Iedereen die kamerplanten heeft, zal ze wel eens tegenkomen: rouwvliegjes. Ze zijn zwart en enkele millimeters in lengte. Vaak merk je voor het eerst op bij het water geven van je planten. Ze stijgen dan even op uit de potgrond. Indien de aantallen toenemen, zie je ze ook door de kamer vliegen en op de ramen verschijnen. Hieronder kan je meer lezen over deze veelvoorkomende parasiet voor planten.
Inhoudsopgave
Rouwvliegjes zijn geen vliegen
Een meer juiste omschrijving voor dit insect is varenrouwmug. Het is een lid van de Sciaridae familie. Er zijn diverse soorten van deze mugjes en ze komen over de gehele wereld voor. Dat is niet zo verwonderlijk omdat ze gespecialiseerd zijn in planten en de aarde daaromheen. De varenrouwmug die in Nederland het meest voorkomt is het geslacht Bradysia, deze kan in principe in iedere kamerplant voorkomen. Er zijn ook gespecialiseerde geslachten, zoals de Lycoriella, die uitsluitend te vinden zijn bij de teelt van champignons.
Hoe krijg je rouwvliegjes in huis?
De meest ideale omstandigheden voor rouwvliegjes zijn potaarde, vocht en een wat hogere temperatuur. De meest optimale temperatuur voor deze soort is 24°C. Heb jij kamerplanten, vochtige grond en de juiste temperatuur dan ben je verzekerd van de varenrouwmug. Meestal komen ze de woning binnen via de potgrond. Indien je veel verpot of stekt, is dat een bekende bron van een plaag. Ook via gekochte kamerplanten kan je de insecten binnen halen. Bij hogere temperaturen in de zomer, zijn open ramen ook een manier waarop de varenrouwmug in je planten terechtkomt.
De varenrouwmug is in principe onschadelijk
Een varenrouwmug heeft maar een kort leven dat hoogstens 3 dagen duurt. Gedurende deze periode eten ze vrijwel niets en beschadigen ze de planten derhalve ook niet. Ze zijn vrijwel uitsluitend bezig met de voortplanting en dat vormt juist het probleem. Een vrouwelijk exemplaar van dit mugje kan tussen de 50 en 200 eitjes leggen in de meest optimale omgeving en dat is vochtige potgrond van de juiste temperatuur.
De larven van de varenrouwmug
De eitjes van de rouwvliegjes zijn geelachtig maar zo klein dat ze met het blote oog vrijwel onzichtbaar zijn. Ze worden in de buurt van de plantenwortels gelegd. Onder de juiste omstandigheden komen de eitjes uit en de larven vormen het echte probleem. De larven leven in principe van plantenresten in de grond. Maar hoe hoger de concentratie larven, hoe meer voedsel er nodig is en om die reden worden ook levende delen van de plant zoals de meest tere wortels verslonden.
De meeste volwassen planten overleven dat geknaag aan de wortels weliswaar, maar ze worden er gevoeliger door voor schimmels en ziektes. Jonge plantjes en stekjes kunnen door overmatige schade afsterven. De larven veranderen na ongeveer 10-14 dagen in de nieuwe generaties muggen. Door de snelle opeenvolging van de generaties is een plaag snel geboren, zeker bij meerdere kamerplanten. De eitjes kunnen onder omstandigheden ook jaren in de grond liggen voordat de larven zich ontwikkelen.
Huismiddeltjes tegen de rouwvarenmug
Er zijn diverse huismiddeltjes tegen rouwvliegjes. Heb je de onderstaande methodes al eens geprobeerd om van de rouwvliegjes af te komen?
1. Kaneel
Een combinatie van gekookt water met kaneel kan je gebruiken om te gieten tegen de larven van de rouwvliegjes. Je kan ook kaneel op de potgrond strooien. De resultaten in de praktijk zijn wisselend.
2. Koffiedik, thee, tabak of zand
Als je een laagje van de bovengenoemde materialen op de potgrond strooit, zal je daarmee de vliegjes afschrikken. De larven ondervinden er echter geen hinder van. Deze vormen juist de basis van het probleem en moeten ook worden bestreden.
3. Azijn of wijn
Met een potje azijn of wijn afgedekt met huishoudfolie waarin je kleine gaatjes prikt kan je de rouwvliegjes vangen. Deze kunnen derhalve niet meer voor nageslacht zorgen. Het lost echter niet het feitelijk probleem op.
4. Plakplaatjes
Je haalt hiermee niet de larven weg, maar de volwassen muggen in ieder geval wel.
Chemische bestrijding
Er bestaat geen specifiek gif tegen de larven van de rouwvliegjes. Het is daarnaast sowieso ook niet goed voor het milieu of je planten. Er zijn eenvoudige biologische opties.
Biologische bestrijding
Welke vormen van biologische bestrijding zijn er tegen rouwvliegjes?
1. Aaltjes
Aaltjes zijn insectparasitaire nematoden. Bij gespecialiseerde tuincentra of specialisten op het gebied van biologische bestrijding kan je deze kopen in een kleitablet. Deze los je op in water en hiermee begiet je de planten. De nematoden dringen de larven binnen en doden deze waarop de aaltjes zich vermenigvuldigen en de nieuwe generaties net zolang doorgaan totdat alle larven zijn gedood. Dat is meestal binnen enkele weken het geval. Indien de besmetting zeer ernstig is, moet de behandeling worden herhaald. De potgrond moet vochtig zijn om de aaltjes effectief de larven de laten bestrijden.
2. Roofmijten
Roofmijten, zoals Stratiolaelaps scimitus, leven in de bovenste centimeter van de potgrond en voeden zich daar met bodeminsecten. Ze eten de eitjes, larven en poppen van de varenrouwmug en ook andere schadelijke insecten in de bodem. Ze kunnen in combinatie met aaltjes worden gebruikt maar ook zelfstandig bij kamerplanten die geen vochtige grond verdragen.
Preventief rouwvliegjes bestrijden
Indien je erg veel stekt en/of verpot kan je ook preventief de rouwvliegjes bestrijden door met aaltjes te gieten voordat het probleem optreedt. De potgrond wordt daardoor vaak effectief van larven ontdaan, zodat de volwassen vliegjes niet uitkomen.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.