Tot dusverre heeft de winter nog niet echt voor winterse tonelen zorggedragen in de tuin. Het is ook de tijd dat je meer achter glas dan buiten naar het tuingebeuren zal kijken. Zijn er nog klusjes te doen in deze periode? Hieronder staan er een aantal.
Inhoudsopgave
Tuinkalender december
Wat staat er op de tuinkalender voor december? Welke klusjes kun je middenin de winter doen?
Kijk al vooruit naar de lente
De vorst zit nog niet in de grond en daarom is het nog mogelijk om bomen, struiken en (vaste) planten een nieuw plaatsje te geven. Zorg er wel voor dat de wortels niet te lang in de kou liggen en niet boven de grond blijven bij het planten/verplanten. Niet iedere boom of struik is ook gediend van de extreem natte grond op dit moment, kies derhalve met zorg.
Bescherm je planten tegen de mogelijke vorst die gaat komen
Ook de sterkere planten hebben het vaak moeilijk met vrieskou. Dode bladeren bieden niet alleen bescherming tegen de kou, maar houden ook vocht beter vast. Indien je kerstboom niet opnieuw geplant kan worden, kan je deze ook goed gebruiken om de grond te isoleren. Dat kan door de takken af te knippen. Ook versnipperde bomen kunnen goed worden gebruikt. Er is vast wel een adresje in de buurt waar je die kan halen. Het is beter voor het milieu dan verbranding.
Kalk strooien
Fruitbomen, rozen en druivenstruiken kunnen in december wel wat kalk gebruiken. Ook het gazon is wel van kalk gediend, omdat het de vorming van mos beperkt. Kies voor een windstille dag waarop het regent, zodat de kalk goed de bodem intrekt. Het verbetert de grond en stimuleert de groei in de komende seizoenen.
Denk aan de vogels
In de koude maanden hebben vogels extra calorieën nodig om warm te blijven. In veel tuinen vinden ze dan voederplaatsen. Maar vergeet het water ook niet. Hoewel je er in deze extreem natte maand wellicht niet bij stilstaat, hebben vogels ook nu behoefte aan een veilige drinkplaats en zelfs af en toe een bad. Let erop dat je het ijs breekt als het vriest. Jouw tuin is dan vaak de enige veilige bron van drinken.
Een minivijver aanleggen
Wil je ook amfibieën en insecten een rustige bron van water geven? Denk dan eens aan een minivijver, een speciekuip of een schaal van keramiek of staal voldoet al. Zorg ervoor dat er stenen boven het water uitsteken zodat veel gasten zich er thuis voelen. In de lente kan je wat zuurstofplantjes toevoegen en zo krijg je een nieuw centrum van leven in de tuin.
Verlichting
Tijdens de donkere dagen biedt een verlichte tuin een gezellige aanblik, dus verlichting hoort ook op de tuinkalender van december. Solar-batterijen worden echter meestal onvoldoende opgeladen door het spaarzame zonlicht. Er zijn ook lichtslingers en gekleurde lampen die op andere oplaadbare batterijen werken en zuinig zijn. Het voordeel is daarbij dat jij kiest wanneer ze aan- en uitgaan.
Onderhoud
De winter is ook bij uitstek de periode om je tuinpaden en tegelwerk eens kritisch te bekijken en zo nodig te repareren. Ook je gereedschappen kunnen wellicht wat aandacht gebruiken.
Sneeuw en een kwakkelwinter
Een pak sneeuw is de beste isolatie die planten kunnen krijgen. Let alleen op bij sommige bomen, zoals coniferen met wijde takken, die kunnen afbreken bij een te dikke laag sneeuw. Als de sneeuw dooit en de temperatuur daarna een tijdje boven nul blijft is er geen probleem. Vriest het dooiwater echter weer snel op, dan is dat funest voor een aantal tuinplanten.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.