De wind huilt om het huis en de regen striemt tegen de ruiten. Binnenkort is er kans op nachtvorst. Zo zier de gemiddelde maand november in ons land eruit en derhalve bepaald niet aantrekkelijk om in de tuin aan de slag te gaan. Maar er komen vast ook nog een paar mooie dagen en de klussen in de tuin worden ook minder. Als de vorst eenmaal toeslaat, valt er weinig meer te doen met bevroren aarde. Voordat het zover is, kan je nog aandacht besteden aan de volgende zaken. De tuinkalender voor november!
Inhoudsopgave
Het gazon
Verwijder zoveel mogelijk dode bladeren van het gras. Het kan een gazon verstikken en natte bladeren kunnen onaangenaam glad worden. De bladeren kunnen in de borders weer als bescherming worden gebruikt.
Als het heeft gevroren, loop dan niet meer op het gras. Dat kan namelijk lelijke plekken in de lente opleveren. Verder hoef je niet naar je gazon om te kijken.
De vijver
Ook voor de vijver breekt een rustige tijd aan. Haal eventuele plant- en andere resten uit het water om rotting te vermijden. Controleer de werking van de pomp om bevriezing te voorkomen. Omdat het wellicht flink geregend heeft in oktober is het verstandig om de waarden van het water zoals de pH even te meten en indien nodig te herstellen. Voor de vissen breken ook moeilijke tijden aan, maar tenzij de winter extreem streng wordt, zullen de gezonde exemplaren het wel overleven.
De borders en vaste planten
De vaste planten maken zich op voor de winter en de meeste verliezen hun blad. De groenblijvende exemplaren stoppen met de groei. De meeste planten kunnen wel een beetje hulp gebruiken en dan met name om de wortels te beschermen tegen de nachtvorst. Afdekken met bladeren en compost zorgt niet alleen voor een extra bescherming, maar verbetert ook de kwaliteit van de bodem. Voor zover je dat nog niet hebt gedaan, moeten de vaste planten die niet winterhard zijn in de potten en bakken naar binnen. Wil je nog wat kleur in de tuin, denk dan aan winterviooltjes, herfstasters of winterjasmijn in de borders of bakken.
Planten in november
Ook in november kan je nog nieuwe aanplant regelen zoals jonge fruitboompjes of vaste planten. Geef die dan wel een goede start met extra plantaardige voedingsstoffen op de bodem van de kuil die je graaft. Ook voorjaarsbollen kunnen de grond nog in. Zodra de vorst in de grond zit, is het beter te stoppen met planten.
Snoeien
Fruitstruiken, appelbomen en wilgen kunnen in november worden gesnoeid. Dat geldt ook voor de meeste andere heesters. Maar snoei niet tijdens perioden met vorst om schade te voorkomen. Let ook goed op welke struiken het moeilijk hebben in de winter. Bij de hortensia kan je beter de uitgebroeide bloemen en vergeelde bladeren laten zitten ter bescherming. Die verwijder je dan in de lente als de vorst voorbij is.
Tips voor november
- Sluit de buitenkraan af om bevriezing te voorkomen bij een onverwachte inval van de vorst.
- Hang bolletjes voer voor vogels op als je die graag in de tuin ziet. Vergeet ook niet dat de vogels in deze periode wel wat extra vitamine kunnen gebruiken. Stukjes appel en peer zijn ideaal daarvoor. En heb je de nestkastjes al schoongemaakt en voorzien van wat materiaal als winterverblijf?
- Wellicht is een tuinposter op de schuur, schutting of muur een optie om wat extra sfeer te realiseren gedurende deze donkere dagen.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.