De Convolvulus cneorum of Zilverwinde, wat weten we over deze plant? Hieronder lees je waar de plant zilverwinde vandaan komt en hoe je deze het beste kunt verzorgen. Ook vertellen we je meer over de bloeitijd, wanneer je de zilverwinde het beste kunt snoeien en of je deze plant kunt stekken.
Inhoudsopgave
Waar komt de zilverwinde vandaan?
De Zilverwinde komt uit een familie van echte klimplanten (lianen) maar is zelf eerder een heester die zelden groter wordt dan 50 tot 60 centimeter. In de natuur komen ze voor in kuststreken van centraal en zuid-Europa, denk aan Italië maar ook Kroatië en Albanië. Het is een groenblivende struik die nachtvorst kan verdragen tot circa -9°C. In ons klimaat is echter bescherming nodig in de winter en eigenlijk is de plant in ons klimaat meer geschikt als kuipplant. In de winter kan deze dan binnen worden gehaald in een vorstvrije ruimte.
Wat is de bloeitijd van de zilverwinde?
De plant is populair vanwege de elegante bloeiwijze die ook nog eens langdurig is. Een gezonde zilverwinde bloeit vanaf de lente tot het einde van de zomer met grote witte bloemen met een geel hart. Vanaf april/mei heb je al kans op bloei en de bloeitijd van de zilverwinde duurt als het goed is voort tot en met september. Ook de bladeren zijn elegant en de ‘beharing’ zorgt ervoor dat deze in het zonlicht een zilveren glans krijgen waaraan de Nederlandse bijnaam is te danken.
Is een convolvulus cneorus winterhard?
Als de plant in de tuin wordt gezet, heeft deze de voorkeur voor een arme grond met voldoende kalk. Deze grond moet goed waterdoorlatend zijn, want de wortels zijn een zwak punt bij de zilverwinde. In de winter moet de plant dan ook worden beschermd tegen de vorst. Dat lukt niet altijd en vaak overleeft de struik een strengere Hollandse winter niet. Het is dan ook verstandiger om de zilverwinde in een kuip te plaatsen en deze vorstvrij te laten overwinteren.
Verzorging van de zilverwinde
Ook wat betreft de zon is de zilverwinde niet de eenvoudigste plant. De volle zon is in de zomer te veel van het goede, dus een plaatsje waar iedere dag een aantal uren zon beschikbaar is, vormt een betere optie. Echter zal de bloei dan minder uitbundig zijn. Ook hierbij is een kuip, waarbij bescherming op het heetst van de dag mogelijk is, een voordeel. Een plant die zo uitbundig bloeit heeft een volgend seizoen wat extra voedsel nodig. Een kleine hoeveelheid natuurlijke mest is hierbij de juiste keuze in het voorjaar. Ook kan het verstandig zijn om wat extra kalk aan de grond toe te voegen.
Zilverwinde water geven?
In een pot of kuip moet de afwatering goed zijn, gieten is nodig als de grond lijkt uit te drogen. In de wintermaanden kan de plant juist niet zo veel water hebben en dan is het niet zo erg als de aarde wat droog lijkt. Staat de zilverwinde in bloei, dan is water geven een noodzaak, zeker op de warme dagen.
Zilverwinde snoeien
De Zilverwinde is een heester en om die reden treedt verhouting van de takken op indien deze niet worden gesnoeid. Als de bloei is afgelopen is het tijd om de plant te snoeien. Verwijder dan de delen die naar verhouting neigen. Het is ook het moment om de Zilverwinde in de juiste vorm te houden. Omdat de plant groen blijft en de sappen blijven stromen, is het van belang om een kwalitatief goede en scherpe snoeischaar te gebruiken om de schade te beperken. Kies ook een vochtige dag voor de snoei. Tijdens de bloei hoef je de uitgebloeide bloemen in principe niet met de hand te verwijderen. De nieuwe bloemen gaan ook bloeien als je de oude laat zitten. Uit esthetische redenen kan je zelf lelijke bloemen weghalen.
Een zilverwinde stekken
Kun je een zilverwinde stekken? Ja, dit is zeker mogelijk. Snij in juli of augustus wat twijgjes schuin af, maak deze vrij van blad en plaats ze in stekgrond. Je kunt ook stekpoeder gebruiken om deze stekjes op te kweken. De stekjes moeten op een lichte, warme plaats staan.
Ziekten en plagen
De zilverwinde is een sterke plant die, mits de grond voldoende is gedraineerd, weinig last heeft van ziektes. Bladkevers zijn een mogelijk probleem. Deze gekleurde insecten met een lengte van 2-20 mm knagen kleine gaatjes in de bladeren en onttrekken dan voedingstoffen aan de plant. Meestal is de schade cosmetisch, maar het kan de plant ook verzwakken. Verwijder de kevers, nimfen en eieren. Een emmer warm zeepsop doodt alle levensfases van de kevers effectief.
Weetjes over de Zilverwinde
- De bloemen van een Zilverwinde zijn zeer aantrekkelijk voor vlinders en bijen.
- Is een convolvulus giftig? Deze winde is in principe niet giftig, maar: let op met de zaden van de plant, want deze zijn wel giftig. Voorzichtigheid is dan ook geboden met kinderen en huisdieren indien de plant zaad vormt.
Bekijk ook:
- De Perzische slaapboom: Albizia julibrissin, makkelijk klein te houden en perfect voor de kleine tuin
- Een potentieel gevaar in je tuin: Ricinus Communis – de giftige wonderboom
- Alarm: top 10 giftige planten in je tuin en de natuur
- De alleskunner onder de planten: Hedera Helix of klimop, verzorging, stekken & katten
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.