Voor iedere plantenliefhebber is het altijd weer tobben hoeveel water een kamerplant nodig heeft. Het is vaak een probleem om niet te veel te geven. Er gaan meer kamerplanten dood door te veel water dan door uitdroging. Wortels zijn zeer gevoelig en hebben vaak problemen met te hoge vochtigheid van de grond. Als de wortelrot eenmaal is ingezet, is het vaak onmogelijk om de plant nog te redden. En uiteraard kan je niet zien wat er met het wortelstelsel onder de grond gebeurt. Het lijkt een vreemde oplossing om de wortels dan maar helemaal in het water te laten staan. Maar toch bestaat die optie en die wordt hydroponie genoemd. Hoe werkt hydroponie? Welke planten zijn geschikt voor hydroponie en welke planten zijn niet geschikt voor hydrocultuur?
Inhoudsopgave
Hoe werkt hydroponie?
Hoe kunnen plantenwortels overleven in water? Het lijkt tegenstrijdig dat plantenwortels die gevoelig zijn voor vochtige grond het wel kunnen overleven in water. Toch zal vrijwel iedereen die planten bezit weleens een stekje hebben geprobeerd op te kweken. Dat gebeurt immers ook met water en licht waarbij j́e kan waarnemen dat de wortels vaak snel groeien en door het water zweven. Als er zich voldoende wortels hebben gevormd kan de stek de grond in voor een leven in de aarde. Het ‘geheim’ zit erin dat planten hun wortels zich kunnen laten specialiseren. De wortels die je in water ziet groeien zijn daarvoor geschikt en gaan niet rotten. Op het moment dat ze in grond worden geplaatst veranderen ze zich op basis van de nieuwe omgeving. Niet iedere plant is hier even goed in en niet iedere plant is daarom geschikt voor hydroponie.
Welke planten zijn geschikt voor hydroponie?
Het beste voorbeeld van een kamerplant die geschikt is voor hydroponie is Clusia Rosea Princess. Deze bekende kamerplant die ook wel Varkensboom of lichtplantje wordt genoemd, komt uit de mangrovebossen in het zuiden van de VS en Midden-Amerika. De wortels moeten daar vaak in het water groeien om te kunnen overleven en ook in de huiskamer kan een dergelijk plant groot worden en mooi blijven op een vaas terwijl je de wortels kan blijven bewonderen.
Andere kamerplanten die het vaak goed doen op water zijn:
Ook orchideeën worden wel eens op watercultuur gezet.
Hoe zet je zelf planten op een vaas met water?
Uiteraard kan je deze planten ook kant en klaar kopen, maar vaak is het boeiender om het zelf te proberen en een plant uit de potgrond aan een nieuwe omgeving te laten wennen. Daarbij is het belangrijk dat de wortels zo schoon mogelijk zijn op het moment dat de plant in het water gaat. Hiertoe kan je het beste de wortels een tijdje in emmer laten weken en dan de aarde er zo goed mogelijk af te spoelen. Zet daarna de plant in een vaas met een nauwere hals zodat deze goed op de rand kan rusten. Er mogen geen bladeren zijn die het water raken. De eerste periode zal er af en toe nog wat aarde loslaten van de wortels. Verschoon het water regelmatig zodat deze resten verdwijnen. Hierdoor wordt de kans op rot kleiner.
Onderhoud van planten op vaas
Water geven is er niet bij indien je kiest voor hydroponie, maar enig onderhoud is wel nodig. Iedere drie weken moet her water worden verschoond. Haal de plant dan uit de vaas en spoel de wortels voorzichtig en goed af. Maak de vaas schoon maar zorg dat er geen resten van schoonmaakmiddel achterblijven. Indien je kraanwater gebruikt zal je kalkresten tegenkomen. Met regen- of bronwater voorkom je dat en de planten worden meestal ook mooier en groeien beter. Wordt het water eerder troebel of groen, ververs het dan meteen. Eens in de maand (zomer) een drupje plantenvoeding in het water is genoeg. In de winter nog minder.
Het toppunt van hydroponie; cactussen op de vaas
Ook cactussen en vetplanten kunnen in principe op water worden gehouden en worden dan uiteraard een eyecatcher. Er zijn twee methodes om dat te bereiken.
1. Haal de plant uit de potgrond en spoel zoals hierboven genoemd de wortels goed af en plaats deze in de vaas met water.
2. Haal de cactus uit de grond en verwijder alle wortels. Zet de plant in een vaas op enkele centimeters boven het water. Op den duur vormen zich nieuwe wortels die ook meteen geschikt zijn voor het nieuwe milieu.
Let op: cactussen zijn niet de eenvoudigste planten voor deze cultuur. Indien je de eerste methode volgt, hou de wortels dan goed in de gaten. Bij rot moet je snel ingrijpen. De tweede methode vergt geduld. Een cactus kan gedurende lange tijd op reserves teren voordat er nieuwe wortels worden aangemaakt.
Succes is bij beide methodes niet gegarandeerd, maar levert veel voldoening op voor de liefhebber. Een cactus op vaas kan vele jaren mooi blijven.
Welke planten zijn niet geschikt voor hydrocultuur?
Met planten die gevoelig zijn voor wortelrot, is het oppassen geblazen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn heel veel planten geschikt voor hydroponie. Hydroponie is onderdeel van hydrocultuur. Het is meestal belangrijk dat de plant vanaf het begin gekweekt is op hydrocultuur om de wortels hier geschikt voor te maken. Met vetplanten en cactussen is het altijd oppassen geblazen, omdat het onderste deel van de plant erg gevoelig is voor water. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor moerasplanten of vleesetende planten, dan staan deze doorgaan in speciale aarde. Ook grote planten zijn meestal niet erg geschikt voor hydroponie.
Bekijk ook:
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.