Ook als je er nooit bent geweest, zal je de beelden vast wel eens hebben gezien. De uitgestrekte vlaktes van Noord-Amerika: de prairie. Het is een bonte samenstelling van wuivende (sier)grassen en vaste planten met veel kleur. Voor Nederlandse tuinarchitecten vormt de prairie steeds vaker inspiratie voor een wilde tuin in ons land. Behalve het mooie aanzicht moeten prairie-planten namelijk ook ijzersterk zijn. Op de vlaktes zullend ze zowel hoosbuien als periode van droogte meemaken. De temperaturen kunnen hoog oplopen in de zomer maar in de winter kan het behoorlijk vriezen. Omdat de combinatie van planten zo goed bestand is tegen wisselende omstandigheden passen ze ook in onze tuinen en vragen ze weinig extra onderhoud.
Inhoudsopgave
Wat zijn de voordelen van een prairietuin?
Om te beginnen zetten we de voordelen op een rijtje
- Bestand tegen extreme omstandigheden. De veranderende klimaat omstandigheden vragen veel van tuinplanten, ook in ons land. Prairieplanten zijn van oudsher geschikt om barre weersomstandigheden te doorstaan. Het is daarmee ook een goede keuze voor de toekomst.
- Gevarieerde bloeiperiode. In een prairietuin vind je een combinatie van vele soorten planten. Dat betekent dat er een lange periode is van bloei en veranderende kleuren. Een echte natuurbeleving mits je van een wilde tuin houdt.
- Biodiversiteit. Ondanks het feit dat niet alle planten inheems zijn heeft de prairietuin een grote aantrekkingskracht op bestuivende insecten. Het wilde karakter maakt de tuin ook aantrekkelijk voor andere dieren
- Levensduur. De meeste wilde tuinen in ons land zullen op de duur vergrassen. Een prairietuin heeft door de beproefde combinatie van planten een lange levensduur.
- Pluktuin. Voor veldboeketten is een prairietuin maandenlang geschikt.
De nadelen van een prairietuin
Ook een prairietuin heeft een aantal nadelen, net als alle andere tuintypes.
- Desolate aanblik in de winter. Prairieplanten zijn wel winterhard maar niet wintergroen. In de wintermaanden rusten de planten en ziet de tuin er dor en chaotisch uit.
- Plantenkennis. Een prairietuin die goed is aangelegd laat maar weinig onkruid toe. Van de tuinier wordt wel verwacht dat hij dat kan onderscheiden van de gewenste planten. Ook zijn een aantal prairieplanten woekerend. Deze moeten in toom worden gehouden.
- Geen lentekleuren. In de lente is een prairietuin groen. De kleur komt pas in juli. Dat kan je eenvoudig oplossen met eenjarige inheemse bloemenmengsels of bloembollen.
Welke eisen stelt een prairietuin?
Voor een tuin is de locatie uiteraard erg belangrijk. Een prairietuin gedijt het beste op een zonnig plekje omdat in de natuur de zon ook volop zijn gang kan gaan. Wat de bodem betreft is een schrale ondergrond voldoende, die bij voorkeur ook licht kalkhoudend is. Bodemonderzoek en eventueel aanvulling van kalk is aan te bevelen. Prairieplanten hebben in het algemeen lange wortels, zodat ze ook in droge tijden water kunnen vinden. Een lossere bodemstructuur is derhalve een pre. Maar in het algemeen zijn de planten zoals gezegd sterk en kunnen ze vrijwel overal zich aanpassen aan de omstandigheden.
Hoe te beginnen?
Als je een nieuwe prairietuin begint, is het zaak om de grond goed om te spitten. Onkruid en wortels moeten zoveel mogelijk worden verwijderd. Veel experts adviseren een toplaag van lavasteentjes of -strooisel. Dit zorgt door afgifte van mineralen voor verbetering van de grond en voorkomt de snelle groei van onkruid. Een dergelijke toplaag zorgt ook voor een goede drainage
Beplanten van een prairietuin
Er zijn in principe 3 opties om een prairietuin te beginnen: zaaien, afzonderlijke plantjes kopen of een combinatie van plantjes per m2. Het zal duidelijk zijn dat de derde methode het snelst gaat. Ga bij voorkeur shoppen bij een specialist die je extra tips kan geven. De meest geslaagde prairietuinen zijn die waarin de natuur haar gang kan gaan. Dat zorgt voor een authentieke aanblik, maar levert ook nog eens de meest logische combinaties op.
Siergrassen
Deze zijn niet weg te denken uit een prairietuin. Geschikt zijn onder andere:
- Ruwe smele
- Pampasgras
- Struisriet
- Vedergras
- Prairiegras
- Lampenpoetsersgras
- Zegge
- Pijpestrootje
- Goudbaardgras
- Parelgras
Prairieplanten
Een aantal planten zullen je bekend voorkomen. Dat is niet zo vreemd omdat de prairies immers op dezelfde breedtegraad liggen als West-Europa. Het is een voordeel van een dergelijke tuin.
Prairieplanten:
- Rode zonnehoed
- Aster
- IJzerhard
- Rudbeckia
- Dropplant
- Duizendblad
- Meisjesogen
- Knopige slangenwortel
- Kattenkruid
- Kogeldistel
Onderhoud van een prairietuin
Bij het starten van een prairietuin zal je in groeizame periodes het onkruid moeten verwijderen. Als de tuin eenmaal voldoende ‘gesetteld’ is, krijgt onkruid nog maar weinig kans. In principe is er dan maar een keer in het jaar onderhoud nodig. In het vroege voorjaar verwijder je de uitgebloeide planten en maai je het siergras. Voer de resten af en gebruik deze niet. In de winter krijgen schimmels en virussen hun kans. Door het afvoeren van plantenresten voorkom je besmetting. Bemesten van de tuin is niet nodig, strooi hoogstens eenmaal per jaar wat kalk.
Meer weten over een prairietuin?
Persoonlijk geniet ik ervan om voordat ik met planten aan de slag ga er eerst wat meer over te lezen. Tenslotte wil je er een succes van maken en niet iedereen heeft groene vingers bij geboorte meegekregen. Mijn favoriet is Prairietuinen van Peter Ons. Deze Vlaamse tuinspecialist en -architect heeft 25 jaar ervaring maar heeft zich de laatste 15 jaar volledig gericht op de biologische prairietuin. Die passie voor de wilde tuin lees je in ieder hoofdstuk van dit handboek. Het behandelt dit soort tuin met handige tips en praktische raadgevingen. En als tuinarchitect deelt hij ook zijn voorkeur voor eigenzinnige, maar natuurlijk ogende tuinen. Zijn ontwerpen vielen internationaal meerdere malen in de prijzen.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.