Wil je nog een bezoek brengen aan de grootste Japanse tuin in Nederland, dan moet je wel een beetje haast maken, want op 9 juni is het alweer de laatste dag dat je terecht kan op het landgoed Clingendael in Den Haag voor een gratis bezichtiging. De tuin is ieder jaar maar een beperkt aantal weken open, omdat de planten en tuin erg kwetsbaar zijn. Als het weer slecht is wordt de tuin gesloten en ook wordt constant het aantal bezoekers gemonitord. Het is dus mogelijk dat je even moet wachten. Alleen voetgangers zijn toegestaan en ook huisdieren zijn niet welkom. Voor wie op een rolstoel is aangewezen is er een speciale kortere route met begeleiding mogelijk.
Inhoudsopgave
Wat is er te zien in de Japanse tuin op Clingendael?
Als je geluk hebt en mooi weer treft, is het werkelijke sprookjesachtig in deze tuin due een oppervlakte heeft van 68.000 m2. De tuin is in 1913 gestart en er staan bomen in die inmiddels meer dan een eeuw oud zijn. De meest opvallende aspecten van de tuin zijn naast het vele mos: sierkersen, kamperfoelie op bamboestokken, rode Japanse esdoorns en gele azalea’s. Tijdens de openingsperiode in de lente zijn de kleuren vaak verbluffend. Overigens zijn er niet alleen Aziatische planten te vinden, maar ook Gunnera’s uit Chili en Eiken uit de VS, uiteraard zeer passend geplaatst. Wat je beslist zal opvallen is dat de paden allemaal kronkelen. Dat is bewust gebeurd, omdat men in Japan gelooft dat rechte paden in de tuin boze geesten aantrekken.
Wat is de beste tijd om de tuin te bezoeken?
In de periode van eind april tot en met begin juni is de tuin iedere dag (bij goed weer) geopend van 10.00 tot 20.00 uur. Ervaring leert dat het in de avond meestal rustiger is dan overdag. Indien je eenmaal op het landgoed bent, is de Japanse tuin de grootste attractie, maar je kan ook een wandeltocht maken van 2 tot 4 kilometer over het landgoed en genieten van de fraaie omgeving en panden. Binnenkijken is echter niet toegestaan. Ook in het najaar is de Japanse tuin kort open, meestal van half oktober tot eind oktober ongeveer. Op deze website kun je zien wanneer de tuin precies open is dit jaar: Denhaag.nl.
Hoe kun je de Japanse tuin in Clingendael bereiken?
Het landgoed is te vinden tussen Den Haag en Wassenaar en goed bereikbaar met auto, openbaar vervoer en de fiets. Er is geen echte parkeerplaats bij het landgoed, maar je kunt eenvoudig parkeren in de wijken rondom het park, bijvoorbeeld aan de Van Alkemadelaan of aan de Van Ouwenlaan. Het voordeel is dat je dan aan de noordwestelijke kant het park in komt en dat je dan meteen aan de goede kant zit voor de ingang van de Japanse tuin. Vroeger was het in bezit van particulieren, maar inmiddels is het overgenomen door de gemeente Den Haag.
Tips om zelf een Japanse tuin te beginnen
Het is beslist een klus om een tuin een Japans aanzien te geven, maar als je dat voor elkaar krijgt, heb je meteen een oase van rust geschapen. In een Japanse tuin draait het allemaal om harmonie en symboliek. In een tuin moet er dan ook evenwicht zijn tussen 3 elementen. Water staat voor leven, planten voor de natuur en steen symboliseert rust. Hieronder vind je een aantal tips om de tuin een Japanse te geven.
1. Water
Een Japanse tuin zonder water kan gewoon niet. Water staat voor leven en je kan kiezen uit diverse opties, zoals een vijver, een beekloop, fontein of zelfs een mini waterval. Zorg ervoor dat er alleen natuurlijke materialen zichtbaar zijn, in een vijver kan je waterlelies of lotussen gebruiken en bij een grote vijver zijn koi karpers een teken van welvaart. Een beekje mag alleen van oost naar west stromen om kwade krachten af te wenden.
2. Waterornamenten
- Kakehi- een bamboe-pijp,waaruit constant water stroomt voor een rustgevend kabbelen.
- Tsukubai – een stenen kom die constant wordt bijgevuld met vers water. Hier kan men de handen en mond reinigen voor deelname aan een theeceremonie.
- Sishi-odishi – deze bamboeklapper vult zich langzaam met water en klapt dan op een steen om ongewenste insecten te verwijderen.
3. Stenen paden
Steen staat voor rust. De paden moeten kronkelig zijn en bestaan uit stapstenen die niet gelijk hoeven te zijn. De ruimten tussen de stenen vul je op met grint, mos of aarde.
4. Mos moet
Mos is niet direct iets waaraan je snel denkt in een Nederlandse tuin. In Japan symboliseert mos de natuur meer dan wat ook. Het vraagt wel een goede planning want mos heeft een voorkeur voor een schaduwrijke en vochtige omgeving. Het is dus een goed idee om waterelementen en mos te combineren.
5. Struiken en planten
Naast leven en rust hoort er ook natuur in je tuin. In een Japanse tuin moet er harmonie zijn in de natuur, dus een combinatie van lage, middelhoge en hoge begroeiing. Bloemen zijn niet overwegend in een Japanse tuin en kleur wordt ook met mate gebruikt. Verschillende groen- en bruintinten zijn wel populair. Ook bomen en struiken die van nature felle kleuren tonen zoals de Japanse esdoorn zijn welkom in harmonie met minder felle kleuren.
6. Terras of vlonder
Een terras of een vlonder in een Japanse tuin hoort van hardhout te zijn of in ieder geval een natuurlijk uiterlijk te hebben, Dit vraagt vaak veel onderhoud. Een vlonder kan zweven boven een veld met grimt of een vijver.
7. Theehuis
Indien je voldoende ruimte hebt, heeft een theehuis een grote symbolische waarde in een Japanse tuin. Behalve voor een theeceremonie is dat ook de plaats om te mediteren.
8. Tuinmeubelen – no go
In een Japanse tuin zie je geen tuinmeubelen staan. De tuin is bedoeld om in te wandelen en op bijzonder mooie plekjes is er een onopvallende zitplaats van natuurlijke materialen.
9. Stoffen lampions
Het terras kan ‘s avonds verlicht worden met stoffen lampions, maak het niet te uitbundig. Ze zijn er tegenwoordig ook op zonne-energie.
10. Stenen Lantaarn
In iedere Japanse tuin zal je wel een of meer stenen lantaarns aantreffen, vaak begroeid met mos. Ze worden ishi-doro’s genoemd. Ze zijn bedoeld om een bepaalde (soms heilige) plek te verlichten. Belangrijk is dat je slechts een object tegelijk mag zien dat verlicht wordt door een dergelijke lantaarn, Dus het is opletten met plaatsen en overdaad schaadt.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.