Nu het weer zomers begint te lijken en het goed toeven is in de tuin, merk je meestal ook dat er weer mieren actief zijn. Vlijtig kruipen ze overal rond en wellicht denk je dat mieren op zich niet zo’n plaag hoeven te zijn, mits ze maar buiten het huis blijven. Echter ook in de tuin kunnen ze behoorlijk wat schade aanrichten. Wat doen deze beestjes nu precies en wat kun je tegen mieren doen?
Inhoudsopgave
Wat voor schade veroorzaken mieren?
Ook in de tuin kunnen mieren voor behoorlijke schade zorgen. Mieren bouwen nu eenmaal nesten en daarvoor worden er flinke graafwerkzaamheden verricht. Daardoor kunnen ze terrassen, paden en zelfs tuinhuisjes ondergraven. Ook je strakke gazon kan plotseling op bepaalde plaatsen inzakken als de mieren zich daaronder vestigen. Behalve het graven, gebruiken mieren bladluizen als vee. Ze verzamelen en beschermen deze tegen vijanden om ze te kunnen melken voor honingdauw. Die bladluizen zie je liever niet in je tuin uiteraard. Verder probeert een mierenkolonie zich steeds verder uit te breiden. Daarvoor is voedsel nodig en er zijn constant werksters op zoek naar nieuwe voedselbronnen. Omdat mieren echte alleseters zijn, bestaat het risico dat ze ook in de keuken terecht komen en dan heb je een extra probleem.
Welke soorten mieren zijn er in ons land?
Hoewel er meerdere ondersoorten zijn, worden de inheemse mieren meestal onderscheiden in 3 groepen:
- Bosmieren
- Steekmieren
- Tuinmieren
De steek- en tuinmieren tref je meestal aan in de tuin. Het is voor een leek moeilijk om mieren te onderscheiden omdat ze nu eenmaal klein zijn. De meeste mieren in ons land zijn roodachtig van kleur en tussen de 5 en 9 millimeter lang.
Pas op: draaigatjes gezien? Meld dat bij de plaatselijke overheid
Het klinkt misschien grappig, maar draaigatjes komen steeds vaker voor in ons land. Ze zijn oorspronkelijk van mediterrane afkomst maar kunnen zich door de klimaatverandering ook in ons land handhaven. Deze mieren zijn ongeveer half zo groot als de inheemse mieren en gitzwart van kleur. Ze hebben geen natuurlijke vijanden in ons land en kunnen enorme nesten maken die tientallen meters lang en breed zijn en daardoor flinke schade aanrichten aan de infrastructuur. Ook is de steek van een draaigatje pijnlijk, en gevaarlijk als je er allergisch voor bent. Laat een expert uitzoeken of deze soort zich in jouw buurt heeft gevestigd.
Door de toegenomen wereldhandel komen er soms ook tropische mieren in ons land terecht. Deze hebben meestal een warmtebron nodig om een nest te maken, zoals dicht bij de CV-ketel. Af en toe worden er kolonies farao-mieren in woonhuizen aangetroffen. Ook deze moeten professioneel worden bestreden omdat ze ziektes kunnen verspreiden.
Bekijk ook: Schadelijke insecten in de tuin en biologische bestrijding daarvan
Hoe komen mieren terecht in jouw tuin?
Waarschijnlijk heb je ook wel eens vliegende mieren gezien. Gedurende een korte periode vindt er een bruidsvlucht plaats. Dit zijn uitsluitend koninginnen (in de dop) en mannetjes. In de lucht zoeken ze een partner uit een ander nest. Daarna paren ze meestal op de grond. Daarmee heeft het mannetje zijn taak volbracht en deze sterft kort daarna. De bevruchte koningin zoekt een plaatsje om zich in te graven, bijvoorbeeld een tuin. Daar realiseert ze meteen een paar kraamkamers en legt daarin de eerste eitjes. Daaruit ontstaan de eerste werksters en daarna is de taak van de koningin beperkt tot het leggen van eitjes. Soms kiest een jonge koningin ook voor een spouwmuur of een holle boom om een nieuwe kolonie te beginnen.
Het sociale leven van mieren
Het leven van de mieren bestaat voornamelijk uit werken. De werksters hebben de volgende taken:
- Constant uitbreiden van het nest. Daarbij gaat het vrijwel uitsluitend om ‘kinderkamers’.
- Vervoeren en verzorgen van de eitjes en de larven.
- Vinden van voedsel en het vervoeren naar het nest.
- Verdedigen van het nest.
Bestrijden van mieren
Bestrijden van aanwezige mieren betekent in principe het doden daarvan. Er zijn geen echte opties om de mieren te dwingen het nest te verlaten. In de eerste plaats zal je het nest moeten lokaliseren. Met enige moeite lukt dat wel als je de bewegingen van de mieren volgt. Er zijn een aantal manieren om mieren te bestrijden.
Kokend water
Indien het nest onder tegels is gevestigd, zal je deze eerst moeten verwijderen. Kokend water doodt de mieren in het deel van het nest dat het dichtst bij de oppervlakte zit. De koningin en de meeste larven zitten dieper. In de meeste gevallen zal het nest zich herstellen.
Lokdoosjes
In een lokdoosje zit gif en een lokstof. Indien deze in de buurt van het nest worden geplaatst zullen veel mieren daar hun einde vinden. Echter het nest zal ook dan meestal weer herstellen. Let overigens op met deze methode als het regent. Het gif in de doosjes is ook schadelijk voor andere insecten en dieren.
Inzetten van flora
Het zorgt er niet voor dat een mierennest verdwijnt maar er zijn experts die geloven dat sommige planten ervoor zorgen dat mieren liever een andere locatie zoeken. Hoe efficiënt dat werkt, is niet compleet duidelijk. De bekendste mierenafweer zijn de volgende namen:
- Brandnetel
- Lavendel
- Rozemarijn
- Goudsbloem
- Afrikaantjes
Biologische bestrijding
Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die in de grond van nature al voorkomen. Ze zijn natuurlijke vijanden van een aantal insecten zoals mieren. Aaltjes dringen in eitjes en larven van mieren binnen en doden deze. Omdat de mieren zich hiertegen niet kunnen verdedigen, verlaten ze het nest op den duur. Aaltjes kan je bij gespecialiseerde tuincentra kopen. Deze methode brengt geen schade toe aan het milieu.
Hoe bestreed oma de mieren in de tuin?
Oma weet raad, ook als het om mieren gaat. Huismiddeltjes hebben geen garantie maar zijn soms verrassend werkzaam. In het verleden werden onder andere met de volgende opties aangeraden:
Geuren
Kruiden als kaneel, nootmuskaat en kruidnagel rond het nest schijnt mieren te verjagen.
Koffiedrab
Koffiedrab heeft vrijwel iedereen beschikbaar. Het zorgt ook nog eens voor extra voedingsstoffen in de grond maar de mieren moeten er niks van hebben.
Koperen stuivers
Dit was vast een oplossing voor de wat rijkere oma’s. Het begraven van koperen stuivers in de buurt van het nest zou mieren verdrijven.
De omgekeerde bloempot
Als je een omgekeerde bloempot met grond in de buurt van een mierennest neerzet, wordt deze zeer snel gebruikt als uitbreiding en worden hier eieren geplaatst. Iedere 14 dagen de pot legen in de biobak vermindert de aanwas en uitbreiding van het nest.
Wat als het niet lukt om mieren te bestrijden?
Het is niet toegestaan aan particulieren om mierenpoeder te gebruiken in de tuin vanwege de mogelijke schade aan het milieu. Indien de overlast te groot wordt of je deze juist wilt voorkomen, schakel dan een professionele insecten-bestrijder in. Kies voor iemand die gecertificeerd is en goede referenties heeft. Deze expert zal je behalve het probleem te bestrijden ook tips geven om in de toekomst dit te voorkomen.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.