Een tuin in Nederland zonder gras is eigenlijk ongebruikelijk. Of het nu een grasveldje is of een gazon zo strak als een biljartlaken, het kost tijd en inspanning om gras mooi en gezond te houden. Echter is grasmaaien bepaald niet de meest populaire activiteit in de tuin, zeker niet in de zomer wanneer het gras de grond lijkt uit te schieten. Is een robotmaaier een goed idee?
Inhoudsopgave
De eerste afwegingen bij de mogelijke aanschaf van een robotmaaier
Ze zijn er in alle soorten en maten, maar goedkoop zijn ze zeiden. Het zijn vaak de speciale opties die een robotmaaier extra duur maken. Wil jij een maaier die een regensensor heeft of met een bescherming tegen diefstal? Moet jouw robot ook schuine oppervlakten aankunnen of supersnel worden opgeladen? Indien voor jou geld geen rol speelt, is er vrijwel geen beperking van de mogelijkheden. Ga je echter voor kwaliteit en een redelijke prijs zijn er een paar zaken waar je in eerste instantie op moet letten.
1. Ga voor enige overcapaciteit
Een robotmaaier wordt gemaakt voor een bepaalde oppervlakte gras. Kies je voor een machine die precies voldoende is voor de grootte van jouw gazon, dan moet de maaier vrijwel constant op vol vermogen werken. Dat zorgt voor extra slijtage. Een goede robotmaaier vergt een behoorlijke investering en enige overcapaciteit loont zich dan qua levensduur.
2. Bekijk objectieve testrapporten
Laat je niet verblinden door reclame. Hetgeen WC-eend schrijft over WC-eend is niet echt bijster interessant. Er zijn op het internet genoeg objectieve testen te vinden en neem je tijd daar dan ook voor. De ontwikkelingen gaan snel.
De 5 beste robotmaaiers op bol.com
Hieronder vind je de 5 beste robotmaaiers van dit moment. Deze maaiers krijgen de beste beoordelingen van gebruikers.
Zelf je robotmaaier installeren
Een robotmaaier bestaat meestal uit de volgende onderdelen: de maaier met bediening, een laadstation, een geleide-draad en een gidsdraad. Je kan de installatie uiteraard ook aan een vakman overlaten. Wil je het zelf doen, dan is het begin even aanpoten. De geleide-draad is bedoeld om hef perceel dat de maaier moet bijhouden af te grenzen. Deze draad komt dus langs het grasveld, even onder de grond of eventueel er boven. De robotmaaier registreert met een sensor de grenzen waarbinnen hij moet blijven. De draad wordt aangesloten op het laadstation. Als de maaier klaar is met een sessie, moet hij terugkeren naar het laadstation. Daarvoor wordt de gidsdraad over het grasveld aangelegd, onder het maaiveld. Na gedane arbeid zoekt de robot de gidsdraad om de meest directie weg naar het laadstation te vinden. Ook deze draad verbind je met het laadstation.
Tenslotte stel je via de app of een display het programma van de maaier in. Denkt daarbij aan frequentie tijdstippen en hoogte van de messen. In de gebruiksaanwijzing vind je hierover uitleg. Een route hoef je niet uit te stippelen, daarvoor kiest de maaier een willekeurig pad voor het beste resultaat. Hoeveel mogelijkheden je hebt voor instellingen hangt uiteraard af van de gekochte machine. Er zijn ook machines die zonder geleide- of gidsdraad kunnen werken en over extra sensoren beschikken om dat op te vangen.
Een garage voor je robotmaaier
Wil je dat de robot om je gazon te maaien lang meegaat, dan is het verstandig om ook een garage voor je robotmaaier aan te schaffen. Hierdoor wordt je robotmaaier beschermd tegen invloeden van het weer, zoals regen en hagel, en ziet je tuin er strak uit. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van garages voor een robotmaaier.
Is een robotmaaier veilig?
Het maaien gebeurt met een snel ronddraaiende schijf met messen. Gras is een taaie plant en dus moeten de messen scherp zijn en gehouden worden. Dat betekent uiteraard ook dat een robotmaaier gevaarlijk kan worden als de messen vrij komen. Iedere maaier is voorzien van een beveiliging waardoor de beweging van de messen abrupt stopt als de maaier wordt omgedraaid, omvalt of op andere wijze niet meer in de juiste positie staat. Toch is het verstandig om zo min mogelijk risico te nemen en kinderen en huisdieren uit de buurt te houden van een maaier. Maai ook bij voorkeur overdag, zodat nachtdieren zoals egeltjes niet per ongeluk slachtoffer worden van jouw robotmaaier.
De sensoren van je robotmaaier
Als een motormaaier een muur of schutting raakt, keert deze om. Daarvoor zijn sensoren ingebouwd. Deze reageren ook als er op het grasveld objecten liggen die er niet thuishoren, denk bijvoorbeeld aan een steen of een vergeten voorwerp. Deze sensoren mogen echter ook niet te gevoelig zijn, omdat de maaier anders zijn werk niet kan doen. Als de maaier over kleine voorwerpen heengaat, kan dat de messen beschadigen. Probeer de tuin dan ook vrij te houden van rommel die de maaier zou kunnen beschadigen.
Tip: gras opruimen na het maaien hoeft niet
Een van de minst leuke klusjes in een tuin is het bijeenharken van het gras na een maaibeurt zonder opvangbak. Met een robotmaaier is dat niet nodig. De robot doet het werk zo regelmatig dat er maar kleine stukjes van het gras gesneden worden. De blijven op het grasveld zonder het te verstikken en vormen een natuurlijke mulch.
Heeft een robotmaaier onderhoud nodig?
Net als iedere machine die veel wordt gebruikt, heeft een robotmaaier onderhoud nodig. In de gebruiksaanwijzingen staat vermeld wat je zelf kan doen. Dat is meestal beperkt tot het schoonhouden van de maaier, waarbij voorzichtigheid met de messen vanzelfsprekend moet zijn. Verder is een jaarlijkse onderhoudsbeurt bij een vakman een goed idee voor een lange levensduur.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.