Als mens houden we er soms bijzondere opvattingen op na. De meeste mensen vinden het geen prettig idee hoe spinnen hun prooien vangen. In het algemeen zijn dat schadelijke insecten die op deze manier worden verwijderd, maar de wijze waarop de spin prooien doodt en klaarmaakt voor de maaltijd vinden we vaak een wreed onderdeel van de natuur. Spinnen zijn dan ook niet echt welkom in onze woningen. Dat geldt echter wel voor planten die dezelfde prooien vangen op een wijze die ook bepaald niet zachtzinnig is. Dat vinden we zelfs vaak fascinerend. Wellicht omdat planten nu eenmaal keurig op hun plaats blijven staan en niet door het huis rennen. De Sarracenia is een bekende vleesetende plant die het ook in de huiskamer goed kan doen. Het is echter geen gemakkelijke plant in het onderhoud en vooral geschikt voor een liefhebber.
Inhoudsopgave
Vleesetende planten, de ontwikkeling
Op bijna iedere plek op aarde vind je planten, hoe onherbergzaam de streek ook is. Ook in de moerassen wemelt het van de planten. Deze moeten echter wel aan speciale voorwaarden voldoen. Ze moeten er tegen kunnen regelmatig met de voeten (wortels) in het water te staan. Daarnaast zijn er weinig voedingsstoffen in de bodem te vinden. De modder in het moeras sluit vaak dode planten en dieren luchtdicht af. Hierdoor wordt het ontbindingsproces vertraagd of zelfs stilgezet. Moerasplanten moeten dus elders mineralen vandaan halen en sommige zoals de Sarracenia doen dat door insecten te vangen. Er zijn overigens geen planten die grotere prooien vangen of vlees kunnen verteren.
Waar komt de Sarracenia vandaan?
Oorspronkelijk komt de Sarracenia uit de moerassen van Noord-Amerika maar de plant komt inmiddels op veel plaatsen voor in moerassige omgevingen. Daarbij is van belang dat de plant temperaturen van -8° C kan verdragen. In ons land is de plant in de natuur erg zeldzaam, omdat langdurige of matige vorst niet wordt verdragen. Indien de trompetbekerplant geen water meer kan opnemen sterft deze snel.
Hoe werkt een Sarracenia?
De plant heeft een aantal bekers die de vorm van een trompet hebben. Aan de bovenzijde zijn deze fel van kleur, geven een zoetige geur al en er zit een kleine hoeveelheid zoete vloeistof. Een insect dat hierdoor wordt aangelokt loopt de kans in de beker te vallen. De onderzijde van de beker is voorzien van naar beneden wijzende haartjes waar het insect niet eenvoudig naar boven van klimmen. Op de bodem van de beker bevindt zich een bijtende vloeistof die het insect verteert. Dat duurt wellicht een week en daarna is er uitsluitend de harde buitenzijde van de prooi over. Als de val twee of drie keer succesvol is geweest, wordt deze bruin en vervangen door een nieuwe val.
Hoe verzorg je een Sarracenia in de huiskamer?
Hoe zit het met de verzorging van de Sarracenia? Als je deze plant in een goede conditie wilt houden, moet je daar wel enige moeite voor doen. De plant kan zeer slecht tegen het kalk in ons drinkwater. Geef deze dan ook bij voorkeur regenwater of gedistilleerd water.
De plant moet in het voorjaar en zomer dagelijks een gietbeurt hebben. Het liefst staat deze in een waterdoorlatende pot en op een schoteltje. Hierdoor kan je het waterverbruik ook goed afleiden.
In de winterperiode rust de plant en heeft minder vocht nodig. De bovenlaag moet wel altijd donker en vochtig blijven. Voor een moerasplant is een huiskamer qua luchtvochtigheid vaak te droog. Sproeien, zeker in de zomer is noodzakelijk.
De Sarracenia krijgt graag veel licht en kan tegen de zon. Maar in hartje zomer is bescherming op het heetst van de dag nodig. De plant houdt van arme grond. Geef de Sarracenia nooit plantenvoedsel en gebruik bij het verpotten speciale grond voor vleesetende planten.
Wat eet de Sarracenia?
De Sarracenia behoort tot de vleesetende planten en dat houdt in dat deze plant insecten eet. Het is mogelijk om de plant bij te voeden met dode insecten. Overdrijf dit echter niet om de vleesetende plant tijd te geven de prooi te verteren en de voedingsstoffen op te nemen. In principe is de plant selfsupporting op dit vlak.
Werkt een vleesetende plant tegen rouwvliegjes?
Een vleesetende plant kun je inzetten als extra hulpje tegen rouwvliegjes. Als je veel rouwvliegjes hebt, zullen deze niet meteen allemaal verdwenen zijn. Alle beetjes helpen echter. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een vleesetende plant te plaatsen en in combinatie daarmee aaltjes en plakplaatjes te gebruiken.
Vangt een Sarracenia ook muggen?
Ja, een Sarracenia vangt ook muggen. Dat wil echter niet zeggen dat elke mug in de kelken van je vleesetende plant verdwijnt. Het is geen wondermiddel, maar het is natuurlijk altijd meegenomen als er een mug minder om je oren zoemt als je ’s nachts lekker wilt slapen.
Overwintering van de Sarracenia en verpotten
De Sarracenia heeft vanaf oktober/november rust nodig en dan is een huiskamer gewoon te warm. Een plekje in een vorstvrije kamer is dan meer geschikt. De plant heeft dan minder water nodig maar mag niet uitdrogen. In de lente worden nieuwe trompetbekers gevormd en kan de plant terug in de kamer en kan het gieten weer beginnen. Het verpotten van een Sarracenia doe je eens in de twee jaar of nog minder. De plant is immers niet afhankelijk van voedingsstoffen uit de grond, gebruik alleen speciale potgrond voor vleesetende planten.
Moet je een Sarracenia snoeien?
Een Sarracenia hoeft niet gesnoeid te worden. Het is een natuurlijk proces dat de bekers worden vervangen. Verwijder ze bij voorkeur als ze ongeveer voor de helft bruin zijn. Dat bevordert de groei van nieuwe bekers.
Mijn Sarracenia wordt bruin, waar komt dat door?
Er zijn meerdere redenen waarom een Sarracenia bruin wordt. Hieronder vind je de drie meest voorkomende oorzaken:
- De plant krijgt te weinig of juist te veel zonlicht. Als de plant in de volle zon achter het raam staat, zou deze kunnen verbranden.
- De valletjes zijn al oud en sterven langzaam af. Dit gebeurt meestal in oktober. In het voorjaar komen er dan weer nieuwe trompetten.
Is de Sarracenia giftig?
De trompetbekerplant is niet giftig, maar gelet op de vloeistof in de bekers is het verstandig om deze buiten het bereik van kinderen en huisdieren te houden.
Wat je verder nog moet weten
Een Sarracenia bloeit niet in de pot, al lijken nieuw gevormde bekers soms wel op bloemen. De plant is niet bijzonder op het gebied van luchtzuivering, maar meer geschikt om insecten te verwijderen. Een gezonde Sarracenia (hierbij speelt de verzorging een hoofdrol) heeft vrijwel geen last van ziekten of parasieten.
Leuk weetje: Vleesetende planten kunnen zich ook aanpassen aan hun omgeving en daardoor ‘vegetariër’ worden. Deze planten leven bijvoorbeeld van dode bladeren die in hun kelken vallen.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.