Als je zoals ik het genoegen hebt om dicht aan de kust te wonen heeft dat veel voordelen. Voor planten in de tuin of op een balkon moet je echter goede keuzes maken. De zeewind bevat nu eenmaal meer zout en dat onttrekt water aan planten. Ook waait het vaak heftig aan zee. Daarom moeten planten aan de kust een stevig wortelstelsel hebben zodat ze niet met de eerste beste windvlaag worden losgerukt. Voor een tuin aan de kust moet je derhalve planten kiezen die aan die eisen voldoen. Uiteraard kan je ook kiezen om een echte strandtuin aan te leggen. De planten die daarin horen, zijn uiteraard gewend aan de ruige omstandigheden die onze kust vaak kenmerken.
Inhoudsopgave
Waar moet je aan denken bij een strandtuin in Nederland?
Het strand in ons land wordt vaak gevoeld als zacht zand tussen je tenen, duinen en de zee in de verte. Daarbij een lekker briesje en de zon op je huid. Om die sfeer in je tuin te realiseren kies je voor zachte kleuren zoals het beige van het zand, blauw, grijs en wit van de zee en de lucht. De materialen moeten natuurlijk zijn en overal in terugkomen, ook in het meubilair. Gebruikte zaken zoals verweerd hout, wilgentenen, houten palen en schelpen zijn ideaal. Het samenspel van deze kleuren geeft rust aan de ogen en doet de tuin ook groter lijken. Is de tuin begrensd met een schutting of muur, werk deze dan weg met rietmatten of andere natuurlijke materialen. Laten begroeien kan ook, maar kies dan wel geschikte planten.
Tips voor de aanleg van je strandtuin
Indien je het stuk tuin dat je gaat gebruiken voor je strandtuin hebt omgespit en wortels en onkruid hebt verwijderd is het tijd voor de eerste stap: het zand. Dat lijkt eenvoudig als je aan de kust woont, maar je kan niet zomaar op eigen houtje een stuk strand gaan afgraven. Bovendien is dit zand niet echt geschikt voor je tuin omdat het te veel stuift. Daar zullen eventuele buren niet blij mee zijn en zelf blijf je dan aan het werk.
Je kan het beste ongeveer 30 centimeter tuinaarde afgraven en elders gebruiken. De ruimte vul je op met een laagje ruw steenslag en daarboven een laagje fijn steenslag. Dan volgt ongeveer 15 centimeter zand bijvoorbeeld rivierzand of wit zand vermengd met gemalen schelpen. Beide voelt als het echte werk aan je tenen en zorgt voor een vakantiegevoel. Wil je het zand in je strandtuin zoveel mogelijk op de plaats houden, scherm het dan af met een berm of houden rand. Uiteraard kan je de tuin zo vlak maken als het strand, maar een eigen duin heeft ook zijn charme. Hou er dan wel rekening mee dat de tuin voldoende beplant moet zijn om stand te houden, net als in de natuur.
Beplanting van je strandtuin
Wellicht denk je nu meteen aan de planten die je in de duinen ziet zoals helmgras en duindoorn. Het is niet verbazend dat deze inheemse planten het zo goed doen in het duinlandschap. Het zijn namelijk echte woekeraars die je behoorlijk wat werk opleveren en in de winter een trieste aanblik bieden. Er zijn ook andere siergrassen die het goed doen in deze omgeving en er decoratiever uitzien: blauw schapengras, blauwstraalhaver of het fijne Stipa Tenuissima. De meeste stevige siergrassen zijn geschikt, informeer bij de specialist.
Voor extra stevigheid kan je kiezen voor wat struikjes die ook wat zachte kleuren bieden, zoals lavendel, Santolina en/of Helichrysum. Heb je de ruimte in de tuin of wil je wat privacy, dan is de olijfwilg een optie. Deze stevige heester kan je als heg gebruiken maar ook losstaand en kan meer dan twee meter hoog worden en toch de zeewind doorstaan. Daarbij heeft deze het voordeel dat deze ook in de winter groen blijft en je tuin dan wat kleur blijft geven. Ook een laurierhaag doet het goed aan de kust. Wil je nog wat bloeiers met zachte kleuren toevoegen die ook bestuivers lokken, overweeg dan vlinderstruiken maar ook de Amerikaanse sering is een optie.
Voor de authentieke look
Als je aan het strand woont zal het geen probleem zijn om zaken als schelpen en verweerd hout te verzamelen. Zorg ervoor dat deze de indruk maken natuurlijk te zijn geplaatst. Het biedt tevens een extra bescherming tegen verstuiving en planten vinden er houvast. In een strandtuin hoort geen recht pad maar een kronkelpad, bijvoorbeeld van oud vlonderhout. Deze kan je ook combineren net platte strandstenen die fungeren als stapstenen. Laat je verder inspireren door het strand en de duinen.
Onderhoud van een strandtuin
Een goed aangelegde strandtuin is relatief onderhoudsvriendelijk. In principe hoef je maar een keet in het voorjaar de beplanting te maaien of te snoeien. Kies je voor olijfwilgen dan moeten deze ook in het najaar gesnoeid worden zodat ze gereed zijn voor de winter. Een strandtuin vlak bij de kust zal ook aantrekkelijk zijn voor de inheemse duinplanten. Deze zijn meestal erg sterk en woekerend. Tijdig verwijderen is derhalve noodzakelijk. Een strandtuin heeft enige tijd nodig om zich goed te ontwikkelen. Daarna heb je er jarenlang plezier van zonder veel onderhoud te hoeven doen.
Weetjes over de strandtuin
Het zal je niet verbazen dat de meeste specialisten met betrekking tot een strandtuin ook te vinden zijn aan de kust. Wil je zien hoe een professioneel aangelegde strandtuin eruit kan zien, ga dan eens een weekendje langs bij een van de tuincentra die deze optie bieden. Er zijn er honderden langs de kust.
Lezen over de strandtuin
Lezen in de tuin is een genot maar lezen over een tuin kan natuurlijk ook. Mijn aanbeveling is Een droom van een tuin van Erica Huls. Het geeft voorbeelden en adviezen voor tuinen die in ons land mogelijk zijn. Een mooie start voor beginners, maar ook een inspiratie voor ervaren tuiniers.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.