Hoewel het klimaat lijkt te wijzigen en de zomer van 2024 een beetje lijkt op de regentijd in de tropen (zonder de hoge temperaturen), zal een jungle in de achtertuin niet vanzelf ontstaan. Toch is de achtertuin vaak wel de plaats die het meest beschut ligt en waar ook de wat exotischer planten ons klimaat kunnen weerstaan. Waar moet een jungle in de achtertuin aan voldoen? Stel je maar voor waar jij aan denkt bij een jungle.
Eigenlijk draait het allemaal om more is more in dat geval. Overal verschillende tinten groen en de planten, bomen en heesters hebben grote bladeren, Klimplanten zoals lianen zorgen voor een verbinding tussen al dat moois. Dat soort planten zijn er ook genoeg in ons klimaat en vele ervan bloeien ook nog eens uitbundig. In de jungle horen geen rechte paden maar het is natuurlijk wel mogelijk om via een slingerpad een open plek te bereiken waar je heerlijk kan ontspannen.
Inhoudsopgave
5 tips om zelf een jungletuin te beginnen
Laten we hier beginnen met een paar tips als jij een jungle-tuin wel ziet zitten
1. Spiegels mogen best
De snelste manier om planten visueel te verdubbelen zijn een aantal strategisch geplaatste spiegels. More is more hoeft niet altijd in aantallen uitgedrukt te worden.
2. Wees praktisch
Waarschijnlijk zal je ook kiezen voor een aantal planten in pot of kuip, omdat sommige exotische planten de winterkou niet kunnen overleven. Hou daar rekening mee. Twee potten die goed te verplaatsen zijn, werken gewoon veel praktischer dan een heel grote hoe verleidelijk die ook mag zijn.
3. Sluit je af van de wereld
Een muur, hek of schutting die volledig is bedekt met groen is zowel een goede isolatie voor temperatuur als geluid. Daarmee kan je de stad buitensluiten. Overigens filtert zo’n groene wal ook nog eens een grote hoeveelheid schadelijke stoffen uit de lucht.
4. Hou het ook groen in de winter
De jungle kent geen winter, de meeste planten die we in onze omgeving kunnen gebruiken, kennen een winterslaap. Maar er zijn ook typische jungleplanten die het gehele jaar groen blijven, zoals siergrassen uit de bergen of de Japanse mispel en vingerplanten.
5. Kies de juiste planten
Als jouw jungle dicht genoeg begroeit is, kan deze een klein microklimaat creëren waardoor ook bijvoorbeeld bromelia’s of bamboe buiten kunnen overleven. Varens doen het ook erg goed als de luchtvochtigheid voldoende hoog is.
Aan de slag dan maar
Een jungle-tuin kenmerkt zich door het grote aantal verschillende planten en de massaliteit. Dit vereist een actieve humusrijke bodem. Voordat je kan beginnen met je jungletuin moet de bodemstructuur dus eerst worden getest. Na de start ontstaat er in een goed aangelegde tuin vanzelf het evenwicht waardoor je met relatief weinig onderhoud een mooie tuin kan behouden. Een goede waterhuishouding is belangrijk.
De grond moet waterdoorlatend zijn zodat overvloedige buien snel genoeg afgevoerd kunnen worden. Maar voldoende water in de zomer is noodzakelijk. Hoewel 2024 een ander beeld lijkt te geven, is er de laatste jaren steeds vaker sprake van droge zomers. Drinkwater gebruiken voor de tuin in niet verstandig uit milieuoogpunt en ook veel planten zijn er niet blij mee. Zorg derhalve voor voldoende opslag van regenwater om ook de droge zomers door te komen.
Het geheim van een jungletuin is de gelaagdheid
Wie zich in de tropische jungles rond de evenaar heeft begeven, zal zich de verstikkende hitte en de vreemde geluiden herinneren. Dat zal in je achtertuin niet na te bootsen zijn. Maar ook heel opvallend in de jungle is het licht dat wordt gefilterd door de verschillende lagen die er zijn. De bomen nemen een deel weg van het zonlicht maar er blijft voldoende over voor de middenlaag van bamboe, siergras en heesters.
Op de bodem zijn er dan sterke planten nodig die het kunnen redden op de restjes die er overblijven. Dat zijn vaak varens en sterke bodembedekkers. Een goede laag mulch bestaande uit bladeren en boomschors vormt zich op de duur en houdt de grond gezond. Een jungletuin begint met de middenlaag die al dat groen structuur geeft. Als je hierbij kiest voor groenblijvende soorten blijft de tuin ook in de winter het aanzien waard.
Kies voor aangepaste planten
Echte tropische planten overleven ons klimaat niet en voor deze exoten moet je dus kiezen voor een pot of kuip waarin ze binnen de vorst kunnen ontwijken. Maar er zijn in de handel ook veel planten te koop met een typisch tropisch uiterlijk die toch ook tegen (een beetje) vorst kunnen. Deze komen meestal uit subtropische of hooggelegen gebieden. De sterkste soorten worden geselecteerd voor onze streken. Toch zal je tijdens strenge vorst de meeste planten met een exotische herkomst moeten bestrijden.
Er zijn echter ook diverse planten die ons klimaat goed aankunnen en ook iets extra’s hebben de bieden. Denk maar eens aan de Blauwe Regen die iedere tropische klimplant naar de kroon kan steken. Indien je kiest voor een jungle-tuin ga dan bij voorkeur naar een gespecialiseerde kweker en laat je voorlichten over het aanbod. Jezelf verder inlezen kan ook geen kwaad, zoals in onze tekst over winterharde tropische planten.
Inspiratie nodig?
Een tuin vol groene planten is op zich al een bijzondere sensatie en uiteraard mag wat kleur hier en daar ook wel. Wil je inspiratie opdoen en leren hoe een expert omgaat met de uitdagingen van een jungle-tuin? Persoonlijk was ik zeer onder de indruk van ‘De jungletuin’ van Philip Oostenbrink. In zijn boek geeft hij niet alleen tips hoe te beginnen en welke planten je het beste kan kiezen maar ook hoe je planten visueel aantrekkelijk kan combineren. Een boeiend verhaal voor iedere tuinfanaat.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.