Nog steeds is koffie de meest populaire warme drank in ons land en dat betekent iedere dag grote hoeveelheden koffieprut of -dik. Meestal gaat de drab meteen bij het afval maar dat is verspilling, zeker voor de eigenaar van een tuin. In koffieprut zitten namelijk nog zeer waardevolle sporenelementen zoals stikstof, fosfor, kalium, magnesium en koper. De koffieplanten hebben dat verzameld in de rijke gromt waarin de planten groeien en jij kan deze teruggeven aan dei aarde in je tuin. Daarnaast heeft het ook nog andere voordelen.
Inhoudsopgave
Gebruik van koffiedik in de tuin
Koffiedik zorgt er voor dat de grond wat zuurder wordt en een aantal planten profiteren daar optimaal van zoals rododendron en hortensia. Ook in de moestuin is koffieprut meer dan welkom bij onder andere wortels, pompoenen en tomaten. Je kunt de drab gewoon op de aarde strooien zonder verder er iets voor hoeven te doen. Let wel op dat je de drab vers gebruikt. Al na een paar dagen kan de prut gaan schimmelen door de grote hoeveelheid vocht als je het afgesloten bewaart.
Let af en toe even op dat de koffiedik goed de grond ingaat. Zo niet, dan kan je beter de zaak wat harken om beter te mengen. Ook hier schaadt overdaad. Om planten die van een lichtzure bodem houden een goede start te geven, kan je bij het planten ook wat koffiedik door de aarde mengen. De nieuwe plant zal je dankbaar zijn. Koffiedik kan je ook gebruiken op de composthoop. Wormen zijn er dol op en verspreiden de bouwstoffen door de compost en maken die lekker luchtig.
Koffiedik voor kamerplanten
Ook de planten in de kamer die wel van een zuurtje houden in de bodem kan je plezier doen met koffiedik. Het is wat moeilijker om de drab restreeks te gebruiken, maar je kan er een tweede keer koffie van maken. Na afkoelen bevat deze slappe koffie nog voldoende bouwstoffen voor liefhebbers zoals het Kaaps viooltje. Alleen koffie is overigens nooit voldoende als plantenvoeding in de kamer, koude koffie met melk en suiker is compleet taboe.
Koffiedik tegen ongewenste gasten
Slakken hebben een hekel aan cafeïne en die ontwijken ze liever. De hoeveelheid daarvan in koffieprut is niet altijd voldoende om iedere slak af te schrikken, maar ieder exemplaar minder is een voordeel. Katten die gebruik willen maken van jouw tuin als toilet hebben het ook niet op koffieprut. Het blijft aan de poten kleven en ze hebben een hekel aan de smaak om de pootjes schoon te likken. Overigens is alleen vers kleverig koffiedik een probleem voor de huiskat.
Grootmoeders weetjes
Een beetje koffiedrab op een schuursponsje doet het erg goed bij aangekoekte pannen of andere hardnekkig vuil. Let wel op dat je geen krassen maakt. Wil je juist krassen op meubels onzichtbaar maken? Probeer daarvoor een eetlepel azijn, een eetlepel heet water en wat koffiedik. Na het aanbrengen met een watten-schijfje verdwijnt de kras na het drogen.
Ken jij nog meer toepassingen van koffieprut, vermeld deze dan hieronder.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.