Hopelijk staan ons nog een aantal mooie, warme zomeravonden te wachten dit jaar. Maar als je in de tuin zit, zal het je onvermijdelijk opvallen dat sommige vaste planten over het hoogtepunt heen zijn wat bloei betreft. Dat is ook logisch omdat de dagen alweer korter worden en veel zomerplanten zich al gaan voorbereiden op een periode van rust. Moet jij je als tuinbezitter ook gaan voorbereiden op een periode van minder kleur en minder sfeer? Dat hoeft niet. Uiteraard heeft het wisselen van de seizoenen invloed en die kan je niet tegengaan. Je kan echter wel al vast je voorbereiden op een andere sfeer die net zo kleurrijk en gezellig kan zijn als de lente en zomer. Hieronder vind je tips voor planten en meer die van de herfst ook een feest kunnen maken.
Inhoudsopgave
Algemeen
De hieronder besproken planten hebben in het algemeen voorkeuren wat plaats en bodem betreft. Inmiddels zijn er echter zoveel cultivars te koop dat je bij de aankoop vaak kan kiezen voor planten die het beste passen bij de omstandigheden in jouw tuin. Wil je nog voor deze herfst een aantal nieuwe herfstaanwinsten toevoegen, hou er dan rekening mee om deze enige tijd voor het invallen van de nachtvorst een plekje te geven. Op die manier kunnen ze het wortelstelsel versterken.
4 planten voor de herfst
Op zoek naar planten die bij uitstek geschikt zijn voor de herfst? Probeer dan een van deze vier eens.
1. Wilde kardinaalsmuts (Eonymus europeaus)
Deze inheemse struik bloeit onopvallend in mei juni met lichtgroene bloemen, die insecten echter uitstekend weten te vinden. De vruchten verschijnen in september/oktober en zijn rood tot paars van kleur. Ze lijken op de mutsen die door kardinalen worden gedragen. Het vruchtvlees is oranje en hierin zitten de witte zaden. De vrucht van de wilde kardinaalsmuts is licht giftig voor mensen, maar volgens zijn er dol op. De struik doet het goed in waterdoorlatende grond en kam 1,80 meter hoog worden. Het kan een goede en kleurrijke vervanger zijn van de Buxus. Ook deze struik wordt in de lente aangevallen door rupsen van een mot en ziet er dan gehavend uit en zit vol spinsels. In tegenstelling tot de Buxus overleeft deze struik die ruwe behandeling wel.
2. Sneeuwbes (Symphoricarpos albus)
Indien je voor de sneeuwbes kiest in je tuin moet je wel beseffen dat het een ingevoerde soort is. In de natuur gedraagt deze zich als een invasieve exoot die inheemse planten verdringt. Enige voorzichtigheid met deze plant is dus wel gewenst en dump deze of snoei-resten niet in de natuur. De struik bloeit in de lente met roze kort-stellige bloemen die populair zijn bij insecten. De witte bessen die tot ver in de winter blijven komen, vormen echter de echt decoratieve waarde van deze plant die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. De bessen zijn licht giftig voor de mens maar diverse vogels zijn er dol op. Verspreiding van de struik door de bessen is niet aangetoond en de plant is daarom niet verboden in ons land.
3. Sierappel (Malus)
De sierappel is een kleine boom die schitterend in de bloesem komt te staan in de lente. Er zijn verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar. In de herfst komt de boom pas echt los. Er komen felgekleurde vruchtjes aan de boom maar ook de bladeren en takken doorlopen diverse kleurschakeringen van donkerrood tot fel geel. Dit boompje is echt een eyecatcher in de herfst. Diverse vogels zijn dol op de kleine vruchtjes. Ze zijn voor mensen niet giftig maar de smaak geeft geen aanleiding om ze te eten of te verwerken. De inheemse soorten zijn erg sterk.
4. Hulst (Ilex)
Er zijn maar weinig planten zo decoratief in de koudere seizoenen als de hulst. De donkergroene bladeren zijn opvallend gevormd en glanzend. Tot ver in de winter heeft hulst ook rode besjes. Hulst in de sneeuw is een lust voor het oog maar ook in de herfst mag deze plant er zijn in de tuin. Er zijn vierhonderd soorten hulst waaronder planten die uitgroeien tot echte bomen. Hulst kan ook als vervanger van buxus worden gebruikt. De besjes zijn giftig voor mensen en huisdieren. Veel vogels zijn er gek op.
Sfeerverlichting
Vaak sta je er niet eens bij stil, maar zodra de dagen korter worden, is het een gewoonte voor velen om in huis extra sfeer te scheppen met kaarsen. Er is nu eenmaal geen licht dat meer sfeervol is dan kaarslicht. Ook in de tuin kan je hiervan gebruik maken. Denk maar eens aan een paar mooie windlichten. Uiteraard kan je ook gaan voor sfeerlicht via lampen. Er zijn elektrische fakkels of lampions in vele soorten en maten. Omdat batterijen op zonne-energie sterk zijn verbeterd kan je verlichting in de tuin ook realiseren zonder leidingen te hoeven doortrekken.
Lange herfstavonden in de tuin
Een zachte stoel, een warme deken, een lekker drankje en een knapperend houtvuur. Kan jij je een betere manier voorstellen om een herfstavond buiten door te brengen? Let wel op dat in diverse gemeenten een open houtvuur of zelfs een houtkachel buiten niet meer is toegestaan vanwege het milieu en de luchtkwaliteit. Er zijn alternatieven op elektriciteit en gas.
Ornamenten
Het is niet zo moeilijk om wat extra herfstsfeer aan te brengen in de tuin. Een herfstwandeling kan je zomaar flink wat decoratiemateriaal opleveren in de vorm van kastanjes en dennenappels. Hou wel rekening met de natuur en neem nooit alles weg van een vindplaats. Een gewoonte die is overgewaaid uit de VS is het veelvuldig gebruik maken van sierpompoenen in de tuin. Uiteraard wordt de grens voor decoratie uitsluitend beperkt door jouw creativiteit.
Bekijk ook:
- 5 veel voorkomende fouten in de tuin gedurende de herfst
- Tuinkalender oktober: wat kun je in de herfst in de tuin doen?
- Tuinkalender november: hoe bereid je je tuin voor op de winter?
- Wat kun je planten in de herfst? 10 tips
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.