Een insectenhotel is meer dan een leerzaam project. Insecten zijn eigenlijk wat onderbelicht, de meeste mensen moeten er maar weinig van hebben. Toch zijn insecten zeer nuttige beestjes. Het is belangrijk om te voorkomen dat deze uitsterven. Help insecten een handje met een insectenhotel. Deze kun je kopen of zelf maken. Wat is een insectenhotel, welke insecten trekt deze en waar moet het aan voldoen? Wat is een goede plek voor een insectenhotel?
Inhoudsopgave
Waarom insecten weinig aandacht krijgen
Er zijn maar weinig mensen die zich interesseren voor insecten. Deze meeste hebben er een afkeer van of zijn er zelfs bang voor. Dat is niet zo vreemd, want er is maar weinig ‘knuffeligs’ te ontdekken aan het gemiddelde insect. In onze ogen hebben ze vaak iets buitenaards met pantsers en te veel poten. Daarbij hebben ze ook nog (althans naar onze mening) akelige gewoonten. En als klap op de vuurpijl kunnen een aantal insecten het niet laten om ons of onze huisdieren te bijten of te steken. Kortom: er lijken weinig redenen te zijn om het leven van insecten wat eenvoudiger te maken.
Waarom zijn insecten nuttig?
De realiteit is dat insecten beslist niet buitenaards zijn en al miljoenen jaren eerder rondfladderden, kropen of sprongen dan de mens. De natuur (en de mens) kan niet zonder insecten. Ongeveer 80% van ons voedsel heeft bestuiving nodig en dat gebeurt door vele soorten insecten, niet alleen bijen. Zoals het nu eenmaal in de natuur geregeld is, maken nuttige insecten deel uit van een systeem waarin ook andere insecten een belangrijke rol spelen en kunnen ze niet zonder elkaar. Zelfs ‘onze’ mug is een zeer belangrijke bron van voedsel voor andere insecten en vogels. Een schakel weghalen leidt tot ineenstorting van het systeem.
Het gaat echter de laatste jaren niet goed met de insectenpopulaties in ons land en dat geldt niet alleen voor de bij. De biodiversiteit neemt steeds meer af omdat de mens kiest voor een landbouw en veeteelt waarin steeds minder plaats is voor insecten. Planten worden soms genetisch gemanipuleerd om ze onaantrekkelijk te maken voor insecten. Dat betekent echter ook dat andere insecten en vogels/zoogdieren die van insecten leven hier geen voedsel meer vinden en de natuur steeds meer verschraalt. Een insectenhotel is beslist niet de oplossing voor dit probleem, maar het kan een stukje biodiversiteit terugbrengen in jouw tuin.
Welke gasten kan je verwachten in een insectenhotel?
Het is net als in de menselijke wereld een kwestie van een goede reclame en voorbereiding zodat je her juiste publiek (nuttige insecten) aantrekt. Het gemiddelde insectenhotel is met name bedoeld voor de volgende gasten:
- Solitaire bijen
- Vlinders
- Lieveheersbeestje
- Pissebedden
- Oorwormen
Dat gezelschap is namelijk zeer nuttig voor je tuin en de natuur. Uiteraard zullen zich ook andere en onverwachte gasten melden en dat maakt het alleen maar interessanter. Aks het hotel goed is ingericht, vinden de gasten al gauw hun eigen plek en kunnen ze elkaars gezelschap goed verdragen.
1. Bijen
De meeste bijensoorten zijn solitair en knappen het in hun eentje op. Ze zijn er in diverse soorten en maten. Ze gebruiken het hotel om het nageslacht een veilige start in het leven te geven. Dat doen ze door eitjes te leggen in de buisjes in het hotel. Tussen de eitjes komt een bolletje nectar waarvan de jonkies kunnen leven tot ze in her voorjaar uitvliegen. De buisjes moeten aan een kant gesloten zijn anders gebruiken de bijen ze niet. De doorsnede kan variëren van 2 tot 9 millimeter vanwege de diverse soorten.
2. Vlinders
Vlinders gebruiken een hotel om veilig bij de kou te overwinteren. Ook schuilen ze er bij regen. De juiste toegang voor een vlinders is een verticale opening van maximaal 1 centimeter breed. Voor een vlinder moet alles glad afgewerkt zijn om te zorgen dat de vleugels niet beschadigd raken.
3. Lieveheersbeestjes
Dit is een van de meest populaire insecten waar vrijwel niemand bang voor is. Toch zijn het felle rovers in de natuur. Een enkel lieveheersbeestje kan op een dag wel 100 bladluizen verorberen. En dat komt de planten in de tuin weer ten goede. Lieveheersbeestjes zoeken een hotel op voor de nacht en overwintering. Ze geven de voorkeur aan natuurlijke materialen en als ingang zien ze graag een verticale spleet die net groot genoeg is om te passeren.
4. Pissebedden
Deze insecten hebben hun naam en uiterlijk bepaald niet mee en op enige populariteit onder de mensen hoeven ze dan ook niet te rekenen. Toch kan je er nooit genoeg van hebben in je tuin want het zijn echte specialisten die dood plantaardig materiaal omzetten in nuttige grondstoffen in je tuin. In een hotel geven ze de voorkeur aan een vochtige plek met rottend hout. De meeste algemene hotels beschikken hier over als een benedenverdieping. Pissebedden zijn ook niet echt kieskeurig, een rottende plank of een composthoop spreekt ze ook wel aan.
5. Oorwormen
Wederom een soort waar maar weinig mensen enthousiast van worden. Toch zijn ze zeer nuttig in je tuin omdat ze jagen op bladluizen en mijten die je planten bedreigen. Oorwormen vluchten meteen weg als ze beseffen dat ze ontdekt zijn. Ze houden van vochtige en kleine ruimtes waar ze beschut zijn. In het hotel hebben ze graag het comfort van houtwol of iets dergelijks om zich in te kunnen verstoppen.
Waar moet een goed insectenhotel aan voldoen?
Je kunt een insectenhotel kopen, maar ook zelf maken. Uiteraard kan je kiezen voor de behuizing voor een bepaalde soort. De meeste mensen geven de voorkeur aan een multifunctioneel hotel met meerdere ingangen en ruimtes. Hierboven heb je al kunnen lezen waar een aantal nuttige insecten de voorkeur aan geeft. Maak je het hotel zelf, hou dan rekening met de volgende zaken:
- De buisjes voor bijen moeten glad en lang zijn. Hardhout is daarvoor beter geschikt.
- Door meerdere soorten ingangen te maken, lok je verschillende soorten. In sommige ruimtes moet je voor ‘interieur’ zorgen zoals houtwol, plantenresten of bijvoorbeeld dennenappels.
- Het hotel moet een waterdicht afdak hebben. Hardhout wordt ook minder vochtig dan andere soorten.
- Het materiaal mag niet behandeld zijn of worden. Olie, verf en andere zaken schrikken insecten af.
De juiste plek voor het insecten hotel
Locatie, locatie en nog eens locatie
Iedere makelaar kan je vertellen dat het allemaal om locatie draait, en dat geldt ook voor een insectenhotel. Denk bij plaatsing aan de volgende zaken:
- Een plekje in de volle zon is het meest gewild.
- Zet het hotel nooit zomaar op de grond. De minimale hoogte is een halve meter, de maximale ongeveer 2 meter.
- Zorg voor een beschutte plaats, zodat er niet te veel overlast is van regen en wind.
- Kies een plek waar veel bloemen en planten aanwezig zijn. Dat is voor alle gasten een aangename plaats.
- Zorg voor rust. Een insectenhotel hoeft niet schoongemaakt te worden en mag niet worden verplaatst.
Bekijk ook:
Hoe krijg ik insecten in mijn insectenhotel?
In principe trekt een insectenhotel altijd bezoekers, maar dat kan een tijdje duren. Als het te lang duurt, controleer het hotel dan nog eens op afwerking en kies eventueel een betere plaats. Overigens zijn vlinders de meest eigenwijze gasten. Als er voldoende andere plekken in je tuin zijn, kunnen ze het hotel soms negeren. Een vlinderstruik in de nabijheid van het bouwsel kan dan helpen.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.