Wil je een leuk cadeautje geven aan iemand die niet echt groene vingers heeft maar wel van een groen accent in de kamer houdt? Overweeg dan eens een paar mosballen. In Japan worden deze mosballen of formeel Cladophora Aegagropila geschonken, omdat ze symbool staan voor geluk en een lang leven.
Inhoudsopgave
Hoe oud kan een Marimo worden?
Een Marimo kan -naar verluidt- meer dan 100 jaar worden. In Japan komen ze met miljoenen voor op de bodem van ondiepe meren en rivieren met een stenige bedding. Ook elders op het noordelijk halfrond worden ze in mindere mate gevonden. In Nederland kweekt men ze en kan je derhalve duurzame exemplaren kopen die niet worden opgevist of over de halve wereld worden gevlogen. Het meest worden ze verkocht als set met een afsluitbare fles/bakje en wat grof grind, maar je kan de mosballen en toebehoren ook apart kopen. Mosballen worden tevens als decoratie gekocht voor aquaria (koud-water) maar daar worden ze regelmatig beschadigd door vissen.
Een Marimo bestaat niet uit mos
Een Marimo ziet eruit en voelt aan als mos, maar in feite is het een kolonie algen of groenwieren. Door de beweging van het water en de stenige ondergrond krijgen en houden ze hun ronde vorm. De wieren groeien extreem langzaam en hebben maar weinig zon en bouwstoffen nodig. In de natuur kunnen ze een maximale doorsnede bereiken van 30 centimeter, ze worden dan hol. Thuis groeien ze maximaal tot een doorsnede van 10 centimeter en dat duurt vele jaren. Bij aankoop zijn ze in het algemeen 5 centimeter.
Vermeerdering
Algen vermeerderen zich door celdeling. In de natuur valt een Marimo uit elkaar aks deze te groot wordt. De restanten vormen dan nieuwe mosballen. Thuis kan je in principe ook een te grote Marino uit elkaar plukken er nieuwe van maken. Succes is niet verzekerd en eigelijk kan je beter op zoek gaan naar een nieuwe behuizing, trots op de groei.
Verzorging van de Marimo
Op de bollen op de bodem leven, krijgen de algen nooit direct zonlicht, in de kamer kan je ze dan ook het beste plaatsen op een plekje in de schaduw. In de natuur warmt het water ook maar langzaam op. In de huiskamer is het dan ook belangrijk om het water minstens een keer in de twee weken te verfrissen. Gebruik gewoon koud kraanwater. Spoel de Marimo ook even uit en rol deze een paar keer over je handpalm om vormbehoud te realiseren. Meer is eigenlijk niet nodig om deze sterke algen in goede conditie te houden. Let wel even op in warme zomers. Het is mogelijk dat het water de mosbal te heet wordt. Verfris het water dan wat vaker, maar ook een periode in de koelkast of een andere koele plaats is een optie.
Problemen met je Marimo
De Marimo kan wel tegen een stootje en herstelt vaak ook weer snel als je er tijdig bij bent.
De Marimo krijgt lichte plekjes
In dat geval staat de mosbal op een te lichte plek. Spoel de Marimo goed uit en ververs het water. Een plaatsje met minder licht doet vervolgens meestal het werk.
Bruine plekjes
Spoel de Marino af onder de kraan. Als de vlekjes dan verdwijnen, moet je in de toekomst het water wat vaker vervangen. Verdwijnt de bruine kleur niet, is er hardere actie nodig. Verwijder de bruine stukjes zorgvuldig en rol de ballen wat extra door de hand om ze de juiste vorm te geven. Voeg een snufje zout (echt een minieme hoeveelheid) toe aan het water.
Zwarte plekjes
Heb je de Marimo wel goed verzorgd? Het is 2 voor 12, want een deel van de bol is aan het afsterven. Verwijder alle zwarte delen zorgvuldig en rol de overgebleven algen tot een bolletje. Maak ook de fles en het grint zorgvuldig schoon met heet water. Daarna gaan de mosballen weer in een frisse lading water en kan je er alleen het beste van hopen.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.