Niet alleen in de fauna en de flora op het land komen invasieve exoten voor. Ook via de vijver zijn er enkele gevaarlijke.soorten ons land binnen gedrongen. De gevaarlijkste is wellicht de grote waternavel (Hydrocotyle ranunuculoides). Deze heeft zich via vijvers over een groot deel van het land verspreid en vormt een steeds groter probleem voor de fauna en flora in water dat maar weinig beweegt en voedselrijk is zoals in sloten, kleine waterlopen en vijvers. Ook de waterkwaliteit gaat snel achteruit als de grote waternavel zich ergens vestigt.
Inhoudsopgave
Waar komt deze plant vandaan?
De grote waternavel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar de plant voldoende concurrenten en vijanden heeft. Het is een decoratieve plant die mooie groene bladeren heeft en met witte schermen kan bloeien al gebeurt dat in ons land maar zelden. De grote waternavel is ingevoerd als oeverplant voor vijvers. Omdat de plant onder de juiste omstandigheden snel kan groeien, werd overtollig materiaal na het snoeien vaak in de natuur gedumpt. Een stukje van enkele centimeters kan snel uitgroeien tot een plant met uitlopers van vele meters. Hoewel deze plant niet goed bestand is tegen strenge vorst heeft deze inmiddels grote delen van het stilstaand water in ons land overgenomen. Handel in de grote waternavel is verboden in ons land.
Hoe herken je de grote waternavel?
De grote waternavel is goed te herkennen aan de lange stengels die op het water drijven met 5-lobbige grote bladeren die een diameter kunnen hebben van 4-10 centimeter, Er is ook een inheemse waternavel (Hydrocotyle vulgaris) maar deze is veel kleiner qua blad en lengte van de stengels. De bladeren van de grote waternavel kunnen tot wel 30 centimeter boven het wateroppervlakte reiken. Onder de juiste omstandigheden worden hele ‘matten’ boven het water gevormd, die alle andere leven onmogelijk maken en de waterkwaliteit verslechteren.
Preventie
De meest zinvolle manier om verdere verspreiding te voorkomen is preventie. De aankoop van nieuwe planten is niet meer mogelijk. De meest voorkomende manier waarop de plant verder in de natuur terecht komt, is via snoei-afval. Indien je een grote waternavel snoeit of verwijdert, deponeer de resten dan niet in de natuur maar in de groenbak of de overige afvalbak, professionele verbranding is de beste manier om de resten te vernietigen zonder risico’s. Ook de diensten van de gemeenten snoeien deze plant niet maar proberen deze zo snel mogelijk te verwijderen.
Het verwijderen van de grote waternavel
Om de grote waternavel volledig te verwijderen moet deze met wortels die diep in de oever kunnen reiken en alle uitlopers worden verwijderd. Hierbij moet je altijd bovenstrooms beginnen om te voorkomen dat afdrijvende stukjes schoongemaakte delen weer kunnen besmetten. Plaats tijdens het verwijderen schermen waarmee losgeraakte stukken kunnen worden opgevangen. Als er eenmaal een scherm van decimeters dik is gevormd, valt dat moeilijk aan te pakken. Begin derhalve zo vroeg mogelijk in het seizoen. Controleer voor het invallen van de winter nogmaals of de oever vrij is van eventuele ongewenste planten.
Andere bestrijdingsmethoden
Het handmatig verwijderen van deze plant is erg arbeidsintensief. Om die reden wordt er gezocht naar andere methoden om de plant te bestrijden zonder de natuur extra schade te berokkenen, Tot dusverre bleken experimentele methoden met gif, branden, vloeibare stikstof of natuurlijke vijanden niet effectief en soms zelfs gevaarlijk. Indien je kiest voor professionele bestrijding, vraag dan ook altijd welke methode wordt gebruikt zodat het medicijn niet erger is dan de kwaal.
Meer informatie?
Kijk op de website van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.
Bekijk ook:
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.