Ze bestaan echt: planten die slechts van de lucht lijken te leven. Ze worden ook wel luchtplantjes genoemd maar de officiële naam is epifyten, ze komen vooral in Midden- en Zuid-Amerika voor en hechten zich daar aan stammen, stenen of rotsen. Epifyten nemen geen voedingsstoffen op via wortels en het zijn ook geen parasieten of symbioten. Ze halen alles wat ze nodig hebben voor de groei en bloei in de natuur uit de lucht en hebben net als andere planten licht nodig voor alle processen die binnenin plaats vinden.
Inhoudsopgave
Welke planten zijn epifyten?
Er zijn allerlei soorten epifyten. Daarbij kun je denken aan mossen, bromelia’s en orchideeën, maar ook aan algen. Het meest bekend zijn de Tillandsia. Deze worden ook wel luchtplantjes of air plants genoemd. Hoe overleven luchtplantjes?
Verschillende soorten Tillandsia
Het blijft een wonderlijk verschijnsel: planten die zonder grond of pot kunnen blijven leven en die je dus praktisch overal in huis kan plaatsen. De bekendste soort is de Tillandsia die met name ook opvalt door de grote verscheidenheid in vormen zoals:
Tillandsia usneoides
Deze wordt ook wel Spaans mos genoemd of de baard van Sinterklaas. De structuur is heel fijn en de plant is met name geschikt om te hangen.
Tillandsia xerographica
Dit is een robuuste versie met groengrijze brede bladeren. Ideaal om bijvoorbeeld op je bureau te leggen.
Tillandsia ionantha
Deze versie lijkt nog het meest op een ‘gewone’ kamerplant met zijn gebogen groene bladeren met rode punten. Grappig in bijvoorbeeld een leeg glazen minpotje.
Waar plaats je een luchtplantje?
In principe kan je deze plantjes werkelijk overal plaatsen, zoals aan touwtjes, op een muur, bureau of tafel. Ze doen het ook erg goed in een frame of kader of een glazen bol. Echter moet je bij plaatsing wel altijd rekening houden met het onderhoud dat hierna wordt beschreven. Ook epifyten kunnen niet alleen van de lucht leven in onze woningen. Het is belangrijk dat je ze zonder veel moeite ook kan verplaatsen voor het badje dat ze af en toe nodig hebben. Let op: indien je zelf een frame maakt voor je luchtplantjes, vermijd dan het gebruik van koper. Voor de meeste epifyten is koper giftig.
Verzorging van Tillandsia
Veel verzorging hebben Tillandsia niet nodig, ze kunnen immers uitstekend voor zichzelf zorgen. In de natuur kiezen ze voor plaatsen waar veel licht voorkomt doch geen direct zonlicht. Met te veel zonlicht is het risico op uitdroging erg groot. Ook in de kamer hebben ze veel licht nodig.
In hun natuurlijke omgeving is de luchtvochtigheid altijd erg hoog. Dat is in onze woningen vaak alleen mogelijk in de badkamer of een vochtige hoek in de keuken. Op andere plaatsen in de woning is een wekelijkse sproeibeurt noodzakelijk. Ongeveer eens in de twee tot drie weken hebben de planten een badje nodig. Laat ze dan 2-3 uur in een schoteltje met water drijven (in de winter een kortere periode). Na het bad leg je ze ondersteboven in een goed geluchte ruimte totdat ze weer compleet droog zijn. Gebruik uitsluitend regenwater zoals ze in de natuur zijn gewend. Daarna plaats je ze terug op de originele plek. Bruine blaadjes kan je verwijderen en bruine puntjes wegknippen.
Groeien, bloeien en vermenigvuldiging
Tillandsia kunnen tientallen jaren oud worden. De meeste groeien maar nauwelijks in die tijd. De planten bloeien maar een keer gedurende die periode.
Kun je luchtplantjes stekken? Na de bloei vormen zich onderaan de plant nieuwe luchtplantjes. Deze kunnen zelfstandig verder als ze ongeveer de helft van de grootte van de moederplant hebben bereikt. In de natuur laten ze dan los. In de huiskamer kan je ze voorzichtig verwijderen. Ze vormen dan een leuk presentje of de start van een nieuwe verzameling.
Conclusie
Een luchtplantje zal in meerdere jaren nauwelijks enige verandering in gedaante laten zien en is daarom meestal vooral decoratief. De verzorging is niet moeilijk, maar wel noodzakelijk en daar gaat het nogal eens mis, omdat vergeten wordt dat ook deze planten niet alleen van lucht kunnen leven. De meeste Tillandsia in onze huiskamers drogen uit en verdwijnen dan stoffig en droog bij het restafval.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.