Nog steeds is het gebruikelijk in veel Nederlandse huishoudens dat de kerstboom het huis binnenkomt als de Sint is vertrokken. Dan is het waarschijnlijk rond deze dagen dat er ook gediscussieerd wordt over de soort kerstboom dit jaar. Daarbij wordt het milieu ook steeds belangrijker. Als we ons druk maken over het milieu is het eigenlijk wat vreemd dat we voor een paar weken een boom uit de natuur halen om die na afloop op de brandstapel terecht te zien komen. Maar de sfeer van kerstmis wil niemand natuurlijk missen. Wat is dan de meest duurzame kerstboom die je kan kopen? Dat is nog minder eenvoudig dan je wellicht nu denkt.
Inhoudsopgave
Wat is de meest duurzame kerstboom?
Hieronder lees je meer over de diverse alternatieven als jij dit jaar voor een duurzame kerstboom wilt kiezen.
1. De huur- of lease-kerstboom
Steeds meer tuincentra maar ook andere ondernemers bieden tegenwoordig de mogelijkheid om een kerstboom te huren of leasen. Het systeem is simpel. Jij huurt de boom voor de kerstperiode. Deze kan je met kluit op komen halen. Na gebruik breng je de boom terug en wordt die weer geplant. Alles gebeurt professioneel en de leverancier heeft er uiteraard ook belang bij dat de boom zo vaak als maar mogelijk gebruikt gaat worden. Er is echter een duidelijke maar. Experts hebben uitgerekend dat de ecologische voetstap van het uit de natuur halen van een kerstboom en deze nadien verbranden, vergelijkbaar is met een ritje per auto om deze op te halen van 20 kilometer (enkele rij-afstand). Indien je voor duurzaamheid gaat, moet je een huurboom op korte afstand kiezen of zorgen voor transport op een milieuvriendelijke wijze.
2. De boom met kluit
Ieder jaar worden er miljoenen verkocht met het goede voornemen de boom een plekje te gunnen in de tuin na afloop van het feest. In realiteit belanden de meeste bomen met kluit ook bij het afval. Het is ook niet echt eenvoudig om een boom na het opgraven, een periode in een te warme kamer en daarna herplanten, mooi en gezond te houden. Indien je om redenen van duurzaamheid voor een boom met kluit kiest, is het zinvol om alles goed voor te bereiden. Hoe sneller de boom weer wordt geplant, hoe groter de overlevingskans. En als je erin slaagt om de boom in de tuin gezond te houden, overweeg dan eens om deze buiten te versieren. Er is voldoende moderne decoratie die daarvoor geschikt is. Ook bij een boom met kluit probeer je vervuilend transport te voorkomen.
3. Een boom zonder kluit
Het is nu eenmaal een feit dat niet iedereen een tuin heeft om een kerstboom te planten. De meeste echte exemplaren worden nog steeds zonder kluit verkocht en dan is het een wegwerpartikel. Besteed jij aandacht aan het milieu, dan koop je een dergelijke boom om de hoek en bij een plaatselijke kweker. Bestem de boom niet voor de brandstapel, maar lever deze in bij de gemeente. Daar wordt de kerstboom versnipperd en het materiaal gebruikt. De CO2 in de boom gaat dan niet meteen de lucht in.
4. De kunstboom
Steeds vaker worden kunstbomen ook duurzamer gemaakt en bestaat de mogelijkheid tot recyclen. Toch gaan de experts er van uit dat een kunstboom op het minst 10 jaar moet worden gebruikt om duurzamer te zijn dan een echte. Indien je kiest voor een kunstboom, overweeg die aanschaf dan goed en let op de etiketten. Een duurdere kunstboom gaat in het algemeen veel langer mee, is duurzamer geproduceerd en vaak mooier. Ook op die manier kan je nog steeds iets doen voor de natuur.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.