Is er een plaatsje in je tuin dat onvoldoende aandacht krijgt van de bezoekers, dan is een fluweelboom wellicht een mooie oplossing. De struik/boom ziet er exotisch uit, met bladeren die fluweelzacht aanvoelen. In de zomer pakt de Rhus typhina uit met pluimen die wel 20 centimeter hoog kunnen worden. Deze verkleuren van groen naar donkerrood en blijven zitten tot de winter. In de herfst verkleurt het blad ook spectaculair in tinten geel en rood.
Inhoudsopgave
Soorten Rhus
Er zijn wel 200 soorten Rhus. In onze tuinen doet de Noord-Amerikaanse variant het goed omdat deze zeer winterhard is. In het midden-oosten en Turkije wordt in het algemeen de Rhus coriaria aangeplant. De vruchten van deze boom worden in diverse gerechten (gemalen) gebruikt en worden ook wel sumak genoemd. Kenmerkend voor alle soorten zijn de zachte bladeren.
Waar kun je een fluweelboom het best planten?
De fluweelboom groeit in principe op iedere soort grond. Het meest belangrijk is dat de grond goed waterdoorlatend is. Net zoals de meeste planten kan de Rhus typhina niet goed tegen natte voeten. Het is ook een goed idee om een ‘rustig’ plaatsje te vinden in de zon of minimaal halfschaduw. De takken van de Rhus typhina zijn relatief breekbaar dus in een Hollandse storm hebben ze het moeilijk. De fluweelboom groeit langzaam en wordt in onze streken maximaal 3,5 meter hoog. Het is geen boom die je voor de ‘eeuwigheid’ plant. In Nederland leven fluweelbomen meestal een jaar of 20. Bijzonder is dat de boom de zoute zeelucht goed kan verdragen en ook minder gevoelig is voor luchtverontreiniging dan de meeste planten.
Wanneer moet je een fluweelboom snoeien?
In principe hoeft de Rhus typhina niet te worden gesnoeid tenzij deze te groot wordt. In de winter kan je dode en zwaar beschadigde takken compleet verwijderen. Indien de plant ouder wordt kan je deze ook flink terugsnoeien (tot 10:centimeter boven de grond) in de winter. Een gezonde plant herstelt zich al snel in de lente. De Rhus typhina ontwikkelt als de boom wat ouder wordt flinke worteluitlopers. Deze kunnen zelfs op een afstand van 6 meter boven de grond komen. Verwijderen is relatief eenvoudig indien je dat tijdig doet. De buren informeren indien de boom daar zijn wortels ook naar toe kan sturen is een goed idee.
Wanneer bloeit de Rhus typhina?
De meeste bomen in ons land bloeien in april tot juni. De Rhus typhina begint pas in juni en is dus een aparte verschijning. Manlijke en vrouwelijke bloemen groeien op afzonderlijke bomen en de karmijnrode vruchten zijn dan ook niet gegarandeerd.
Weetjes over de fluweelboom
- De fluweelboom woekert en probeert zich op latere leeftijd via worteluitlopers te verspreiden.
- Een andere naam voor de boom is Azijnboom omdat de vruchten (evenals de bladeren) een lichtzure smaak hebben.
- In onze streken wordt de Rhus typhina niet culinair gebruikt, maar in het Midden-Oosten wordt sumak of sumach (de donkerrode vruchten) in vele gerechten verwerkt.
- Is een fluweelboom giftig? Van de boom is bekend dat deze licht allergische reacties kan oproeien. Het sap kan de huid irriteren, bij het snoeien is voorzichtigheid een goed advies. Ook zou de vrucht van sommige soorten Rhus giftig zijn.
Fluweelboom woekert, wat te doen?
Van de fluweelboom is bekend dat deze zich verspreidt via worteluitlopers, zoals je hierboven al kon lezen. Het kan dus zomaar zijn dat er enkele meters van de boom verwijderd een mini-fluweelboom uit de grond komt. Verwijder deze uitlopers zo snel mogelijk om het woekeren van de fluweelboom tegen te gaan.
Ziektes en parasieten
In het algemeen heeft een Rhus typhina geen last van ziekten of parasieten in ons land. Indien de wortels van de plant door te veel vocht beschadigd raken, kan de verwelkingsziekte optreden.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.