Een stadstuin is een wat bijzonder begrip omdat ze in alle soorten en maten kunnen voorkomen. Ook de beplanting kan van alles zijn en daar zijn geen ‘regels’ voor. In het algemeen wordt onder een een stadstuin een relatief beperkt perceel verstaan dat direct grenst aan de tuin van de buren en waarvan de lijnen mede daarom strak zijn. Dit soort tuinen vind je in het algemeen in de steden, zowel in de oude centra als de nieuwe wijken.
Net zoals dat geldt voor iedere tuin is de stadstuin een plek om tot rust te komen en te genieten. Mooi weer en een groene omgeving zijn daarvoor al zeer bevorderlijk en dan hoeft de grootte van de tuin er niet zoveel toe te doen. Toch zijn er ook een aantal tips die een stadstuin goed tot het recht doen komen. Ben jij benieuwd of jouw stadstuin daaraan voldoet? Lees het hierna.
Inhoudsopgave
Het ontwerp van een stadstuin
Alles begint bij het ontwerp en bij de stadstuin heb je te maken met wat bijzondere omstandigheden. De bebouwing zorgt onder andere voor beschutting tegen wind en ten dele de kou. Maar ook het zonlicht kan belemmerd worden door hoge gebouwen. Leg daarom eerst vast hoe de omstandigheden zijn in de zomer. Daarbij kunnen de buren vast ook informatie verstrekken. Indien nodig kan je werken met mooie schaduwplanten. Vrijwel voor iedere plant is een goede afvoer van regenwater belangrijk. Wil je een mooie stadstuin, onderzoek dan de bodem op dit punt. Over regen gesproken. Het opvangen van regenwater voor de tuin is goed voor het milieu en je planten en kost maar weinig moeite.
1. Hou het simpel, maar stijlvol
Omdat er nu eenmaal beperkte ruimte is moet je de illusie scheppen dat de tuin ruimtelijker is dan in realiteit. Verdeel de oppervlakte bijvoorbeeld in 3 delen: een terras, borders en een deel dat je naar eigen inzicht kan invullen. Indien je alle drie onderdelen van de tuin kan zien, zal je blik telkens iets nieuws ontdekken en dat doet de tuin groter lijken. Bij de beplanting kan je de variatie het best beperkt houden. Meerdere dezelfde planten bij elkaar oogt rustiger en maakt de lijnen minder strak. Is je tuin erg lang en smal, doorbreek die lijn dan met plantvakken afwisselend links en rechts en kies niet voor lange borders.
2. Pak de schutting of muur aan
In de stad scheiden we nu eenmaal graag ons bezit duidelijk af en stellen prijs op onze privacy. Maar zo’n afscheiding kan beklemmend werken, zeker op donkere dagen. Er zijn meerdere klimplanten die het uitstekend doen in ons klimaat en er snel een groene wal van maken. Denk daarbij aan de wilde wingerd, een klimhortensia of de prachtige passiebloem. Leuk voor de (klein)kinderen is een leiboom met fruit en deze dekt een muur of schutting ook goed af. Uiteraard kan je ook eens met de buren in overleg en kiezen voor gezamenlijke smalle hagen.
3. Kleur gedurende het gehele jaar
Ook als je het sober houdt, kan je in een stadstuin ieder seizoen wel genieten. Denk voor de winter en de vroege lente eens aan Helleborus en Camelia. Uiteraard zijn er altijd ook de onvolprezen bloembollen als vroegbloeiers. In de herfst is een combinatie van groenblijvende planten en verkleurende bladeren een prachtig gezicht. Zo geniet je 4 seizoenen van je stadstuin.
4. Schaduw op het terras met een dakboom of pergola
Ook bij ons kunnen de zomers ongenadig heet worden. Wist je dat een dakboom of begroeide pergola de temperatuur op een terras gedurende snikhete dagen 5 graden lager houdt dan een parasol. Voor een dakboom kan je in een stadstuin bijvoorbeeld een moerbei of een amberboom gebruiken. Deze groeien snel, zijn decoratief en relatief eenvoudig te snoeien. Voor de pergola zijn er enthousiaste klimmers als de blauwe regen of de onvolprezen klimop. Voor een echt zonnige tuin zou je druiven of zelfs de kiwi-plant een kans kunnen geven. De oogst is dan een extraatje.
5. Visuele trucjes
Als je donkere planten achterin de tuin zet en de lichter gekleurde vooraan, geeft dat een extra gevoel van diepte en lijkt de tuin groter. Misschien klinkt het tegenstrijdig maar ook een forse boom doet het goed in een kleine tuin, zeker als je die combineert met laagblijvende bodembedekkers.
6. Hoe om te gaan met de tegeltuin
Heb je uitsluitend een terras en geen grond om in te planten, kies dan voor bloembakken of potten. Als de ruimte erg beperkt is, doen een paar grote bakken aan de randen het visueel beter dan veel kleine potten. Heb je wat meer ruimte, laat dan je fantasie het werk doen.
7. Het microklimaat in de stadstuin
Hoewel we vanwege het milieu steeds meer moeite doen om de warmte niet te laten ontsnappen, is het in een stadse omgeving vaak enkele graden warmer dan elders. Door de bebouwing liggen veel stadstuinen ook nog eens beschut. Tel daarbij op dat de winters zich vaak niet meer van de strengste kant laten zien en dat schept kansen voor de stadstuin, Voorlopig zijn bananenplanten nog niet geschikt voor onze tuinen, maar mediterrane citrusboompjes of palmen die wat vorst verdragen kunnen je stadstuin een exotisch tintje geven. Kijk eens rond in de buurt welke experimenten er worden uitgevoerd.
Het onderhoud van een stadstuin
Uiteraard hangt het onderhoud af van de keuzes die je maakt voor je tuin en dat zijn er vele. Een stadstuin die het gehele jaar mooi moet blijven is bewerkelijk en daarin is eigenlijk altijd wel wat te doen. Als de oppervlakte beperkt is en jij van tuinieren houdt, zal je dat echter niet zwaar vallen. De beloning is ernaar.
Leestip
Voor een stadstuin moet je natuurlijk bij een Engelse specialist zijn. De stadstuin van tuinarchitect en docent Matt James is geen goedkoop boek maar je krijgt wel waarde voor je geld. De tips voor ontwerp, aanleg en onderhoud zijn praktisch en goed onderbouwd. Er worden projecten omschreven vanaf het kleinste balkon tot een pluk-weide midden in de stad. Mocht je zelf niet aan een project toekomen dan kan je in ieder geval genieten van de mooie illustraties. Ook geschikt als jij je tuin wat duurzamer wilt maken met eenvoudige middelen.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.