Alle enige jaren voeren meerdere instanties een strijd tegen het oprukken van de alsemambrosia. Deze invasieve exoot heeft zich een plaatsje veroverd tussen de inheemse planten en kan zich relatief eenvoudig verspreiden indien deze niet definitief wordt verwijderd. Alsemambrosia verwijderen wordt zelfs aangeraden door de NVWA. Hoe kun je de plant verwijderen en bestrijden en waarom is dat eigenlijk nodig?
Inhoudsopgave
Waar komt de alsemambrosia vandaan?
Deze eenjarige plant komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Het is een bloeiende plant die tussen de 20-100 centimeter hoog kan worden. De alsemambrosia is te herkennen aan de geveerde bladeren. De plant bloeit in september en oktober met aartjes in een soort hoofdjes. De witte bloemen zelf zijn relatief onopvallend. De naam alsemambrosia is afgeleid van het Griekse ambrosia, de omschrijving voor het voedsel van de goden. Waarschijnlijk is hiervoor gekozen omdat de zaadjes van de plant veel olie bevatten en zeer voedzaam zijn voor vogels. En daar begon het probleem mee.
In de vorige eeuw vormden de zaden een vast onderdeel van vogel- en kippenvoer en kwamen zo in heel Europa terecht. Inmiddels mogen deze zaden niet meer worden toegevoegd aan voer. Maar het zaad kan na 40 jaar alsnog kiemen. In meerdere Europese landen zijn particulieren al verplicht om alsemambrosia te verwijderen indien deze in de tuin of elders voorkomt. In Nederland wordt daar vooralsnog om verzocht.
Waarom alsemambrosia verwijderen?
Een invasieve exoot kan erg succesvol worden in een nieuw gebied en bestaande inheemse soorten verdringen. Daarbij gebruikt deze ambrosia coronopiline. Deze stof beperkt de groei van concurrerende planten. Het grootste probleem van alsemambrosia zijn echter de pollen. De plant bloeit in september en oktober. Veel hooikoortspatiënten zijn zeer gevoelig voor deze pollen en ondervinden er veel hinder van. Daarnaast verlengt alsemambrosia het hooikoortsseizoen daardoor ook nog eens met twee maanden. Voldoende reden om de plant hard aan te pakken dus.
Hoe kun je alsemambrosia bestrijden?
Sinds een paar jaar wordt de plant in ons land op gemeentelijke terreinen verwijderd. Dat kan uiteraard niet op particulier terrein. Diverse instanties roepen particulieren dan ook op om dit jaar eventuele alsemambrosia in de tuin of op eigen terrein rigoureus te verwijderen.
Alsemambrosia herkennen
Controleer eerst of het inderdaad alsemambrosia betreft. De plant is goed te herkennen aan het geveerde blad. De bladeren hebben aan de boven- en onderkant dezelfde kleur. Verwijder daarna de planten grondig. Zorg ervoor dat je ook de wortels meeneemt.
Doe de resten niet bij het groenafval, maar bij het restafval. Voor een goede bestrijding is verbranden van de resten nodig. Let op: gebruik bij het verwijderen van deze plant altijd tuinhandschoenen. Zeker tijdens de bloei kan het sap van de alsemambrosia de huid irriteren. Kortom, deze plant verdient geen gastvrijheid.
Bekijk ook:
- Een potentieel gevaar in je tuin: Ricinus Communis – de giftige wonderboom
- Alarm: top 10 giftige planten in je tuin en de natuur
- Slakken bestrijden in de tuin: 10 tips
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.