De Schefflera is een mooie en sierlijke kamerplant. Gelet op de vorm van de bladeren wordt deze in Nederland ook wel vingerboom genoemd, terwijl de Engelsen spreken over umbrella-plant. In de natuur komt Schefflera inmiddels op veel plaatsen voor. Oorspronkelijk komen ze uit Australië en Nieuw-Zeeland waar er diverse soorten bestaan. De kamerplanten voor de Nederlandse markt worden tegenwoordig vrijwel allemaal gekweekt in ons land. Wil je een plant op lavasteen? Dan is de Schefflera jouw plant.
Inhoudsopgave
Verzorging van de Schefflera
De Schefflera wil graag een lichte plaats, maar zonder direct zonlicht. Een plek op enige afstand van het raam heeft meestal de voorkeur. De grond moet licht vochtig blijven. Vooral in de zomer kan je beter af en toe een beetje water geven dan een plens ineens. In de zomer is plantenvoedsel aan te raden volgens de voorschriften op het middel. Een Schefflera kan slecht tegen de kou. Onder de 8°C krijgt de plant het moeilijk. Zorg ook voor een plaats waar de Schefflera geen last heeft van tocht. Verder is het een sterke kamerplant die flink kan groeien en behoorlijk oud kan worden in onze huizen. Wees voorzichtig bij het verpotten om de wortels te sparen.
Waarom verkleuren de bladeren van mijn Schefflera?
Als er een gele gloed over de bladeren van de plant zichtbaar wordt, krijgt deze te veel zonlicht en doet een poging om zich daartegen te beschermen. Verplaats de plant dan naar een minder lichte plaats. Af en toe een bruin blad is geen probleem en deze vallen vanzelf af. Gebeurt dat vaker, dan is het meestal een teken dat de plant te koud staat of last heeft van tocht. Misschien denk je; mijn lavaplant gaat dood of zie je dat je lavaplant slap hangt. Controleer dan of je plant niet te koud staat, op de tocht staat of te droog of te nat staat.
Let op: ten onrechte wordt soms verondersteld dat de plant te weinig water krijgt. Extra water kan tot wortelrot leiden. Controleer altijd eerst de vochtigheid van de grond voordat je extra water geeft.
Is een Schefflera giftig?
De Schefflera is licht giftig in alle onderdelen. Het sap kan de huid irriteren. Bij consumptie bestaat de kans op misselijkheid en braken. Hou de plant bij voorkeur buiten bereik van kinderen en huiddieren.
Snoeien en stekken van de Schefflera
Een Schefflera kan flink groeien in de zomer. Om de plant compact en mooi te houden is snoeien een goede optie. Zorg er daarbij voor dat ook de bladeren onder aan de plant voldoende licht krijgen. De Schefflera loopt weer uit op plaatsen waar gesnoeid is en vertakt zich dan ook.
Stekken is mogelijk, maar niet eenvoudig. Snij ongeveer een uitloper van 10 centimeter van de bovenkant van de plant. Laat 2 of 3 bladeren bovenaan zitten. Zet de stek in water. De temperatuur moet rond de 24°C liggen en de luchtvochtigheid moet erg hoog zijn om wortels te laten groeien. De stek mag niet in de zon staan omdat deze dan uitdroogt. Bij voldoende wortelvormig kan deze in de grond worden geplaatst.
Bloeien
De Schefflera kan bloeien, al zijn daarvoor de omstandigheden meestal niet voldoende in de huiskamer. Gebeurt dat wel dan moet je kiezen of je de bloemen wilt verwijderen. De bloei en de vruchtjes die zich daarna vormen, kosten de plant zoveel energie dat de kans bestaat dat deze daarna afsterft.
Ongedierte
De Schefflera is een sterke plant die weinig last heeft van ongedierte. Indien de plant op de tocht komt te staan, kan deze door wolluizen of andere ongedierte worden aangetast. Spoel het ongedierte weg met een krachtige straal en zoek een tochtvrije plek voor de plant.
Schefflera op lavasteen
Bij steeds meer speciaalzaken kan je een Schefflera op lavasteen kopen. Deze plant kan namelijk wortelen op vulkanisch gesteente en water en voedingsstoffen daaraan onttrekken. Het is uiteraard zeer decoratief om een dergelijk plant op een stuk vulkanische rots in je kamer te plaatsen. De plant wordt geleverd in een sierbakje dat ook dient om de lava vochtig te houden voor de plant. Vul de bak voor ongeveer 2/3 met water. Zorg dat het bakje niet droog komt te staan. Tips: gebruik bij voorkeur regenwater. Met kraanwater zal de lava op ten duur wit kleuren door het kalk daarin. De lava kan ook wit uitslaan door schimmel. Deze kan met een hard borsteltje worden verwijderd. Na enige tijd zal de Schefflera de voedingsstoffen uit de late hebben verbruikt. Door een kleine hoeveelheid voedingsstoffen aan het water toe te voegen kan je dit oplossen.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.