Het is hartje zomer en hoewel het in Nederland wisselvallig kan zijn, heb je in deze periode de grootste kans op mooi weer. Geniet dan ook van je tuin in een hangmat of een comfortabele tuinstoel. Dit is de tijd van kleuren, geuren en die typisch tuingeluiden. Een mooie tuin betekent eigenlijk iedere dag vakantie als het weer ook meewerkt. Maar ook in de maand juli moet je af en toe aan de slag. Kies dan voor momenten dat de temperatuur het toelaat en pas je tempo aan op het weer als je de tuinkalender voor juli erbij pakt.
Inhoudsopgave
Tuinkalender juli
Wil je alvast kijken wat er in deze zomermaand gedaan kan worden in de tuin? De onderstaande klusjes horen beslist op de tuinkalender voor juli.
1. Gazon
Dit is de periode dat gras al het ware de grond uitschiet, maar daarvoor heeft het wel voldoende water nodig. Maai het gras in juli nooit korter dan 3-5 centimeter en doe dat regelmatig. Als het gras korter is, verbrandt dit snel in de middagzon. Gebruik de grasresten in de borders, dat voorkomt dat de bodem daar snel uitdroogt en beperkt onkruid. Als je moet sproeien, doe dat dan in vroege ochtend. Waterdruppels kunnen anders als vergrootglazen gaan werken en voor lelijke plekken zorgen in het gazon. In de zomer is een keer per maand bemesting van je gras een goed idee, dat zorgt voor een mooi tapijt. Wacht hier bij voorkeur mee totdat er een dagje regen op de agenda staat.
2. Vijver
Een vijver in de tuin is zeker in de zomer een echte aanwinst. Check regelmatig of het waterpeil nog in orde is. Een paar droge dagen met zon kan voor veel verdamping zorgen. Vul de vijver regelmatig aan zodat de temperatuur en de overige waarden van het water niet te veel gaan afwijken. De zomermaanden zijn ook de tijd van de algen. Gebruik je een filter, maak deze dan regelmatig schoon. Vissen zijn actiever bij hogere temperaturen en eten dan ook meer. Geef ze voldoende voer, maar let op dat er geen resten overblijven. Heb je waterlelies? Verwijder de uitgebloeide exemplaren, dit bevordert de bloei en bestrijdt parasieten.
Tip: Wil je wat meer leven in je vijver, plaats dan een aantal stenen aan de zonnige zijde, juist boven het water. Kikkers, salamanders maar ook vlinders warmen zich hier graag even op voor een actieve dag.
3. Beplanting
Ook de beplanting heeft in droge periode af en toe een sproeibeurt nodig om te overleven. Doe dit ook in de ochtenduren zodat het water kan worden opgenomen. Heb je mooie bloemen in de tuin, pluk of snij deze dan ook in de ochtend en zet ze meteen in het water. Zo geniet je ook in huis volop van de zomer. Bij een zomerse temperatuur horen ook luizen, vooral bij je rozen. Spuit deze eraf met een krachtige straal water of verwijder ze met de hand (draag handschoenen). Regelmaat is hierbij van belang, chemische middelen zijn dan overbodig. Indien je nieuwe vaste planten wil plaatsen, moet je zeker zijn dat die voldoende vocht krijgen. Ook de sterkste planten slaan minder goed aan bij droogte en warmte.
Snoeien in juli
Veel snoeien hoeft er niet te gebeuren in juli. Ga je een heg of boom een beetje bijwerken, let dan goed op dat je geen vogelnesten verstoort. Veel jonge vogels zitten nog op het nest. De druif is een plant die wel aandacht verdient in juli. Snoei uitlopers terug tot het blad. Verwijder ook trosjes druiven totdat er een per tak overblijft. Daarmee krijg de de grootste druiven mits de zon voldoende schijnt. Verwijder bij rozen en de meeste andere bloeiende planten tijdig de uitgebloeide exemplaren om de bloei te verlengen. Gooi niet zomaar alles op de composthoop, maar check welke bloemen gif bevatten.
Overige tuintips
De temperaturen lopen de laatste zomers vaker op boven de 30°. Vogels moeten hier ook nog aan wennen. Plaats nestkastjes nooit in de volle zon of zorg voor bescherming op extra warme dagen. Plaats in de tuin meerdere vogelbadjes op veilige plaatsen en vul deze regelmatig. Dit is ook de tijd om lavendel te oogsten. Knip wat takjes af en laat deze drogen. Stop ze daarna in linnen zakjes en bewaar de heerlijk geurende bloemetjes bij je beddengoed. Heb je fruitbomen of -struiken in je tuin? Vergeet dan niet te oogsten. Maak er jam of sap van en geef ook kennissen hun deel. Vogels en andere dieren weten hun portie wel te vinden in het algemeen.
Bekijk ook:
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.