Over de klimaatverandering kan je er diverse meningen op na houden. Feit is dat de lente van 2023 tot dusverre geteisterd wordt door de langste periode zonder een druppel regen sinds de meteorologische gegevens centraal en compleet worden bijgehouden. Omdat in het begin van het jaar veel regen is gevallen, kunnen bomen en struiken met hun wortels nog wel bij het grondwater. Voor planten met kortere wortels zoals gras is dat moeilijker. Zeker op zanderige gronden beginnen veel planten het al moeilijk te krijgen en te veel sproeien is voor het milieu ook geen goed idee. Vorige week kwamen we al met 10 tuinplanten die goed tegen hitte kunnen. Hieronder vind je nog 10 vaste planten die tegen droogte kunnen. Wellicht een tip voor volgend jaar.
Inhoudsopgave
10 vaste planten die tegen droogte kunnen
Ook in ons land zijn er steeds vaker lange droge periodes. Met deze 10 vaste planten die tegen droogte kunnen, is jouw tuin daarop voorbereid.
1. Lavendel (Lavandula)
Echt een mediterrane topplant die het ook bij ons goed kan doen als je een plekje weet te vinden waar genoeg zon komt en de bodem goed waterdoorlatend is. Waan je in Frankrijk met die onmiskenbare geur en kleur van een veldje lavendel. Ook bestuivende insecten zijn gek op deze plant. Daarnaast zijn er diverse toepassingen van lavendel in de keuken en het huishouden. Zoek maar eens op wat oma er mee deed.
2. Vlinderstruik (Buddleja)
Niet alleen vlinders maar ook andere insecten bezoeken graag deze struik in bloei. Dat bloeien loopt van juni tot september en na een mooie zomer duurt dat nog langer. De vlinderstruik houdt van veel zon en kan uitstekend tegen droogte. Ze zijn er in alle soorten, maten en kleuren en voor iedere tuin is de juiste te vinden. Let op : om de bloei te verlengen moet je uitgedroogde bloemen verwijderen. De groei is meestal spectaculair. Terugsnoeien in de winter (geen vorst) mag bijna tot op de grond .
3. IJzerhard (Verbena bonariensis)
IJzerhard is een bijzondere verschijning in de plantenwereld. De stengels zijn bijna vierkant en er zitten nauwelijks bladeren aan. De bloemen die in de zomer verschijnen zijn zeer aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Ook meerdere soorten motten bezoeken de plant graag. De naam maakt al duidelijk dat deze plant tegen een stootje kan, echter is IJzerhard wel vorstgevoelig. Hef is een tweejarige plant maar zaait zichzelf uit zodat deze een vaste bewoner van je tuin wordt, mits jij dat toestaat.
4. Kattenkruid (Nepeta)
Katten zijn er gek op, al hebben de wetenschappers geen idee waarom dat precies is. Maar het is ook een makkelijke plant die weinig eisen stelt aan de grond of het weer. Alleen moet kattenkruid nooit te nat staan. Het is een decoratieve vaste plant met een bossig uiterlijk. De plant bloeit vanaf juni in een vrolijk blauwe kleur en dat gaat door tot in september mits je uitgebloeide exemplaren verwijdert.
5. Salvia’s
Salvia (salie) komt al voor in vele Nederlandse borders. Het is een bossige plant die erg lang bloeit en weinig eisen stelt. Salvia’s staan graag in de volle zon in goed waterdoorlatende grond, ze houden van droogte. Salvia’s zijn er in diverse kleuren en kunnen goed worden gecombineerd in een fleurig palet. Door ze tijdig en goed te snoeien, kan je lang genieten van deze makkelijke tuinplant.
6. Mexicaans vedergras (Stipa tenuissima)
Gras is meestal niet geschikt voor droogte maar dit vedergras heeft wortels die dieper gaan en het grondwater kunnen vinden. Het vedergras wordt ook wel paardenstaart genoemd omdat de sprieten erg dun zijn. Dit gras groeit in pollen en wordt maximaal zo’n 40 centimeter hoog. Wiegend in een briesje en zilverachtig glanzend in de zon is het een sieraad voor elke tuin. Veel zon is een must.
7. Wolfsmelk (Euphorbia)
Bij Euphorbia denk je wellicht aan kamerplanten, maar de wolfsmelk hoort er ook gewoon bij. De wolfsmelk is er in vele soorten en komt ook in de natuur voor maar alleen op zonnige plekken. In de tuin moet je dus ook de juiste plek zien te vinden. De wolfsmelk valt op door de frisgroene kleur in de lente en de felgekleurde bloemen in de zomer. In de herfst verandert de wolfsmelk in tinten die bij het seizoen horen. Slakken ontwijken deze planten omdat ze giftig zijn. Ook mensen en andere zoogdieren zijn gevoelig voor dit gif, dus let op met kinderen en huisdieren.
8. IJsbloemen (Delosperma cooperi)
De naam is wat verraderlijk omdat je hierdoor niet meteen zal denken aan een zinaanbidder terwijl dit juist wel het geval is. In de zomer kan de zon niet fel genoeg zijn voor IJsbloemen. Ze bloeien dan met grote felroze bloemen tussen dikke groene blaadjes. De plant wordt niet hoger dan 10 centimeter en is geschikt als bodembedekker of in rotstuinen. Het is een groenblijvende, winterharde plant.
9. Ezelsoor (Stachys byzantina)
Ezelsoor wordt ook wel Andoorn genoemd. Het zilvergrijze blad is harig en bestand tegen felle zon. De bladeren worden niet hoger dan 15 centimeter en Ezelsoor wordt vooral in rotstuinen en als bodembedekker gebruikt. De bloemen in de zomer zijn roze en komen wel tot een hoogte van 40 centimeter komen alsof ze zich uitstrekken naar de zon. Andoorn staat graag op een droog plekje. Opgekweekte exemplaren slaan vaak beter aan dan zaaigoed.
10. Fijnstraal (Erigeron karvinskianus)
Fijnstraal wordt ook wel het Mexicaanse madeliefje genoemd. De plant blijft klein tot maximaal 25 centimeter hoog en breidt zich langzaam uit. De bloei is langdurig en de bloemen lijken op madeliefjes, wit met een geel hart. De onderzijde is echter paars/roze. Na afloop van de bloei is het tijd voor de snoei. De meeste planten van deze winterharde soort is maar een kort leven beschoren, maar ze zaaien zichzelf uit zodat ze voor de tuin behouden blijven.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.