Een van de geneugten van een tuin is natuurlijk de plezierige geur van bloeiende planten. Voor de plant is het een noodzakelijk lokmiddel voor bestuivende insecten maar van sommige geuren kunnen ook wij genieten. En dat hoeft niet beperkt te blijven tot buiten. Ook onder de kamerplanten zijn er enkele die over een heerlijk parfum beschikken. Welke kamerplanten ruiken lekker? Hieronder worden er een aantal voorgesteld: 10 geurende kamerplanten op een rij.
Inhoudsopgave
10 geurende kamerplanten
Hou jij van heerlijk geurende kamerplanten? Hieronder vind je 10 kamerplanten die echt lekker ruiken.
1. Koffieplant (Coffea Arabica)
Nee, voor de geur van verse koffie moet je eerst de koffiebonen branden, die aan deze kamerplant groeien na de bloei. Als je echter deze plant goed verzorgt, krijgt die na enige tijd witte bloempjes die heerlijk en verrassend naar sinaasappel ruiken. Daarvoor heeft de koffieplant wel voldoende licht en vooral ook luchtvochtigheid nodig. Een plaatsje voor het raam in de badkamer is een goede optie.
2. Lavendel (Lavandula)
Iedereen die wel eens langs de lavendelvelden in Frankrijk is gereden, kent die specifieke geur van lavendel in de zomer. Je kan erover strijden of lavendel in een pot voldoende decoratieve waarde heeft voor de huiskamer. Maar de geur heeft -naar verluidt- een ontspannende werking en de verzorging is eenvoudig. Lavendel heeft veel zon nodig. Uiteraard kan je de bloemen later ook drogen en behouden deze lange tijd die prettige geur.
3. Geirgeranium (Pelargonium odorata)
De geranium heeft van nature al een heel specifieke geur, maar er zijn nu ook kweekvarianten gemaakt voor de huiskamer. Zo kan je een parfum kiezen dat jou aanstaat. Er zijn vele opties zoals gember, citrus, aardbei, munt of hazelnoot. De bloempjes zijn ook nog eens eetbaar en die kan je gebruiken in een salade of cocktail.
4. Jasmijn (Jasminium)
Ook in de kamer is de jasmijn als een hangplant op haar plaats. Het is zelfs echt een plant voor mensen die overdag buitenhuis moeten werken. Pas als de zon onder gaat opent de jasmijn haar bloemen en vult ze de omgeving met die heerlijke zoetige geur. Men beweert dat het parfum van de jasmijn voor mensen een afrodisiacum is. Dus mocht je romantische plannen hebben…
5. Rozemarijn (Salvia Rosmarinus)
Rozemarijn is uiteraard multifunctioneel, je kan de blaadjes gebruiken in de thee, in sauzen en bij de bbq. De scherpe geur is niet aan iedereen besteedt, maar er wordt beweert dat het parfum het concentratievermogen verbetert. Een goede plaats is in de keuken of op een bureau. Voldoende licht is een noodzaak. De geur is het heftigst indien je even langs de blaadjes strijkt.
6. Kamperfoelie (Lonicera)
Als klimplant doet de kamperfoelie het ook goed in de kamer. Gebruik een stok of draad om de plant de mogelijkheid te geven om te klimmen. Als beloning krijg je dan die heerlijke geur die meteen doet denken aan warme avonden in favoriete vakantielanden.
7. Citrusplant (Citris Mitis)
De citrusplant ziet er decoratief uit en ruikt naar de mediterrane zomer met de fris-zoete geur van citrusplantages. De plant heeft veel licht nodig. Geef pas weer water als de kluit is uitgedroogd. Met deze verzorging kan je jaren plezier hebben van deze geurende kamerplant.
8. Eucalyptus
Gedurende de periode oktober tot en met december geven de bladeren van de eucalyptus een frisse ietwat kruidige geur af. De plant ziet er met de stevige groene bladeren ook goed uit. De eucalyptus heeft wel aandacht nodig. Veel licht is een pre, maar geen direct zonlicht op de warmste uren. De grond moet licht vochtig blijven, dus regelmatig een scheutje water.
9. Bruidsbloem (Stephanotis Floribunda)
Vanwege de sierlijke witte bloemen wordt deze plant regelmatig in bruidsboeketten verwerkt. Tijdens de bloeitijd die een week of twee duurt, wordt de kamer gevuld met een heerlijke geur die doet denken aan jasmijn. Het is een makkelijke plant die van licht houdt. Tijdens de bloei moet je de grond licht vochtig houden.
10. Lelietje van Dalen (Convallaria)
De bloemen van deze plant worden even vaak voor parfums gebruikt als rozen. Echter heeft het lelietje van dalen een geur die veel lichter is, zoet en bloemig. De plant bloeit in de lente en je kan de bloei verlengen door tijdig uitgebloeide exemplaren te verwijderen. Dit is een plant voor de halfschaduw. Deze plant is giftig.
Let op: een aantal geuren van deze planten laat zich niet goed combineren. Let derhalve bij het plaatsen op de bloeiperiode.
Bekijk ook:
- De 6 meest bijzondere gewone kamerplanten
- Kamerplanten in de herfst en winter verzorgen: 5 tips
- De duurste kamerplant ter wereld: Rhaphidophora Tetrasperma Variegata
- 5 populaire kamerplanten
- Kan je allergisch zijn voor kamerplanten?
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.