Wil jij ook wat kleur in de tuin gedurende de herfst? De herfst laat vaak de meest schitterende kleuren zien in de bossen, maar ook in de tuin valt er nog veel te genieten. Hoe komt het dat bladeren verkleuren en wat kun je planten in de herfst?
Inhoudsopgave
Waarom worden bladeren aan de bomen eigenlijk rood en geel in de herfst?
Net als alle levende wezens zijn bomen (en planten) een soort voedselfabrieken. Er wordt water en CO2 opgenomen (alsmede een kleine hoeveelheid mineralen). Met behulp van zonlicht wordt dit voedsel omgezet in energie en bouwstoffen die nodig zijn voor het leven en de groei. Bij dat proces wordt ook de groene stof gevormd die de (meeste) bladeren groen kleurt. In de herfst bereidt de boom zich voor op de rust die nodig is om de winter te overleven. De groene stof in de bladeren wordt teruggetrokken, de huidmondjes worden gesloten en de bladeren worden nutteloos en afgestoten. Deze bladeren waren van nature al geel of rood of een tint daartussen. Dat wordt weer zichtbaar zodra het groen verdwijnt.
Wat kun je planten in de herfst? 10 tips
Er zijn echter ook diverse andere kleuren beschikbaar in de herfst. 10 planten die in de herfst mooi zijn.
1. Hemelse bamboe – Nandina Domestica Gulf Stream
Deze bamboe-soort is inmiddels een paar jaar beschikbaar in ons land. De plant is winterhard en ‘groenblijvend’. In de maanden juli tot en met september bloeit deze bamboe met witte bloemen. Daarna kleuren de bladeren in een decoratieve roze/rode kleur. Bamboe neemt in het algemeen genoegen met een schrale grond. Er is derhalve altijd wel een plekje voor te vinden.
2. Gele zonnehoed – Rudbeckia fulgida
De naam van de plant verwijst naar de sierlijke gele bloemen, maar je kan ze tegenwoordig in vele kleuren krijgen en daarmee in je border vele variaties kiezen. Afhankelijk van de zomer begint de bloei in juli en eindigt die in oktober. De zonnehoed wordt ongeveer 60 centimeter hoog en is makkelijk te vermeerderen door deze te scheuren.
3. Ooievaarsbek – Geranium Roxanne
De ooievaarsbek is een onkruidbestrijder omdat deze als bodembedekker werkt. De fraaie bloei met paarse bloemen met een wit hart begint in de nazomer en loopt in het algemeen door tot de eerste nachtvorst. De bloemen worden maximaal zo’n 40 centimeter hoog. Let op dat ze niet gaan woekeren.
4. Gentiaan – Gentiana asclepiadea
De bijzondere blauwe trompetvormige bloemen bloeien in de periode juli tot en met oktober. Deze plant heeft enige tijd nodig om tot volle bloei te komen. Dat duurt in het algemeen een jaar of drie. Het kan een reden zijn dat de gentiaan niet vaak voorkomt in Nederlandse tuinen. Dat is jammer want een uitbundig bloeiende plant is een aanwinst. De bloemen worden ongeveer 50 centimeter hoog. De Gentiaan doet het goed op een koel plekje in rijke grond.
5. Ganzerik – Potentilla fruticosa
De ganzerik is een makkelijk plant die niet veel eisen stekt aan grond en omgeving. De witte bloemen met een geel hart kunnen ongeveer 1 meter hoog worden. Afhankelijk van de zomer en de plek in de tuin kan de ganzerik bloeien van juni tot in oktober. Een echte mooie borderplant waar je lang plezier van kan hebben.
6. Duizendknoop – Persicaria
In een najaarstuin is een Duizendknoop een zeer opvallende verschijning met de donkerrode bloemen. Deze bloeien van juli tot oktober. Met een hoogte van 80 centimeter zijn deze bloemen goed te combineren met diverse andere laatbloeiers. De Duizendknoop is makkelijk in onderhoud en kan vrijwel overal worden geplaatst.
7. Aster – Aster
De grote witte bloem met een geel hart is een echte herfstplant en hoort eigenlijk in iedere tuin. De bloei periode is augustus tot en met oktober. De Aster staat graag in de najaarszon maar neemt ook genoegen met een plekje in de schaduw, al is de bloei dan minder uitbundig. Wil je een aster mooi houden dan is een vochtige grond, die goed waterdoorlatend is, noodzakelijk. De grond mag niet uitdrogen dus ook in de herfst kan een gietbeurt nodig zijn.
8. Lampepoetsersgras – Pennisetum alopecuroides
Deze plant kan goed tegen de kou. De bloei begint in augustus en loopt vaak door tot in november. Aan de lange groene stengels komen dan pluizige witte bloemschermen. Echt een bijzondere attractie in de tuin met een lengte tot 80 centimeter. Deze grassoort groeit op iedere soort grond en stelt weinig eisen. Kortom geschikt voor iedere tuin.
9. Herfstanemoon – Anemone
Er zijn maar weinig bloemen die een even sierlijke en tere indruk maken als deze herfstanemoon. Toch bloeien ze vanaf augustus de hele herfst mits de temperaturen niet te laag worden. Halfschaduw is de juiste plaats voor deze fraaie najaarsbloeiers. Om mooi te worden en te blijven is humusrijke grond een pre.
10. Najaarsviooltjes – Viola
Deze najaarsviooltjes kan je planten van half september tot half oktober en ze doen het dan meestal goed gedurende de herfst. Viooltjes zijn bestand tegen fikse buien omdat ze sterker zijn dan je wellicht zou verwachten. Als het gaat vriezen, zullen de bloemen een beetje gaan hangen, maar als het tijdig weer wat warmer wordt, gaan ze weer fier omhoog. De bovengenoemde planten zijn in bakken of manden ook uitermate geschikt om kleur te brengen op een terras of balkon. Indien je deze dan kan beschermen tegen extreme weersomstandigheden en kou kan je de bloei vaak nog verlengen.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.