Het is een prachtig weekend dat de eerste week van maart 2024 afsluit. Een mooie dag om buiten te zijn en eens te inventariseren wat er deze maand nog verder moet gebeuren. De tips voor het gazon, de vijver en het verpotten van planten kan je lezen in deel 1 van het verhaal over de tuinklussen in maart. Nu de rest van onze tuintips voor maart.
Inhoudsopgave
Tuintips maart
Heb je onze eerste tips voor de tuin in maart al gelezen? Hoog tijd voor de rest van de tuintips voor maart!
Een haag planten
Maart is een ideale maand om een haag te planten. Nachtvorst komt nog maar beperkt voor en de haag ontwikkelt zich pas verder later in het voorjaar, zodat er maar weinig schade ontstaat in koude nachten. Een haag is een mooie windkering en maakt het ook aangenaam vertoeven in de tuin tijdens dagen dat de wind heftiger is dan gewenst. Daarvoor kan je ook kiezen voor een (halfgesloten) schutting of in een grote tuin een bomenrij. Wat in ons land nog niet vaak wordt gebruikt is windgaas. Toch is dit vlechtwerk effectief om de wind te breken. Je kan het in diverse hoogtes en kleuren kopen en veel klimplanten voelen zich er goed op thuis. Zo krijg je een mooie natuurlijke afscheiding op een eenvoudige en voordelige manier.
Bomen en struiken.
Bomen en struiken beginnen langzaam enige activiteit te vertonen. Als je deze nu verplant hebben ze nog even de tijd om uit te lopen. Bomen en heesters die in potten (containers) zijn gekweekt kunnen in principe het hele jaar worden geplant. Let bij het kopen wel goed op de wortels, beschadigde exemplaren worden nooit meer mooi. Je kan in maart ook bloeiende struiken en vaste planten al snoeien. Dat houdt een risico in omdat ze door een nacht strenge vorst dan beschadigd kunnen raken. Wacht je langer met snoeien dan stel je de bloei daarmee ook uit. Siergrassen kan je ook snoeien. Let op dat je de nieuwe scheuten niet raakt.
Zomerbollen en -knollen
Het is de tijd om te genieten van de bekende voorjaarsbloeiers onder de bollen. Maar vergeet niet hoeveel bollen juist in de zomer kleur en geur geven aan je tuin zoals Freesia, Kaapse hyacint (Galtonia), lelies (Lilium), zuidenwindlelie (Ornithogalum), Ranonkel (Ranunculus), Sparaxis etc.
Ook knollen zoals de dahlia’s en canna kunnen nu de grond in. Volg de instructies goed op qua diepte. Lelies om een voorbeeld te noemen moeten diep worden geplant op ongeveer 3 keer de grootte van de bol. Plant niet tijdens een periode van (nacht)vorst.
Heesters snoeien die op eenjarig hout bloeien
Deze heesters moeten de twijgen nog vormen waarop ze gaan bloeien zoals de Buddleja en de Clematis. Het is nu dus de tijd om de oude takken weg te snoeien, zodat de plant kan bloeien in de zomer of de herfst. Snoeiafval kan je gebruiken als een laagje mulch. Voer dik hout wel af indien je het niet kan versnipperen. Her verwerken in de natuur duurt te lang om zinvol te zijn voor de tuin.
Hortensia’s verjongen
Bij de hortensia verwijder je de sprietige en beschadigde takken bij de basis. Ook oude bloeiwijzen snoei je weg. Let hierbij goed op, omdat de plant direct onder de oude bloeipunten de nieuwe bloemen gaat vormen. Nu is het tijd de plant te verjongen. Snoei 1/5 deel van de gezonde takken weg tot de basis. Hiermee verjong je de struik iedere 5 jaar. Is de plant niet meer zo blauw als vroeger? Begraaf dan een handjevol spijkers bij de wortels. De roest zorgt ervoor dat jouw hortensia’s dieper blauw zijn dan ooit tevoren.
Rozen gereed maken voor de groei
De maand maart is bij uitstek de periode om de rozen klaar te maken voor een nieuw seizoen. Verwijder de eventuele winterbescherming. Snoei lelijke en beschadigde takken tot de bodem weg. De gezonde takken kort je tot 10-15 centimeter in. Let op: rozenstruiken zijn berucht omdat parasieten en schimmels hier beschutting vinden tijdens de winter. Vroeger werd het snoeiafval dan ook verbrand. Dat is niet meer toegestaan. Voer het af en gebruik het niet elders.
Verdere tuinklusjes voor maart op een rij:
- Knotwilgen snoeien (volwassen exemplaren bij voorkeur door een professional).
- Oeverplanten langs de vijver bijknippen.
- Voorzaaien (binnen of in een kas) van bloeiende eenjarige planten.
- Winterdek weghalen bij kwetsbare vaste planten. Het materiaal kan op de composthoop. Hou wel tuinvlies bij de hand als bescherming bij nachtvorst.
- Geef alle planten organische bemesting. Vergeet de haag niet.
- Laat bladhopen nog een tijdje liggen. Egels en hagedissen zijn nog in winterslaap.
- Het is tijd om slakken te bestrijden. Doe dat ecologisch verantwoord en lees hoe je dat aanpakt.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.