Nederlanders maken zich terecht steeds meer zorgen over de natuur. Het is een van de redenen waarom er ook meer aandacht is voor biodiversiteit in de tuin. Het is uiteraard ook meer levendig: een tuin waarin vogels, egels, maar ook vlinders en bijen zich goed thuis voelen. Maar juist op dat punt gaat het nog wel eens mis en worden ook planten in de tuin gezet die (potentieel) invasief zijn.
In het algemeen zijn dit exoten die niet thuishoren in onze streken en juist daardoor soms enorm kunnen woekeren omdat er geen natuurlijke concurrenten zijn. Inmiddels weet iedere tuinier dat de Japanse Duizendknoop moet worden bestreden, omdat deze anders de gehele tuin en die van de buren overneemt. Maar wist je dat de bekende vlinderstruik ook een exoot is? Omdat deze met enige regelmaat uit tuinen ‘ontsnapt’, wordt deze ook in ons land gezien als een mogelijke bedreiging voor de natuur.
Inhoudsopgave
Kies met aandacht
Als je van plan bent om nieuwe tuinplanten aan te schaffen is het aanbod bij de tuincentra enorm groot. Hoe voorkom je dan dat je ondanks je goede bedoelingen met planten thuiskomt die een bedreiging vormen voor de natuur? Uiteraard kan je je voorbereiden door je eerst even in te lezen. Het is gratis mogelijk bij de Rijksoverheid de ‘Veldgids invasieve houtige planten in Nederland’ downloaden. Hierin staan 45 planten beschreven die om diverse redenen beter niet geplant kunnen worden in je tuin. Het kan ook nog eenvoudiger, zodat je geen 45 namen uit je hoofd hoeft te leren. Op de site tuinernietin.nl kan je via je mobiel direct informatie krijgen als je in het tuincentrum aan het kijken bent naar nieuwe planten voor je tuin. Er worden zelfs ook veilige alternatieven voor invasieve exoten genoemd.
Bekijk ook: 6 gevaarlijke exoten in de tuin
Terug naar de vlinderstruik
Als je de vlinderstruik intoetst op de online gids met invasieve exoten krijg je als antwoord dat deze plant met als wetenschappelijke naam Buddleja Davidii een potentieel invasieve soort is. Als veilige alternatieven gelden de inheemse soorten: Gelderse roos, wilde marjolein en wollige sneeuwbal. Omdat deze soort wel uit onze streken komen zijn ze minder riskant. Een tuincentrum met voldoende keuze heeft deze vaak ook beschikbaar.
Wat is het probleem van de vlinderstruik?
Wellicht heb je zelf vlinderstruiken in de tuin of zie je deze regelmatig in andere tuinen of op terreinen van de gemeente. De vlinderstruik komt oorspronkelijk uit China. De Nederlandse naam dankt deze aan het feit dat de mooi gekleurde bloemen erg aantrekkelijk zijn voor vlinders. Alleen de lange tong van de vlinder kan de honing bereiken. Vlinderstruiken in de tuin zorgen dan ook voor een aantal maanden vrolijk gefladder. Veel mensen houden van dat vrolijke gedoe. Het zijn ook sterke en makkelijke planten die alleen gevoelig zijn voor strenge vorst, maar die kennen we de laatste jaren niet meer in ons land.
Vlinderstruiken als invasieve exoten
De vlinderstruik zaait zichzelf ook makkelijk uit en daar begint het probleem. Verwilderde planten verdringen andere planten in de natuur omdat ze flink kunnen woekeren, snel groeien en enkele meters hoog worden. Bij voorkeur groeien ze op een rotsachtige, arme bodem. Dat is in ons land nog niet echt een probleem. In de Ardennen worden vlinderstruiken in de natuur echter al actief bestreden.
In sommige staten van de VS wordt de vlinderstruik als onkruid beschouwd en mag niet meer geplant worden. Inmiddels heeft deze plant echter al grote gebieden overwoekerd en is moeilijk te bestrijden. Wellicht een goede reden om toch eens met andere ogen te kijken naar deze populaire plant en meer aandacht te besteden aan wat jij kiest voor je tuin.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.