Zelf passen we onze levenswijze aan in de winter. We beschermen onszelf tegen de kou, eten voedsel met meer calorieën en ook het slaapritme wordt vaak anders. Kamerplanten krijgen het moeilijk in deze periode. Ongeacht waar ze vandaan komen, zijn ze dergelijke dagelijkse verschillen in temperatuur niet gewend en met name de geringe hoeveelheid licht speelt ze parten. Planten doen het anders dan mensen, ze gaan in rust, vergelijkbaar met de winterslaap van sommige zoogdieren. De processen gaan langzamer, maar stoppen niet. De meeste planten hebben ook in de winter aandacht nodig, maar anders dan in de overige seizoenen. Hieronder staat wat jij kan doen om je planten zo goed mogelijk de winter door te helpen.
Inhoudsopgave
5 tips om kamerplanten in de winter te verzorgen
In de winter hebben je planten soms net wat meer of minder verzorging nodig. Lees hieronder waar je op moet letten als je je kamerplanten in de winter goed wilt verzorgen.
1. Licht
De meeste populaire kamerplanten houden van veel, maar ook indirect licht. Daarom hebben ze vaak een plekje wat verder van een raam op in een vensterbank waar maar weinig zonlicht komt. In de winter kan zo’n plant dan praktisch volledig in de schaduw staan en dat kunnen maar weinig kamerplanten verdragen. Indien een plant praktisch geen licht meer krijgt, zal dat ook in een pauzestand invloed hebben op de interne processen. Vallende bladeren en krimp kunnen het gevolg zijn. Beoordeel de plaatsing van al je kamerplanten eens gedurende de donkere dagen en kijk of er een beter plekje voor ze is. Let wel op dat direct zonlicht ook in de winter vaak te veel van het goede is.
2. Water
Ook in de winter heeft een mens voldoende vocht nodig. Kamerplanten gebruiken water bij de fotosynthese voor groei en bloei. In de zomer is een extra scheutje water dan ook geen probleem, dat werkt de plant wel weer weg. Maar in de winter komt het eropaan om water op maat te geven. Overtollig water kan nergens heen en tast vaak de wortels aan. In principe hoef je pas weer te gieten als de grond voldoende droog is. Hiervoor gebruik je een plantensteker of een andere vochtmeter. Liefhebbers met groene vingers kunnen deze gebruiken om de aarde te beoordelen.
3. Voedingsstoffen
Planten kunnen niet groeien zonder een variëteit aan mineralen. Deze halen ze uit de grond, maar gelet op de beperkte ruimte in een pot is de voorraad voedingsstoffen al gauw uitgeput. Die wordt aangevuld met plantenvoedsel dat overal te koop is. Voor een gezonde groei in de lente en zomer is het noodzakelijk. In de winter is plantenvoeding echter taboe. Het zorgt voor een te grote concentratie aan mineralen omdat deze niet worden gebruikt. De wortels raken hierdoor beschadigd.
4. Luchtvochtigheid
Het klinkt wat tegenstrijdig, maar terwijl planten beduidend minder water gebruiken in de winter is droge lucht vaak een groot probleem in een kamer. De meeste kamerplanten komen nu eenmaal uit een tropische omgeving en zijn daarom ingesteld op een vochtig klimaat terwijl onze huizen juist droog worden gestookt. Probeer te voorkomen dat planten te dicht bij de opstijgende warme lucht van een radiator staan. De luchtvochtigheid kan je verhogen met waterbakjes op de radiatoren en veel sproeien als de kamer wordt verwarmd. Vloerverwarming wordt steeds populairder en is uiteraard ook heerlijk voor comfortabele warmte. Voor de kamerplanten in het minder plezierig, er valt nauwelijks te ontsnappen aan opstijgende warme lucht. Zet planten nooit op de vloer bij vloerverwarming. Een ruime plantentafel kan enige bescherming bieden.
5. Verpotten in de winter is geen goed idee
Verpotten voor een plant is vergelijkbaar als verhuizen voor een mens. Het levert wellicht meer ruimte op maar het is stressvol en er gaat altijd wel iets fout. Als een plant tijdens het groeiseizoen wordt verpot, kan een beschadigde wortel of verdwenen blad relatief snel worden vervangen. In de winter gebeurt dat niet en kan het de ontwikkeling van de plant zelfs belemmeren. Let op: er zijn grote verschillen in kamerplanten en het vraagt wat kennis om het bij iedere plant goed te doen. Heb je geen echt groene vingers, ga dan voor makkelijke en sterke planten. Daar heb je ook in de winter profijt van.
Bekijk ook:
- Bloeiende kamerplanten in de winter
- Welke kamerplanten ruiken lekker? 10 heerlijk geurende kamerplanten
- Kamerplanten in de herfst en winter verzorgen: 5 tips
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.