Augustus is nog een echte zomermaand en derhalve tijd om te genieten van je tuin. Voor veel planten is het hoogtepunt alweer voorbij. Overdag zijn er minder zonuren en de herfst zit op sommige ochtenden en avonden al in de lucht. In deze maand vallen de klusjes wel mee. Het is vooral een kwestie van bijhouden. De tuinkalender voor augustus is dan ook niet veeleisend, maar voor de liefhebber is er weer genoeg te doen.
Inhoudsopgave
Tuinkalender augustus
Hieronder vind je een tuinkalender voor augustus. Welke klusjes vink jij deze maand af?
Gazon
In augustus krijgt het gazon nog eenmaal voedingsstoffen. Kies daarvoor een dag waarop het bij voorkeur langdurig miezert. Regelmatig maaien is een must, maar let op voor verbranding. In een droge periode met veel zon moet je het gras niet te kort maaien. Doe het maaiwerk ook liever in de avond dan in de ochtend. Ook sproeien kan je beter laat op de dag doen. Af en toe een paar uur sproeien werkt beter dan iedere dag een korte periode.
Vijver
In de maand augustus kan er gebrek aan zuurstof in de vijver ontstaan. Algen nemen het dan over en het water wordt troebel. Het is een teken dat er te weinig zuurstofgevende planten zijn, een aanwijzing voor volgend jaar. Een flinke hoeveelheid watervlooien kan een snelle oplossing bieden. Blijf de vijver ook in augustus regelmatig bijvullen, bij voorkeur met regenwater. Het is ook de maand dat jonge reigers voor het eerst hun eigen kostje moeten opscharrelen en vijvertjes met vis zijn dan gewild. Bescherm je vissen met een net of vraag in het tuincentrum naar diervriendelijke manieren om jonge reigers te verjagen.
Planten
Verwijder uitgebloeide bloemen zodat de planten geen energie hoeven te besteden aan het maken van zaad. Hiermee verleng je de bloei ook nog eens.
Zonnebloemen schieten nu echt de grond uit. Deze hebben water en voeding nodig. Zet ze ook stevig vast met stokken zodat een zomerstorm(pje) niet alle moeite teniet doet.
Het is nu ook de tijd om vaste en kuipplanten te stekken. Kijk voor de zekerheid naar bijzonderheden per soort. In de meeste gevallen is het eenvoudig. Neem een gezonde kopstek van 10 centimeter. Verwijder eventuele bloemen aan de bovenzijde en de bladeren aan de onderzijde. Snijd dan de stek aan de onderzijde schuin af met een schoon, scherp mes. Plant de stek in een potje en zorg voor voldoende water op een lichte plek, maar beschermd tegen de volle zon. Het succes blijkt dan meestal snel. Indien je zaden oogst uit uitgebloeide bloemen let dan op mogelijke giftigheid. Laat de zaden goed drogen gedurende een paar dagen en bewaar ze daarna op een donkere, koele en zeker droge plaats.
Snoeien
Augustus is de maand om heggen en hagen licht bij te snoeien. Doe dit schuin van boven af zodat ieder deel van de plant kan profiteren van de zon ter voorbereiding op mindere tijden. Als de bramen en bessen zijn geoogst is het tijd de struiken te snoeien. Takken die vrucht hebben gedragen, kan je tot de grond terugsnoeien. De volgende oogst groeit op nieuw hout. De uitgebloeide aren van lavendel kan je ook verwijderen. Hou wel voldoende groen over voor de winter. Ongeveer 1/3 deel van de plant kan je verwijderen. Uitgebloeide rozen mag je ook snoeien.
Tuintip voor augustus
Ververs in augustus iedere dag het water in de vogelbakjes. Vogels hebben het vaak moeilijk om elders water te vinden in deze droge maand. Indien je een veilig plekje daarvoor in de tuin hebt, zet dan ook eens een bakje op de grond. Ook egels lusten in deze tijd wel een slokje.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.