Het is januari en in ons klimaat groeit er dan niet veel. De meeste tuinen zien er wat troosteloos uit en het is even afwachten hoe de nattigheid is verwerkt. De dagen beginnen alweer te lengen maar de plantenwereld blijft voorlopig nog wel even in rust. Maar uiteraard zijn er wel klusjes te doen. Hieronder volgt een lijstje met taken voor je tuinkalender van januari.
Inhoudsopgave
7 x tuinkalender januari
Wat staat er op de tuinkalender voor januari? Hieronder vind je 7 dingen die je deze maand kunt doen.
1. Gazon
De groei van gras staat volledig stil deze maand en dat maakt het gras erg kwetsbaar. Verwijder bladeren of andere zaken die op het gras zijn gewaaid om lelijke bruine plekken te voorkomen. Let wel op dat je niet op het gras komt als dat bevroren is. Daarmee beschadig je het gazon flink. Het is ook de tijd om je grasmaaier te (laten) onderhouden. Hoe scherper de messen hoe soepeler de eerste maaibeurten in de lente.
2. Dieren in de tuin
De winter is en blijft een moeilijke tijd voor vogels en andere overwinteraars. Het was een periode koud in deze maand en dan hebben vogels een beetje hulp nodig om warm te blijven. Kettingen met pinda’s en vetbollen (bij zelf maken instructie volgen van de experts) zijn extra welkom bij vorst. Ook water dat niet bevroren is, kan een uitkomst vormen. Let op: alleen speciale pindakaas is geschikt voor vogels. Het product dat wij op ons brood smeren, bevat te veel zout. In het weekend van 27 en 28 januari vindt de landelijke vogeltelling plaats in tuinen en op balkons. Het kost jou maar een halfuur en het levert waardevolle informatie op.
3. Plan je moestuin
Een eigen moestuin is ideaal voor ieder huishouden. Januari is een rustige maand om te plannen en de voorbereiding vast te doen. Heb je al spullen, maak de potten, bakken en zaaibakjes dan vast goed schoon. Ben je een starter? Bewaar dan vast spullen waarin je kunt voorzaaien zoals eierdoosjes, voedselbakjes en kuipjes.
4. Verwijder overvloedige sneeuw van takken bij zwakkere bomen
Sneeuw is de beste isolator voor je tuin, zeker als het stevig vriest. Ga dan ook niet met zout aan de gang in de tuin, dat gaat ten koste van de kwaliteit van de bodem. Verwijder sneeuw alleen van takken die te veel doorbuigen en het risico lopen te breken,
5. Let op bij vriezend droog weer
Misschien zijn het wel de mooiste winterdagen die we kennen: stralende blauwe luchten en een winterse bries. Het probleem voor planten is dat er op zulke dagen erg veel vocht wordt onttrokken door de combinatie van zon en wind. Normaal gesproken valt er genoeg vocht in onze winters, maar let op als de periode van vriezend droog weer lang aanhoudt. Dan is gieten in de winter een noodzaak.
6. Onderhoud van bomen en groenblijvende planten
Bomen op jouw terrein zijn jouw verantwoordelijkheid. Met name grote bomen kunnen door afvallende takken forse schade veroorzaken. Hou je bomen in de gaten zeker als er extreem weer wordt verwacht en zorg indien nodig voor preventief onderhoud. Groenblijvende planten vallen extra op in de winter. Gebruik die tijd voor een goede inspectie en verwijder zwakke takken en takken met bladeren die niet de juiste kleur hebben.
7. Dichtvriezen van de vijver
In principe is het geen probleem als een vijver een tijdje dichtvriest, de processen onder water gaan gewoon door in een trager tempo. De waterplanten hebben echter wel licht nodig om CO2 op te nemen en zuurstof af te geven. Verwijder een sneeuwlaag dus altijd van het ijs. Duurt de vorst lang, maak dan een gat in het ijs. Ga niet hakken om de vissen niet te storen maar gebruik bijvoorbeeld een pan heet water om een gat te maken.
Tip
Wil je controleren of een plant het nog goed doet, kan je dat doen door een klein stukje bast weg te halen van een twijg. Is het weefsel daaronder zacht, groen en soepel, dan zit het wel snor.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.