Steeds vaker kom je ze tegen in de huiskamer: een plantenterrarium. Het is niet alleen een bijzonder decoratief item, maar ook een soort miniwereld met een eigen milieu waaraan je praktisch niets hoeft te doen. Deze terrariums kan je kopen in alle soorten en maten en met of zonder verlichting. Ze hebben wel allemaal gemeen dat ze nogal prijzig zijn. Maar je kan ook zelf relatief eenvoudig een plantenterrarium maken en dan vallen de kosten reuze mee. Ga je zelf een terrarium maken? Hieronder vijf stappen om een eigen mini-jungle of flessentuin te maken. Daarna wat tips voor het onderhoud van je terrarium (gekocht of doe-het-zelf).
Inhoudsopgave
Zelf een plantenterrarium maken
Vind jij die terrariums ook zo mooi in het interieur? Hieronder lees je hoe je zelf een plantenterrarium kunt maken. Een plantenterrarium wordt ook wel een flessentuin genoemd.
1. De glazen pot
In principe kan je alles gebruiken dat licht doorlaat, maar glas is het meest logische materiaal. Terrariums zijn er tegenwoordig in allerlei unieke vormen. Een oude weckpot doet het vaak goed, maar in principe kan je ook een oude jusfles gebruiken. Belangrijk is dat er een grote opening is voor het gemak van opmaak en onderhoud en dat het terrarium goed luchtdicht kan worden afgesloten. Dat kan bijvoorbeeld ook met kurk uit de hobby-winkel. De basis voor je flessentuin is er!
2. Bodembedekking
Begin met een laagje grint of hydrokorrels op de bodem. Daarboven komt een laagje grond. Je kan daarvoor potgrond voor kamerplanten gebruiken. Daarin zitten echter wel voedingsstoffen om de groei te bevorderen. Je kan ook speciale terrariumgrond kopen. Deze is armer aan voedingsstoffen en houdt de plantjes kleiner. Na het planten kan je de vrijgebleven grond nog afdekken met (sier)grint.
3. Planten kiezen voor je plantenterrarium
In ieder terrarium hoort sowieso mos om het idee van een eigen groene miniwereld te creëren. Verder kies je planten die goed tegen de schaduw kunnen en zeer traag groeien om te voorkomen dat je terrarium binnen de kortste keren is vol gegroeid. Opties zijn onder andere dwergvarentjes, fittonia’s en kleine aronskelk-achtingen.
4. Het vullen van het terrarium voor planten
Voor het landschap dat je gaat maken, zijn de ruimte en jouw fantasie de enige beperkingen. Experimenteer zoveel je wilt en werk met steen, hout, kleuren en een afwisseling van planten. De finishing touch is mos. Die kan je in de winkel halen, maar gewoon een stukje uit de tuin werkt meestal ook goed.
5. Het milieu een beetje helpen
In het milieu buiten het terrarium zijn schimmels erg belangrijk om dood organisch materiaal te verwerken tot bouwstoffen voor nieuwe groei. Maar schimmels hebben ook hun eigen groei en dat kan ten koste gaan van de groene wereld. In dierenspeciaalzaken kan je tegenwoordig springstaartjes kopen. Deze hele kleine insecten eten de schimmels en zorgen voor evenwicht. Wil je geen beestenbende in je jungle kan je ook kiezen om in een tuincentrum wat actieve (houts)kool te kopen en aan de grond toe te voegen. Dat zuivert het vocht en beperkt de schimmelvorming.
Tips voor het onderhoud van je terrarium
Je terrarium is klaar (gekocht of zelfgemaakt) en nu wil je er zolang mogelijk plezier van hebben. Een goed opgebouwd terrarium kan jarenlang mooi blijven zonder dat je er veel aan hoeft te doen. Hou rekening met het volgende.
1. Nooit in de zon
Indien je een terrarium in de zon neerzet, koken de planten binnen korte tijd. Er is wel licht nodig maar de planten kunnen ook tegen de schaduw. Daarop heb je ze immers geselecteerd. Verlichting van hef terrarium met led is niet nodig voor de planten en is een keuze als decoratief element.
2. Luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid in een terrarium blijft constant omdat er geen of nauwelijks vocht kan ontsnappen, daarom hoef je in feite alleen te sproeien indien duidelijk is dat de plantjes uitdrogen.
3. Verwijder schimmelende blaadjes
De hoge luchtvochtigheid in hef terrarium is ook gunstig voor schimmels. Indien er schimmelvorming optreedt op blaadjes verwijder deze dan om verspreiding te voorkomen.
4. Uitdrogen van schimmels
In je mini-jungle wordt de luchtvochtigheid hoog. Het nadeel van dit succes is mogelijke schimmelvorming. Door het terrarium te openen kan je de lucht tijdelijk droger te maken en daarmee de schimmels uitdrogen.
Overigens is een doe-het-zelfterrarium een bijzonder cadeau.
Bekijk ook:
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.