In oktober is het tijd om de druiven te oogsten en om die reden wordt het ook wel de wijnmaand genoemd. Het weer is vaak onbestendig en stormen zijn niet ongebruikelijk. Daarbij hoort een hoeveelheid ochtendmist en een laagstaande zon in deze maand. Dat levert schitterende plaatjes op in de natuur en in de tuin. De meeste tuinen zijn nu wel uitgebloeid en de planten maken zich op voor de winter. Voor jou de tijd om de natuur hierbij een handje te helpen. Wat staat er zoal op de tuinkalender voor oktober?
Inhoudsopgave
Tuinkalender oktober
Hieronder vind je een aantal klusjes die je op de tuinkalender bij oktober kunt schrijven.
Het gazon
Wellicht blijft het gras nog wat groeien en moet je er nog een keer met de maaier overheen. Let wel op dat je het gras niet te kort maait en kies een droge periode voor de beurt. Indien je het gazon nu beschadigt, is herstel pas volgend jaar mogelijk. Verwijder ook het maaisel zorgvuldig. In deze tijd vergaat het gras niet meer en kan het voor een verstikkende laag zorgen.
De vijver
Ook als je zelf geen bomen in de tuin hebt staan, is dit het moment dat je moet voorkomen dat er te veel afgevallen bladeren in het water terechtkomen. Het meest eenvoudige is om een fijnmazig net over het water te spannen. Regelmatig de bladeren verwijderen is de meer bewerkelijke optie maar wel een noodzaak. Hou de temperatuur van het water in de gaten. Boven de 8°C kan je de vissen nog matig bijvoeren. Als de temperatuur lager wordt, komt het leven tot stilstand in het water en kan je de vijver met rust laten tot de lente.
Beplanting
De vaste planten werken in deze periode aan het wortelstelsel om de koude maanden goed door te komen. Je kan derhalve in deze maand nog planten of verplanten. Meestal wordt half oktober genoemd als uiterste datum. Voor extra bescherming kan je afstervend materiaal laten zitten waar het geen andere planten of groenblijvende exemplaren verstikt. De meeste wortels kunnen wat extra bescherming wel gebruiken. Bovendien vinden een aantal nuttige insecten beschutting onder deze laag. Stikstofmest is met name bedoeld voor de groei van bladeren en is dus niet meer aan de orde in deze tijd.
Overige klussen
1. Niet winterharde bollen en knollen rooien.
Er is al kans op nachtvorst dus is het de hoogste tijd om niet winterharde bollen en knollen te rooien en droog op te slaan. Denk hierbij aan dahlia’s, gladiolen en knolbegonia’s.
2. Voorjaarsbollen planten.
De sneeuwklokjes en andere vroege bloeiers kunnen de grond al in. Let op de bloeitijd om een mooi lentedecor in de tuin te realiseren.
3. Haal ook plantensteunen binnen.
Ongeacht of deze van metaal of hout zijn, is het verstandig om de plantensteunen schoon te maken en droog te bewaren. Ze gaan dan veel langer mee en je kan ze daarna weer meer efficiënt plaatsen
4. Voeder- en drinkplaats voor vogels
De zomergasten zijn vertrokken, maar de wintergasten onder de vogels komen. Controleer voeder- en drinkplaatsen op beschadiging en maak deze goed schoon.
5. Tomaten laten bijkleuren.
Heb je nog een oogst tomaten? Als de temperatuur te laag wordt, kleuren deze buiten niet meer. Pluk ze en haal ze binnen om een kleurtje te krijgen.
6. Verwijder valappels.
In deze periode kunnen rottende valappels een bron van infecties vormen. Ruim ze regelmatig op en deponeer ze in het restafval.
7. Kalk strooien.
Dit is de tijd voor een rondje kalk in de tuin. Let op dat je planten die van zure grond houden, zoals heide, ontziet.
8. Kuipplanten
De kuipplanten kunnen naar binnen, bij voorkeur voor de eerste nachtvorst.
Snoeien in oktober
Stamrozen met een zware kroon kunnen voor de helft worden weggesnoeid. Dat voorkomt dat bij een storm veel takken breken. Verwijder ook uitgebloeide bloemen. Bij mooi weer krijg je wellicht nog wat extra rozen.
Oktober is de meest geschikte maand om notenbomen te snoeien. Kies bij voorkeur een zonnige dag. Heb je een beukenhaag? Maak deze netjes in oktober en snoei uitstekende takken.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.