten. Door een sleuf te maken waarin de kantopsluiting precies past, kun je deze stevig vastzetten. Gebruik een waterpas om alles netjes in lijn te houden op plaatsen waar de tuin eindigt.
Het planten
Een grondtuin beplanten kost wat extra moeite maar is niet echt moeilijk. Je graaft het grind weg op de juiste plekken en maakt met een stanleymes een kruis in het worteldoek. De vier flappen vouw je om en dan graaf je een kuil voor de wortels. Als de plant stevig is geplaatst, vouw je de flappen weer terug en kan je het grint weer toevoegen. Kies een logische volgorde bij het planten zodat je de tuin netjes kan afwerken.
Zijn er speciale planten die geschikt zijn voor een grindtuin?
Eigenlijk is een grindtuin geen aparte soort tuin. Er is immers veel afhankelijk van de soort grond en de ligging van de tuin qua dagelijkse hoeveelheid zonlicht. De planten moeten derhalve gekozen worden op basis van de omstandigheden in de tuin en niet andersom. Er zijn wel een aantal planten waarvan bekend is dat ze goed doen in een dergelijke tuin en ook decoratief zijn. Hieronder staan de bekendste vermeld
Planten voor een grindtuin
- Blauw schapengras
- Zwarte toorts
- Engels gras
- Heiligenbloem
- Tijm
- Rozemarijn
- Valeriaan
- Slangenbaard
Ornamenten in je grindtuin
Het voordeel van een grindtuin is dat je enorm veel opties hebt in de verhouding groen en grint. Er zijn niet alleen vele kleuren grind en split om mee te variëren, ook passen vrijwel alle ornamenten in een dergelijke tuin. Steenpartijen en hout zorgen voor een natuurlijke look maar je kan ook wat meubilair en kleurgebruik alle kanten op. Door gebruik te maken van kuipplanten is zelfs een tropische touch mogelijk.
Door de wijze van aanleg zal je in de eerste jaren weinig tot geen last hebben van onkruid noch uit de bodem en ook niet via de wind. Maar verder hangt het af van de beplanting en de hoeveelheid daarvan hoe bewerkelijk een grindtuin is. Het is daarnaast ook onvermijdelijk dat stof en vuil elders vandaan komt aanwaaien. Een grindtuin is door de strakke lijnen vaak het mooist als deze een opgeruimde aanblik biedt. Hou vooraf dus rekening met de tijd die beschikbaar is als je keuzes maakt qua opzet en beplanting.
Tijd voor een project?
Heb je door het lezen van deze tekst zin gekregen in een project in je tuin wellicht met grind of een ander natuurlijk product? Dan is het wellicht interessant om Tuinprojecten met steen en hout te bekijken, van Richard Key. Het boek geeft handige aanwijzingen voor diverse klussen waar de meeste doe-het-zelvers wel wat mee kunnen. Ben je minder handig dan kan het boek in ieder geval een bron van inspiratie bieden.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.