Overal waar je kamerplanten kan kopen, is er wel een speciale afdeling voor planten die goede kwaliteiten hebben op het gebied van her zuiveren van lucht in de huiskamer of elders in je huis. Is dit nu een wetenschappelijk bewezen feit of slechts een fabel? Eigenlijk kan je zeggen dat beide het geval is. Planten halen CO2 uit de lucht alsmede andere stoffen, waarvan er sommige niet goed zijn voor de gezondheid, en ze geven er zuurstof voor terug. Daarnaast verhogen planten de luchtvochtigheid en dat is in de Nederlandse huizen met name in de winter een positief punt. Echter is er ook een heel duidelijke ‘maar’.
Inhoudsopgave
Wetenschappelijk bewezen door NASA en anderen
Het zal duidelijk zijn dat ruimte-organisatie NASA zeer veel aandacht heeft voor luchtkwaliteit als het gaat om langere ruimtereizen. In 1989/ vond dan ook een groot onderzoek plaats naar de werking van een aantal planten waar her zuivering van lucht betrof. Onder gecontroleerde laboratoriumomstandigheden werd bewezen dat planten inderdaad de lucht zuiveren, giftige stoffen kunnen verwijderen en de kwaliteit van de lucht in het algemeen verbeteren. Sommige planten doen dit beter dan andere. Nadien werd het onderzoek nog vele malen elders herhaald. De conclusies bleven echter staan.
Hoeveel luchtzuiverende planten per m2?
De vraag is wel hoe effectief luchtzuiverende planten zijn en daar wringt de schoen een beetje. Het proces in een huiskamer verloopt namelijk nogal traag. In feite is het openzetten van een raam gedurende een korte periode zoals een kwartier veel effectiever om de lucht te zuiveren dan een kamer flink gevuld met planten. Inmiddels is berekend dat je indien je de luchtzuivering volledig aan planten wilt toevertrouwen je er daarvoor ongeveer 100 van gemiddelde grootte per m2 moet inzetten. Dat is met recht een urban jungle.
5 luchtzuiverende planten op een rij
Om al die onderzoeken toch enige zin te laten hebben, staat hieronder een selectie van 5 toppers als het gaat over luchtzuiverende planten.
1. Krulvaren
Planten zuiveren de lucht uiteraard niet om ons mensen een plezier te doen. Wat ze uit de lucht halen is bedoeld om te groeien en het restant dat overblijft van het groeiproces, zoals zuurstof, wordt weer in de lucht gebracht. Planten hebben, net als het grootste gedeelte van het leven op aarde, koolstof nodig voor de groei en water voor het transport van stoffen door de plant. Snel groeiende planten die relatief veel water nodig hebben, gebruiken dan ook veel CO2 en brengen veel zuurstof en vocht in de lucht. Een mooi voorbeeld voor het proces, maar ook qua representativiteit kun je op de krulvaren rekenen. Een goede verzorging is een must.
2. Calathea
De plant is niet alleen een topper op het gebied van luchtzuivering maar hij fluistert ook nog eens naar je. De mooie ovale bladeren die diverse schakeringen van kleur kunnen hebben, sluiten zich namelijk als de zon ondergaat. Dat gaat gepaard met een licht ritselend geluid. Iedere ochtend gaan de bladeren weer open. De Calathea is eenvoudig in het onderhoud; voldoende licht, maar geen volle zon en de aarde moet vochtig blijven.
3. Drakenbloedboom of Dracaena
Dit is een luchtzuiveraar die geschikt is voor iemand zonder groene vingers en een modern interieur. Met de stevige stam en langwerpige bladeren ziet deze plant er strak uit en past hij overal. De drakenbloedboom is een sterke plant die tegen een stootje kan en niet veel vraagt qua verzorging. De naam is ontleend aan her sap van de plant. Dat is licht giftig en irriteert de huid en ogen. Oppassen dus met kinderen en huisdieren.
4. Goudpalm
Deze palm misstaat in geen enkele kamer of hal. Meestal wordt deze plant in een groot formaat aangeboden en dat zorgt voor extra capaciteit als luchtzuiveraar. De goudpalm is een echte schaduwplant en voelt zich dus thuis op enkele meters van het raam en houdt niet van direct zonlicht. De palm heeft behoefte aan vochtige aarde. Liever en toe een beetje gieten dan een grote hoeveelheid water in een keer.
5. Lepelplant
Nog een makkelijk exemplaar qua verzorging. Dit is ook echt een kantoorplant en dat zegt al veel. De populariteit heeft de lepelplant te danken aan het feit dat deze je waarschuwt wanneer het tijd wordt voor een gietbeurt. De bladeren gaan namelijk dan een beetje hangen, maar richten zich snel weer op nadat je hebt voldaan aan het verzoek. De plant heeft kleine bloempjes met witte schutbladeren die zelf wel op bloemen lijken. Als sterke groeier haalt de lepelplant veel stoffen uit de lucht.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.