Het is eigenlijk een vreemd idee dat we van onze kamerplanten verwachten dat deze er in alle jaargetijden tiptop uitzien. Buiten in de natuur zien we immers hoe het er daar heel anders aan toegaat. Wil je een bijzondere kamerplant, die je herinnert aan de vergankelijkheid van de natuur, maar ook aan de levenskracht daarin, dan is een flessenplant een uitstekende keuze.
Inhoudsopgave
Waar komt de flessenplant vandaan?
Jatropha podagrica komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden in Midden-Amerika. Daar ontwikkelt deze zich tot een soort boompje dat wel 2 meter hoog kan worden. Dat zal in de huiskamer niet snel lukken. Een halve meter in enkele decennia is al heel imposant. Buiten zou de flessenplant het in ons klimaat niet lang volhouden. Het hele jaar heeft deze warmte nodig. De naam verwijst naar de dikke knol onderaan de stam waardoor de indruk van een fles ontstaat. In de streek waar de plant vandaan komt zijn de temperaturen in het algemeen gedurende het jaar gelijkmatig, maar er is een droge en een natte periode. Gedurende de droge periode leeft de plant op het water in de knol is bewaard. Alle bladeren zijn dan verdwenen en alleen de kale stam resteert. Dat gebeurt ook in de huiskamer.
Verzorging van de flessenplant
Bij de verzorging van de flessenplant is het van belang dat je de afkomst in de gaten houdt. Ondanks de frisgroene bladeren, die dun zijn, wil de plant graag veel licht in de lente en zomer. Ook water wordt dan veel verbruikt om de bladeren groen te houden. De wortels houden er echter niet van om in vochtige grond te staan. Dus is goed waterdoorlatende grond een noodzaak. Giet liever een paar keer een kleine hoeveelheid dan een flinke plens.
Bloei flessenplant
In de zomer kan de flessenplant bloeien met fel rode bloemen. De plant is dan echt een eyecatcher.
Mijn flessenplant verliest haar blad, wat nu?
In de herfst verkleuren de bladeren en vallen deze uiteindelijk allemaal. De plant heeft besloten dat de droge tijd is aangebroken en al snel resteert alleen een kale stam met de knol aan de onderzijde. Dan is water geven niet meer aan de orde. Hoewel de plant rust, moet deze niet naar een koelere omgeving worden verplaatst. In die periode trekt de flessenplant ook de aandacht, juist door de opvallende vorm. Ook dan is kamertemperatuur gewenst. In de lente komen de eerste uitlopers en kan je weer gaan gieten.
Pas op met verpotten en bemesten
Als je een flessenplant koopt, zal deze vaak in een klein potje geleverd worden. Dat maakt de plant wat instabiel. Verpotten is echter iets dat met beleid moet worden gedaan. Als er teveel potgrond wordt gebruikt, is de kans groter dat de aarde te veel water gaat bevatten en wortelrot ontstaat. Kies liever voor een zware sierpot om omvallen of omstoten te voorkomen. Ook te veel voedingstoffen is niet goed voor het wortelstelsel. Sla deze plant tijdens de groeiperiode gerust een keer over als de andere planten hun deel krijgen.
De flessenplant is giftig in alle delen
De Jatropha podagrica is familie van de wolfsmelkachtigen en giftig. Vroeger werd het ook wel de purgeerplant genoemd omdat deze in de natuurgeneeswijze werd gebruikt. De bijwerkingen zijn echter dusdanig dat dit niet meer gebeurt. Wees derhalve voorzichtig met kinderen. Hoewel dat niet is aangetoond, wordt aangenomen dat deze plant ook giftig is voor katten en honden.
Tips als je een flessenplant wil kopen
De meeste plantenwinkels (fysiek of online) hebben deze plant niet in het assortiment. De beste kans heb je bij tuincentra of speciaalzaken voor vetplanten (succulenten) al behoort deze soort daar niet toe. Een groter exemplaar is vaak een betere koop dan een jonge plant. Volwassen planten kunnen zich redelijk snel aanpassen aan een nieuwe standplaats. Jongere planten zijn kwetsbaar. Met de flessenplant heb je iets heel bijzonders in de huiskamer. Een beetje groene vingers is wel gunstig.
Verschil Jatropha Podagrica en Jatropha Multifida
Soms wordt gedacht dat de Jatropha Podagrica en Jatropha Multifida dezelfde planten zijn. Dit is echter niet waar. De Jatropha Podagrica is de plant waarover je hierboven hebt kunnen lezen: de flessenplant. De Jatropha Multifida wordt ook wel Koraalplant genoemd. Hoewel de planten dus tot hetzelfde geslacht behoren, zijn het twee verschillende planten.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.