De zomer is bijna voorbij en als je goed voor je kamerplanten hebt gezorgd, zijn ze waarschijnlijk een flink stukje gegroeid en staan ze er prachtig bij. Voor groei is nu eenmaal (zon)licht nodig tezamen met water, CO2 en mineralen uit de plantenvoeding. Als de dagen in ons land korter worden reageren bijna alle kamerplanten daarop mrt het nemen van een pauze. Dat is niet anders dan de meeste planten buiten en is gebaseerd op het minder aantal uren licht per dag. In principe betekent het ook dat je minder omkijken hebt naar je kamerplanten. Ook voor jou is er een periode van rust aangebroken. Maar er zijn ook aandachtspuntjes. Die zijn hieronder opgenomen. Een aantal tips om je kamerplanten in de herfst en winter te verzorgen.
Inhoudsopgave
5 tips om je kamerplanten in herfst en winter te verzorgen
Je wilt je kamerplanten ook in de herfst en winter natuurlijk goed verzorgen. Hoe doe je dat nu precies en waar moet je op letten? Hieronder vind je 5 tips om je kamerplanten in de herfst en de winter te verzorgen.
1. Minder watergift
Omdat de groei door gebrek aan licht wordt stilgezet, is de behoefte aan water ook beduidend minder. Sommige planten zoals cactussen en vetplanten kunnen praktisch droogstaan tot het voorjaar. Deze planten hebben voldoende water opgeslagen om een droog seizoen te overleven. Let wel even op bij de tegenwoordig populaire kleine planten. Deze hebben af en toe nog een drupje water nodig om niet te veel te krimpen.
Voor de meeste andere planten is minder water de juiste optie. Geef pas weer water als de grond droog is. Controleer met je vinger of niet alleen de toplaag, maar ook de grond daaronder droog is. De meeste kamerplanten overleven droogte veel beter dan natte wortels.
2. Let op met de verwarming
In de winter hebben we nu eenmaal de verwarming nodig om de ruimte aangenaam te houden. Sommige planten kunnen slecht tegen de warme luchtstromen. Hoe dunner en ingewikkelder het blad, hoe verder uit de buurt van de radiatoren ze zich op het gemak voelen. De warme lucht onttrekt anders te veel vocht aan de bladeren. Bij cactussen, vetplanten en exemplaren met stevige bladen zoals de yucca of de sanseveria is die droge lucht minder problematisch. Let wel op dat geen enkele plant de aanraking van de warme radiatoren kan verdragen.
3. Geen plantenvoeding en niet verpotten
De kamerplanten nemen rust en die moet je niet verstoren. Als je plantenvoeding blijft geven kan dit voor ongewenste en sprietige groei zorgen. Ook verpotten is in deze periode ‘not done’. Bij het verpotten, bezorg je de plant veel stress en is het bijna onvermijdelijk om de wortels te beschadigen. In een periode van groei herstelt de plant dat wel. In de herfst en winter kan het permanente schade veroorzaken.
4. Luchtvochtigheid
Het grootste probleem voor kamerplanten in onze huiskamers tijdens de koelere seizoenen is de luchtvochtigheid. De meeste soorten komen uit het tropisch oerwoud en daar is de luchtvochtigheid het gehele jaar hoog. In de huiskamer met centrale verwarming is de luchtvochtigheid voor deze planten onvoldoende. Daarvoor zijn er een aantal oplossingen:
- De vintage waterbakjes aan de radiatoren. Let op dat je deze regelmatig bijvult.
- Plaats de planten die een hoge luchtvochtigheid nodig hebben in een groep dichtbij elkaar. De verdamping die de planten zelf veroorzaken, zorgt dan voor een hogere luchtvochtigheid.
- Regelmatig sproeien. Een of meerdere malen per dag sproeien verhoogt de luchtvochtigheid en is eenvoudig uit te voeren. Sproei geen planten die tegen de droogte kunnen zoals cactussen of vetplanten. Ook planten met bladeren die ‘behaard’ zijn, moet je niet sproeien omdat dit lelijke plekken veroorzaakt.
- Met een luchtbevochtiger kan je een goed klimaat in de huiskamer scheppen voor je planten. Het is wel de duurste optie.
5. Lichtinval
Ook als er minder licht beschikbaar is, hebben kamerplanten verschillende behoeftes aan licht. Een plant die in de lente en zomer het zeer goed doet op een bepaalde plek kan ineens problemen krijgen in de donkere maanden. Een bruin blaadje hier en daar hoort erbij in deze seizoenen, maar als er te veel bladeren vallen, kan dit duiden op gebrek aan licht. Probeer dan eens een andere plek waarbij je een zekere overgang moet realiseren om de plant zich te laten herstellen.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.