Hou je wel van spektakel in de tuin, dan is de Cercis misschien wel iets voor jou. Hoe ziet een Cercis of Judasboom er eigenlijk uit en welke soorten zijn er? Wat vraagt deze kleine boom voor in de tuin voor onderhoud en wanneer moet je deze snoeien? Dat en meer lees je in dit artikel.
Inhoudsopgave
Hoe ziet een Cercis eruit en waar komt deze vandaan?
De Judasboom, zoals deze in Nederland wordt genoemd, is een naaktbloeier. In het voorjaar worden de kale takken en de stam bedekt met felroze bloemen. Een spectaculair gezicht en ook de insecten zijn er dolblij mee. De bladeren zijn hartvormig en lichtgroen. In de herfst verkleuren ze tot diverse heldere tinten. Ook geeft de Judasboom grote groene peulen als resultaat van de bloei. Deze boom/struik komt relatief weinig voor in onze tuinen. Het is geen makkelijke gast, gelet op de afkomst uit onder andere mediterrane streken waardoor onze winter soms te streng kan zijn. De Nederlandse naam van de boom is gebaseerd op het feit dat naar verluidt Judas zich verhangen zou hebben aan dit type boom nadat hij de Messias had verraden.
Welke soorten Cercis zijn er?
Op de meeste continenten komen deze meerstammige bomen of struiken voor.
Cercis Canadensis
Deze boom die uit Canada komt is de soort die je in een Nederlandse tuin kan verwachten omdat deze relatief winterhard is. De boom wordt maximaal 6 tot 12 meter hoog en groeit in ons klimaat erg langzaam. De fel gekleurde bloemen kan je in april verwachten. De peulen die ongeveer 8-10 centimeter lang zijn, blijven de hele winter hangen.
Cercis Siliquastrum
Dit is de enige Europese soort en in de natuur komt deze in het mediterrane gebied voor. De hoogte is maximaal 10 meter. De bloemen zijn paarsrood en deze soort is goed bestand tegen droogte, maar is niet winterhard.
Cercis Chinesis
Deze soort uit Azië is kleiner dan de overige en wordt niet groter dan 4-6 meter. Daardoor lijkt de Chinesis meer op een struik dan een boom. Er zijn ook cultivars die nog minder groot worden maar wel op jonge leeftijd bloeien. De bloemen zijn purperkleurig en de bladeren leerachtig.
Cercis Giganthea
Met een maximale lengte van 15 meter is deze soort een echte boom die je meestal aantreft in parken en plantsoenen. Ze lijken veel op de Chinesus maar dan in een maxi uitvoering. Ze hebben een brede kroon en veel zonlicht nodig.
Wanneer moet je een Cercis planten en waar moet je op letten?
Het planten van de Cercis kan het beste geschieden tijden de rustperiode van november tot maart. Het is van belang dat de boom op de juiste manier geplant wordt. Lees de instructies of vraag daarnaar bij de kweker. De boom moet tijdens de eerste periode van groei goed verankerd worden. Wil je het jezelf gemakkelijk maken, start dan met een wat grotere Cercis.
Onderhoud van de Judasboom
Het wortelstelsel van de Judasboom is grof en om voldoende voedsel te kunnen opnemen moet de grond voedselrijk zijn en bij voorkeur voldoende kalk bevatten. De Cercis heeft behoorlijk wat vocht nodig, maar kan niet goed tegen natte voeten. Tijdens de groei is bijgieten tijdens droge periodes een must net zoals dat voor de meeste bomen geldt. De Judasboom kan niet goed tegen strenge vorst. Vooral jonge exemplaren kunnen beschadigd raken. Hoewel de plant vorstschade meestal wel overleeft, wordt de boom er niet mooier op. Een Cercis wil het liefst een zonnige plaats in de tuin en is solitair. Bij meerdere bomen is het verstandig om onderlinge ruimte te handhaven.
Wanneer moet je een Cercis snoeien?
De Cercis groeit langzaam in ons klimaat en heeft als deze volwassen is eigenlijk geen snoei meer nodig. Verwijder altijd in de winter de dode en beschadigde takken evenals vergroeide exemplaren. De eerste jaren moet de jonge boom wel worden gesnoeid om deze in de juiste richting te dwingen. Voor de stevigheid kiest men meestal voor meerstammige groei.
Wat je nog meer moet weten van de Judasboom
De bloemen en de peulen van de boom zijn eetbaar. De bloemen hebben een licht zure smaak en passen in de meeste salades. De vrolijke kleuren maken de maaltijd extra feestelijk. Ook de peulen kunnen bij de maaltijd worden gebruikt als deze rijp genoeg zijn. Ze zitten vol vitamines en smaken zoals de meeste groene bonen. Let wel op dat de peulen en ook de bladeren licht giftig kunnen zijn. Ze worden niet aangeraden voor kinderen of ouderen.
Een nadeel van deze prachtige boom is hef feit dat de bast zoet is. Als de bladeren gevallen zijn, is de boom aantrekkelijk voor slakken. Hoewel de Judasboom daar weinig last van ondervindt, kan dat voor andere planten in de tuin wel het geval zijn.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.