Nederlandse tuinen zien er vaak uit om door een ringetje te halen, scherpe grenzen, symmetrie, afgestemde kleuren en dagelijks opgeruimd. Maar het kan ook helemaal anders: een natuurlijke of wilde tuin. Dat is overigens iets anders dan een verwilderde tuin. Een natuurlijke tuin is een tuin die eruitziet als een stukje vrije natuur, maar waarbij je de begroeiing wel zelf in de hand houdt. In dit artikel lees je tips voor het creëren van een natuurlijke tuin.
Inhoudsopgave
Het verschil tussen een wilde en verwilderde tuin
Indien je de natuur geheel zijn gang laat gaan, zal je over een paar jaar een wildernis vol woekerende groeiers als bramenstruiken en diverse soorten onkruid in de tuin hebben staan. Dat is natuur, maar waarschijnlijk niet waar jij naar op zoek was en ook je buren zullen daar minder blij mee zijn.
Hoe creëer je een natuurlijke tuin?
Een natuurlijke tuin vraagt ook een planmatige aanpak en onderhoud. Daarbij is het tevens de bedoeling dat het eruit ziet alsof de natuur het zelf zo heeft bedoeld. Dat is beslist een uitdaging, maar geeft ook extra bevrediging als het lukt. Hieronder vind je tips voor iedere beginner.
- Kies voor een verhouding van twee derde begroeiing en een derde bestrating.
- Kies uitsluitend voor inheemse planten die gewend zijn aan het klimaat en de bodem.
- Plant de bloemen en andere begroeiing niet in rechte lijnen of symmetrisch, maar probeer spontane vormen te creëren.
- Gebruik planten en materialen die dieren aantrekken.
- Maak een vijver(tje) in de tuin.
- Kies voor afscheidingen van natuurlijk materiaal.
De verhouding tussen begroeiing en bestrating
In een natuurlijke tuin wil je kunnen lopen zonder de planten te beschadigen en tevens lekker kunnen zitten. Kies echter dan voor tegels die niet overheersen en voorkom te strakke lijnen. Met onbewerkte stapstenen kun je de tuin overal bereikbaar maken. Voor paden of een terras kan je natuurlijk materiaal zoals grind of houtsnippers gebruiken in niet symmetrische of rechte vormen. Het voordeel hiervan is dat regenwater ook sneller wordt afgevoerd. De verhouding van begroeiing e bestrating van 2 : 1 geldt voor grote en kleine tuinen.
Inheemse planten
Denk niet dat iedere weidebloem het zomaar spontaan goed doet in een natuurlijke tuin. Dat is een kwestie van experimenteren. Er zijn echter vele soorten die in ons klimaat thuishoren, denk maar aan rozen, margrieten, boterbloempjes, vergeet-me-nietjes en longkruid om er maar een paar te noemen. Ook heideplanten kan je proberen indien de bodem daar geschikt voor is. Wissel ze af met wilde struiken en als vanzelf ontstaat er een natuurlijk beeld. In een grotere tuin is er vaak ruimte voor een paar echte inheemse bomen zoals een berk, wilg of fruitboom. Uiteraard zal ook in een natuurlijke tuin onkruid groeien, Dat kan je beperken door inheemse bodembedekkers te kiezen voor de moeilijke plekjes zoals zenegroen, dikkemanskruid en mansoor. Wil je ook in de winter nog genieten van je tuin kies dan ook voor een aantal groenblijvende planten. Winterbloeiers zijn ook inheems te vinden.
Bekijk ook: Tuin er niet in: plant geen potentieel invasieve exoten.
Voorkom symmetrie en rechte lijnen bij beplanting
Het zit een beetje in onze aard om bij het planten onwillekeurig te streven naar een zekere orde. Als je werkt met zaden is dat relatief eenvoudig te voorkomen door deze spontaan uit te strooien. Bij het planten is het een kwestie van een beetje opletten wat je doet. Maak het jezelf eenvoudig door niet alles tegelijk te doen, zo hou je overzicht. Na een of meerdere jaren bepalen de meerjarige planten steeds meer de natuurlijke vormen in jouw tuin. Met beperkt onderhoud kan je de woekeraars in toom houden.
Dieren aantrekken in je natuurlijke tuin
Indien je kiest voor natuurlijke planten, zal je tuin sowieso al meer dieren aantrekken dan een ‘standaard’ tuin. Een dergelijke tuin lijkt immers op de natuur in ons land en er is voedsel en beschutting te vinden. Je kan de tuin nog aantrekkelijker maken door voor schuilplaatsen te zorgen. Dat kan op natuurlijke wijze door restmateriaal niet weg te gooien maar bijvoorbeeld op te stapelen. Maar nestkastjes en een insectenhotel passen ook uitstekend in een natuurlijke tuin. Niet alleen vogeltjes en insecten, maar ook egels zullen je dankbaar zijn voor schuilplaatsen in je tuin.
Een vijver(tje) in de tuin
Nederland is een waterland en veel dieren hebben de behoefte aan een betrouwbare waterbron gedurende het gehele jaar. Door een (kleine) vijver in de tuin te realiseren lok je een groot aantal vogels en insecten aan. Ook echte waterliefhebbers als kikkers en salamanders zullen je vijver op den duur ontdekken en dan heb je er een nieuwe biotoop in je tuin gerealiseerd. Een kleine vijver in ons klimaat groeit echter snel dicht, derhalve vraagt een dergelijke toevoeging wel om extra onderhoud.
Afscheiding van natuurlijk materiaal
Als je kiest voor een wilde tuin is een moderne schutting niet de meest logische afscheiding. Een inheemse haag of rij struiken geeft een meer natuurlijk beeld. Uiteraard kan je ook kiezen voor een hek dat beplant wordt met groenblijvende klimplanten. Dan moet je wel even geduld hebben voor de begroeiing compleet is. Een mooi alternatief is een muurtje van losse en onbewerkte stenen, die langzaam worden begroeid door planten. Natuurlijker kan het bijna niet.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.