Ben je op zoek naar ijzersterke kamerplanten? Beschik jij niet echt over groene vingers, maar houd je wel van een natuurlijke leefomgeving? Dan zijn de onderstaande 10 planten vast aanraders voor jou. De volgende 10 ijzersterke kamerplanten hebben namelijk niet zoveel verzorging nodig, en blijven ook in leven als je ze af en toe vergeet water te geven.
Inhoudsopgave
10 ijzersterke kamerplanten
Ben je op zoek naar kamerplanten die weinig verzorging nodig hebben? Meestal komt dit dan neer op kamerplanten die weinig water nodig hebben, zoals je meteen al ziet aan de nummer 1. Maar er zijn meer ijzersterke kamerplanten. Ideaal wanneer jouw vingers niet zo groen zijn als je zou willen. Hieronder vind je 10 ijzersterke kamerplanten.
1. Cactussen
Er zijn enorm veel verschillende cactussen, maar ze groeien bijna allemaal van nature in woestijnen. Dat betekent dat ze bestand moeten zijn tegen extreem hoge temperaturen maar ook flinke nachtvorst moeten aankunnen. De zon brandt er onbarmhartig en er valt maar zelden water. Zo’n plant kan een huiskamer van iemand die weinig aandacht voor zijn planten heeft ook wel aan. Het enige wat je echt fout kan doen is ze te veel water geven, dan treedt er namelijk wortelrot op. Cactussen groeien langzaam in ons klimaat en bloeien zelden. Ze zijn er wel in alle vormen en maten en kunnen bijzonder oud worden. Ze kunnen ook in de volle zon en dat geldt maar voor weinig kamerplanten.
2. Sanseveria (vrouwentong)
In de bergen van Ethiopië groeien sanseveria uit tot ware bossen en worden ze meters hoog. Ook deze plant weet wat onherbergzaam is en kan tegen hitte, koude, direct zonlicht en droogte. Zet de plant maar neer waar jij wil en geef die slechts af en toe water. Vooral in de winter gebruikt de plant nauwelijks water. Omdat ook hier het wortelstelsel niet is ingericht op vocht, is overgieten de enige manier om de plant te doden.
3. Yucca
De yucca is thuis in droge gebieden in Amerika. Met de elegante stam en lange donkergroene bladeren past de Yucca perfect in de meeste interieurs. Dit is een grote kamerplant die weinig onderhoud nodig heeft. In de stam wordt water opgeslagen dus af en toe gieten is voldoende. In de natuur zijn de bladeren zo scherp als messen om diervraat te voorkomen. De variëteiten die als kamerplant worden gebruikt zijn veilig voor kinderen en huisdieren. Geef de yucca een mooie zonnige plek in je kamer en je hebt er geen omkijken meer naar.
4. Aloë Vera
Er zijn meerdere versie al is het exemplaar met de dikke, lichtgroene, vlezige bladen wel de bekendste. De aloë vera is ook beroemd geworden om de medicinale toepassingen in crèmes en drankjes. Als je dat thuis wilt doen, gebruik dan een goede instructie, zowel in jouw belang als dat van de plant. De bladeren kunnen veel water opslaan, dus gieten is alleen nodig als de grond is uitgedroogd. De plant staat liever niet in de zon en je moet deze buiten bereik van kinderen en huisdieren houden.
5. Graslelie of Chlorophytum
De graslelie is echt een kamerplant voor beginners. Zonder al te veel goede verzorging kan deze jaren mee en blijft ie ook mooi. Je moet wel met een aantal dingen rekening houden. De plant houdt niet van direct zonlicht, zeker niet in de middag. Veel water heeft de graslelie niet nodig, te veel zorgt voor beschadiging van de wortels. Geef bij voorkeur water via een schoteltje. De plant bloeit een paar dagen en biedt je daarna de stekjes bij wijze van spreken aan op een stengel.
6. Gatenplant of Monstera
Deze van oorsprong tropische plant kan binnen een aantal jaren uitgroeien tot een pronkstuk, omdat ook in de huiskamer de groei er lekker in kan zitten. Hou daar dus rekening mee als je deze grote jongen aanschaft. De bladeren zijn groot en groen en tonen gaten. Het zien hoe een nieuw blad zichzelf afrolt is een avontuur op zich. De Monstera kan niet goed tegen direct zonlicht. Water wil de plant graag om de 7 – 10 dagen. Ieder jaar verpotten, bevordert de groei nog verder. Een grote kamerplant die weinig onderhoud nodig heeft dus.
7. Drakenbloed of Dracaena
Deze elegante plant is er in diverse variëteiten en combineert prachtige kleuren. De zwaardachtige bladeren groeien uit een stam en kunnen wel 1 meter lang worden. De plant komt uit het oerwoud en is niet veeleisend. Het licht moet niet te direct komen, zeker niet in de zomer. Plaats de plant dan bij voorkeur ook in een deel van de kamer waar voldoende licht is, wat verder van het raam. Water geven in de zomer doe je eens in de twee weken. In de winter is eenmaal per maand genoeg. Let op: het rode sap van de plant (drakenbloed) is licht bijtend.
8. Pannenkoekplant (Pilea peperomioides)
Dit is een leuk en makkelijk te onderhouden plantje dat de naam te danken heeft aan de ronde bladeren. De groei zit er wel in, maar het zal een bescheiden plant blijven. De plant is niet veeleisend. Direct zonlicht is niet de bedoeling en de pannenkoekplant wil bij voorkeur lauw water. Af en toe voelen of de grond is uitgedroogd en dan even gieten.
9. Klimop Hedera
Ook buiten is de Hedera een echte Hollandse plant die houdt van klimmen, hangen en zelfs als grondbedekker kan worden gebruikt. In de huiskamer wil de klimop zijn best wel doen als hangplant of klimmer. De combinatie van donker- en zeer lichtgroen maakt deze plant erg elegant. Zoek een plekje in de schaduw en geef de klimop water indien de grond droog is en je hebt er jaren plezier van.
10. ZZ plant: Zamioculcas Zamiifolia
Een moeilijke naam voor deze plant die ook wel Emeraldpalm wordt genoemd. Maar dat is meteen ook het enige dat moeilijk is. De hoeveelheid water en licht maakt de plant niet zoveel uit. Maar hoe meer licht hoe sneller de groei.
Bekijk ook:
- De geschiedenis van de kamerplant
- Een graslelie stekken, wanneer, hoe en wat als het niet lukt?
- De 10 beste planten voor op de vensterbank
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.